E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

ΤV BRA: Το πρωτοποριακό τηλεοπτικό κανάλι από άτομα με αναπηρία

Πώς ξεκίνησε αυτό το εγχείρημα;

Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ Δημοσίευση 23/10/2024 | 12:02

ΤV BRA: Το πρωτοποριακό τηλεοπτικό κανάλι από άτομα με αναπηρία
https://www.tvbra.no/

Όλοι οι ρεπόρτερ στο TV BRA είναι ατομα με κάποια αναπηρία και οι περισσότεροι έχουν μαθησιακές δυσκολίες. Πώς ξεκίνησε αυτό το εγχείρημα;

Το TV BRA είναι ένα πρωτοποριακό νορβηγικό τηλεοπτικό κανάλι που δημιουργήθηκε για και από άτομα με αναπτυξιακές και διανοητικές αναπηρίες. Με έδρα το Μπέργκεν, παρέχει μια πλατφόρμα για τα άτομα με αναπηρίες να συμμετέχουν σε δημόσιες συζητήσεις και να μοιράζονται τις ιστορίες τους μέσα από διάφορες εκπομπές και τμήματα.

Ξεκίνησε αρχικά το 2014 με μικρές παραγωγές και σταδιακά επεκτάθηκε, προσφέροντας τακτικό προγραμματισμό σε όλη τη Νορβηγία. Το κανάλι υποστηρίζεται από διάφορα μέσα ενημέρωσης και οργανώσεις αναπηρίας, με στόχο να αμφισβητήσει τις παρανοήσεις και να προωθήσει την ένταξη στην κοινωνία.

Το εμβληματικό πρόγραμμα, Bra Sending, περιλαμβάνει δημοσιογράφους με αναπηρίες που καλύπτουν μια σειρά θεμάτων, από προκλήσεις της καθημερινής ζωής έως ευρύτερα κοινωνικά ζητήματα. Αυτή η πρωτοβουλία είναι μοναδική στον τρόπο που δίνει τη δυνατότητα στα άτομα με αναπηρία να έχουν σημαντικό ρόλο στην παραγωγή των μέσων ενημέρωσης, ενισχύοντας την ενσωμάτωση και προσφέροντάς τους φωνή στον δημόσιο λόγο. Το TV BRA συνεχίζει να αναπτύσσεται και να λαμβάνει υποστήριξη, καθιστώντας ένα εθνικό κανάλι με περιφερειακά γραφεία και αυξανόμενη τηλεθέαση.

Κάθε εβδομάδα, συνθέτουν ένα ωριαίο πρόγραμμα περιοδικών που καλύπτει ειδήσεις, ψυχαγωγία και αθλήματα, το οποίο μεταδίδεται σε μια μεγάλη νορβηγική πλατφόρμα ροής, το TV2 play, καθώς και την εφαρμογή και τον ιστότοπο του TV BRA.

Η εκπομπή παρουσιάζεται στα νορβηγικά και είναι πιο αργή από τα mainstream ειδησεογραφικά ρεπορτάζ, καθιστώντας την πολύ πιο εύκολη την παρακολούθηση. Από 4.000 έως 5.000 άτομα συντονίζονται κάθε εβδομάδα.

Οι 10 ρεπόρτερ του σταθμού είναι διάσπαρτοι σε όλη τη χώρα, όπου εργάζονται ως τοπικοί ανταποκριτές ειδήσεων.

Η Emily Ann Riedel, η οποία έχει σύνδρομο Down, ζει και εργάζεται στην παραθαλάσσια πόλη Stavanger. 

«Πρέπει να ακολουθήσω το σενάριο και να μην μιλήσω για προσωπικά πράγματα – γιατί εδώ είναι τα νέα. Όταν δουλεύω εδώ πρέπει να είμαι πολύ επαγγελματίας».

Αν και είναι χρόνια στο σταθμό, κάποια πράγματα της φαίνονται ακόμα παράξενα, όπως η μάσκαρα που φοράει πριν βγει στην κάμερα και που λέει ότι βαραίνει τα βλέφαρά της.

«Δεν το χρειάζομαι γιατί φαίνομαι όμορφη», λέει η ίδια! «Έχω εσωτερική ομορφιά και εξωτερική ομορφιά».

Αν και η Riedel και οι συνάδελφοί της έχουν ήπιες μαθησιακές δυσκολίες – μπορούν κυρίως να μιλούν καλά αγγλικά και να ταξιδεύουν χωρίς υποστήριξη – ορισμένα πράγματα αποτελούν πρόκληση για αυτούς!

Η προέλευση του TV BRA ξεκίνησε πριν από περισσότερο από μια δεκαετία, όταν η Camilla Kvalheim εργαζόταν ως δασκάλα για άτομα με μαθησιακές δυσκολίες σε ένα οίκο φροντίδας στο Μπέργκεν και αποφάσισε να ακολουθήσει το πάθος της για την παραγωγή ταινιών. Διαπίστωσε ότι μόλις έβγαλε μια κάμερα, άλλαξε η δυναμική ανάμεσα σε εκείνη και τους ανθρώπους με τους οποίους συνεργαζόταν. 

«Μερικές φορές μπορεί να είναι δύσκολο να διαβάσουν τι γράφει στις κάρτες, οπότε πρέπει να το κάνουμε ξανά και ξανά», λέει η Camilla Kvalheim, η πρότζεκτ μάνατζερ. Πρέπει επίσης να παρέχει εκπαίδευση στη δουλειά για την ομάδα της, η οποία δεν σπούδασε δημοσιογραφία στο πανεπιστήμιο πριν ενταχθεί στον τηλεοπτικό σταθμό. 

Ωστόσο, οι προσδοκίες της από την ομάδα της είναι υψηλές.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Παράξενοι τρόποι συναλλάγματος που έχουν χρησιμοποιηθεί ‑ εκτός από χρήματα

Νέα Εποχή 24.10.2024
Νομίσματα που .. δεν είναι ακριβώς νομίσματα

Η εκπληκτική μεταμόρφωση ενός κοντέινερ σε ένα πανέμορφο σπίτι

Αρχιτεκτονική 24.10.2024
Λίγη φαντασία και λίγη όρεξη φτάνουν

Η εντυπωσιακή ληστεία που παραμένει άλυτη εδώ και 56 χρόνια

Ιστορικά 24.10.2024
Ο κινηματογραφικός τρόπος και η ευφυΐα του ληστή

ΤV BRA: Το πρωτοποριακό τηλεοπτικό κανάλι από άτομα με αναπηρία

Νέα Εποχή 24.10.2024
Πώς ξεκίνησε αυτό το εγχείρημα;

Μπορεί ένα είδος μουσικής να επηρεάσει αρνητικά τη νεολαία;

Focus On 24.10.2024
Ο Κώστας Σαββόπουλος, ΥΔ και συγγραφέας, μιλάει για τη βία και το σεξισμό στη ραπ

Burneshas: Οι «ορκισμένες παρθένες» που επιλέγουν να ζουν ως άνδρες

Ιστορικά Χτες
Γυναίκες της Β. Αλβανίας που ζουν ως άνδρες από μια ηλικία και μετά

10 αξέχαστα ρητά του Ζαν ‑ Πωλ Σαρτρ

Stories Προχτές
Σαν σήμερα το 1964, ο Ζαν – Πωλ Σαρτρ προς έκπληξη όλων, αρνήθηκε το Νόμπελ Λογοτεχνίας

Γιατί δεν πρέπει να μαζεύουμε τα φύλλα από κάτω

Νέα Εποχή Προχτές
Πως επηρεάζεται η άγρια ζωή

Η αληθινή οικογένεια ­«Ανταμς»

Πρόσωπα Προχτές
Κυνηγά φαντάσματα και ταξιδεύει με νεκροφόρα