E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Χωρίς ηλεκτροδηγό αλλά με συνοδούς το μετρό Θεσσαλονίκης ‑ Πότε θα επεμβαίνουν

Το Μετρό Θεσσαλονίκης θα παραδοθεί προς εμπορική λειτουργία στις 30 Νοεμβρίου, με 13 σταθμούς στη Γραμμή 1.

Δημοσίευση 22/10/2024 | 16:06

Χωρίς ηλεκτροδηγό αλλά με συνοδούς το μετρό Θεσσαλονίκης ‑ Πότε θα επεμβαίνουν

Τη διαβεβαίωση ότι το Μετρό Θεσσαλονίκης θα παραδοθεί στο κοινό στις 30 Νοεμβρίου και θα λειτουργήσει με ασφάλεια, επανέλαβε ο αρμόδιος Υφυπουργός Υποδομών.

«Δεν υπάρχει η παραμικρή σκέψη για μετάθεση της ημερομηνίας αυτής», δήλωσε ο Νίκος Ταχιάος. Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Action 24 ανέφερε ότι παράλληλα με τις δοκιμαστικές διαδρομές (trial run) που ξεκινούν την 1η Νοεμβρίου, βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία των πιστοποιήσεων, προκειμένου το Μετρό να παραδοθεί στους Θεσσαλονικείς απολύτως ασφαλές.

Χωρίς ηλεκτροδηγό αλλά με συνοδό
Σχολιάζοντας τα επίπεδα ασφαλείας με τα οποία θα λειτουργεί το Μετρό Θεσσαλονίκης, ο κ. Ταχιάος επεσήμανε: «Θα παραδοθεί ένα Μετρό με επίπεδο ασφαλείας 4, το οποίο σημαίνει ότι δεν υπάρχει ηλεκτροδηγός. Θα υπάρχουν συνοδοί μέσα στα τρένα οι οποίοι θα εξυπηρετούν τους πολίτες σε πρώτη φάση, και θα μπορούν να εκτελέσουν μία χειροκίνητη λειτουργία, εάν χρειαστεί, για παράδειγμα σε περίπτωση διακοπής ρεύματος, προκειμένου να το μετακινήσουν μέχρι τον επόμενο σταθμό. Από το τρένο θα φαίνεται μόνο η σήραγγα, κανένα τηλεχειριστήριο. Το ίδιο σύστημα υπάρχει σε 48 δίκτυα μετρό σε 40 χώρες στον κόσμο, περίπου 1.350 χλμ. τα οποία εξυπηρετούνται με τον ίδιο τρόπο».

Για τις δοκιμές και τη διαδικασία των πιστοποιήσεων που βρίσκεται σε εξέλιξη, ο κ. Ταχιάος διαβεβαίωσε ότι «η ασφάλεια δεν οφείλεται μόνο στις διαδικασίες που ακολουθούνται, αλλά και στο ότι τη λειτουργία του ανέλαβε η Γάλλο-Ιταλική κοινοπραξία ΤΗΕΜΑ, η οποία λειτουργεί πανομοιότυπο Μετρό στην Κοπεγχάγη, με το ίδιο τροχαίο υλικό, την ίδια τοπολογία σταθμών, με αντίστοιχα συστήματα, αλλά και το Μετρό του Μιλάνο. Είναι άνθρωποι με εμπειρία και ξέρουν από ασφάλεια, θα παραλάβουν ένα εξαιρετικό έργο, που έχει φτιάξει η κοινοπραξία ΑΚΤΩΡ Webuild Hitachi, ώστε αυτό να λειτουργήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Οτιδήποτε άλλο ακούγεται είναι φημολογίες των ημερών. Θα υπάρχει πιστοποίηση για τη λειτουργία του και την κατασκευή του από την TUV Rheinland, μία από τις κορυφαίες παγκοσμίως εταιρείες πιστοποίησης».

Σύμφωνα με τον αρμόδιο Υφυπουργό για τις Υποδομές, οι πιθανότητες σφάλματος στο λογισμικό (software) – όχι ατυχήματος – είναι ελάχιστες. «Πρόκειται για ένα κλειστό δίκτυο 5G, το οποίο έχει αδειοδοτηθεί από την Ελληνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και είναι αυτό που καθοδηγεί τα τρένα. Η επικοινωνία γίνεται μεταξύ των τρένων και του Κέντρου Ελέγχου. Ανά πάσα στιγμή, το κάθε τρένο είναι σε θέση να γνωρίζει το προηγούμενο και το επόμενο και ανάλογα αυτό – προγραμματίζεται και μέσω του Κέντρου Λειτουργίας γίνεται η μετακίνηση τους».

«Πολυτελές σαλόνι οι αποβάθρες»
Ο κ. Ταχιάος αναφέρθηκε και στην εικόνα που θα έχουν οι 13 σταθμοί και οι αποβάθρες. «Την πρώτη ημέρα που θα μπουν οι Θεσσαλονικείς στους σταθμούς του Μετρό στις 30 Νοεμβρίου, και δεν αναφέρομαι στον Σταθμό Βενιζέλου – ένα μνημειακό σταθμό μοναδικό στον κόσμο – θα καταλάβουν ότι η πόλη έχει αλλάξει επίπεδο. Όταν οι επιβάτες θα κατέβουν στις αποβάθρες θα νομίζουν ότι βρίσκονται σε πολυτελές σαλόνι με γυάλινες όψεις».

Οι 13 σταθμοί της Γραμμής 1
Το βασικό τμήμα της Γραμμής 1 περιλαμβάνει 13 σταθμούς. Πρόκειται για τους (από τα δυτικά προς τα ανατολικά): Νέος Σιδηροδρομικός Σταθμός - Δημοκρατίας - Βενιζέλου - Αγία Σοφία - Σιντριβάνι - Πανεπιστήμιο - Παπάφη - Ευκλείδης - Φλέμινγκ - Ανάληψη - 25ης Μαρτίου - Βούλγαρη - Νέα Ελβετία.

Εντός του 2025 θα παραδοθεί προς χρήση η επέκταση προς την Καλαμαριά, με τους εξής σταθμούς: Νομαρχία, Καλαμαριά, Αρετσού, Νέα Κρήνη, Μίκρα.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η ματωμένη πατημασιά που «έκαψε» τη δολοφόνο της 84χρονης στα Καμένα Βούρλα και η… ταυτοποίηση μέσω Facebook

Ελλάδα 22.10.2024
Νέες αποκαλύψεις βλέπουν το φως της δημοσιότητας για τη δολοφονία της 84χρονης στα Καμένα Βούρλα.

Πέθανε στα 68 του πρωταγωνιστής του «Baywatch»

Κόσμος 22.10.2024
Πέθανε στα 68 του ο Μάικλ Νιούμαν μετά από χρόνια μάχη με το πάρκινσον

Abercrombie & Fitch: Συνελήφθησαν ο πρώην CEO και ο σύντροφός του ‑ Οι αποτρόπαιες αποκαλύψεις

Κόσμος 22.10.2024
Σύμφωνα με την έρευνα του BBC, υπήρχε ένα εξελιγμένο δίκτυο μεσαζόντων και στρατολογητών που ήταν υπεύθυνοι για την εύρεση ανδρών

Ποιοι οδηγοί μπορεί να πληρώσουν πρόστιμο έως και 1.000 ευρώ τις επόμενες ημέρες

Οικονομία 22.10.2024
Ραβασάκια προστίμων έως και 1.000 ευρώ σε οδηγούς οχημάτων αναμένεται να σταλούν τις επόμενες ημέρες.

Λίβανος: Ασταμάτητο σφυροκόπημα από το Ισραήλ στη Βηρυτό

Κόσμος 22.10.2024
Ο Νετανιάχου έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφία από το σπίτι του μετά το χτύπημα από το drone της Χεζμπολάχ

Χωρίς ηλεκτροδηγό αλλά με συνοδούς το μετρό Θεσσαλονίκης ‑ Πότε θα επεμβαίνουν

Ελλάδα 22.10.2024
Το Μετρό Θεσσαλονίκης θα παραδοθεί προς εμπορική λειτουργία στις 30 Νοεμβρίου, με 13 σταθμούς στη Γραμμή 1.

Πρώτο κρούσμα της νέας παραλλαγής του ιού mpox στη Γερμανία

Κόσμος 22.10.2024
Προήλθε από μετάδοση στο εξωτερικό

Τέμπη: Στο Μιλάνο θα νοσηλευτεί, και όχι στην Ελλάδα ο Γεράσιμος, ο μοναδικός επιζών του πρώτου βαγονιού

Ελλάδα 22.10.2024
«Παρακαλώ όλους να σεβαστούν τον αγώνα του παιδιού μου που προσπαθεί εδώ και δύο χρόνια να κερδίσει τη μάχη για τη ζωή»,

Τραγωδία στο Ναύπλιο: Αγόρι έπεσε από τις εξέδρες του γηπέδου και σκοτώθηκε

Ελλάδα 22.10.2024
Η αστυνομία πραγματοποιεί έρευνες για να διαπιστωθούν τα αίτια και οι συνθήκες του τραγικού συμβάντος

Καμένα Βούρλα: Τρόμος για υπάλληλο βενζινάδικου – Εντόπισε νεκρό στο προαύλιο

Ελλάδα 22.10.2024
Στιγμές τρόμου έζησε ένας υπάλληλος πρατηρίου καυσίμων στα Καμένα Βούρλα