E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Αυτό το κρέας θα τρώμε στο μέλλον

Πλησιάζει η εποχή που μπορεί να μιλάμε για το «κρέας του σωλήνα»

Δημοσίευση 19/7/2014 | 00:00

Αυτό το κρέας θα τρώμε στο μέλλον

Πολλοί όταν οραματίζονται το μέλλον βλέπουν τεράστιους ουρανοξύστες, αυτοκίνητα που πετάνε, ακόμη πιο εξελιγμένους ηλεκτρονικούς υπολογιστές κ.ά.

Ο Ολλανδός φιλόσοφος Cor van der Weele και ο βιοτεχνολόγος Johannes Tramper έχουν ένα κάπως διαφορετικό όραμα για το μέλλον: το κρέας του σωλήνα!

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου του Wageningen χαρακτηρίζουν τους εαυτούς τους «μέτριους κρεατοφάγους» και εκφράζουν ανησυχίες για το τι προκαλεί η σύγχρονη παραγωγή και κατανάλωση κρέατος στον πλανήτη και φυσικά στα ίδια τα ζώα.

Σύμφωνα με μια μελέτη τους, που θα περιληφθεί στο τεύχος Ιουνίου του επιστημονικού περιοδικού «Trends in Biotechnology», οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι ο άνθρωπος θα μπορούσε να κατασκευάσει κρέας από βλαστικά κύτταρα σε γιγαντιαίους βιοαντιδραστήρες, σαν αυτούς που υπάρχουν ήδη στα σύγχρονα φαρμακευτικά εργοστάσια.

Οι ειδικοί –όπως υποστηρίζουν οι Ολλανδοί ερευνητές– θα μπορούν να παίρνουν βλαστικά κύτταρα από κάποιο ευτυχισμένο γουρουνάκι, το οποίο θα ζει σε κάποια φάρμα κοντά στο εργοστάσιο κάθε περιοχής, και θα δημιουργούν... κρέας του σωλήνα.

Αντί να μεγαλώνουν οι άνθρωποι γουρούνια και να τα σκοτώνουν στα σφαγεία, τα ζώα θα λειτουργούν ως «ζωντανές τράπεζες κυττάρων». Με αυτόν τον τρόπο θα διατηρείται τόσο η επαφή τους με τον άνθρωπο, αλλά θα εξακολουθούν να λειτουργούν και ως πηγή τροφής.

Κινήματα για την αλλαγή της παραγωγής του κρέατος

Με την παγκόσμια ζήτηση για κρέας να αυξάνεται συνεχώς, δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι το κρέας είναι μη βιώσιμο, τουλάχιστον όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο παράγεται σήμερα.

Ο Bill Gates, σύμφωνα με δημοσίευμα του «National Geographic», έχει επενδύσει στη start-up εταιρεία «Beyond Meat», που εδρεύει στο Μισούρι των ΗΠΑ, η οποία κατάφερε να φτιάξει τόσο καλό «ψεύτικο κοτόπουλο», που ξεγέλασε το συντάκτη της στήλης φαγητού των «New York Times», Mark Bittman.

Το «ψεύτικο κοτόπουλο» φτιάχνεται από σόγια και αμάραντο, με μια μυστική διαδικασία επεξεργασίας της υφής, η οποία προσδίδει στο τελικό προϊόν την αίσθηση των ινών, που έχει το στήθος κοτόπουλου.

Μία άλλη start-up εταιρεία, η «Modern Meadow», έχει ήδη ξεκινήσει τις προσπάθειες να δημιουργήσει συνθετικό κρέας από μυικά ζωικά κύτταρα, χρησιμοποιώντας τεχνικές που αρχικά είχαν αναπτυχθεί για την αναγέννηση ανθρώπινων κυττάρων.

Ο Mark Post από το πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ δημιούργησε την προηγούμενη χρονιά το πρώτο συνθετικό χάμπουργκερ. Ο ίδιος δηλώνει πως πρέπει να βρει έναν τρόπο για να προσθέσει και το απαραίτητο λίπος στο μπέργκερ.

Βέβαια, υπάρχουν και άλλες απόψεις, όπως αυτή που εκφράζει η ακτιβίστρια Danielle Nierenberg, η οποία υποστηρίζει ότι οι άνθρωποι θα πρέπει απλά να γυρίσουν στις συνήθειες του παρελθόντος: να τρώνε λιγότερο κρέας και να το παράγουν με λιγότερο εντατικό τρόπο, σε εκτροφεία και όχι σε τεράστιες μονάδες παραγωγής.

«Ξαφνικά παρουσιάζεται μπροστά μας ένας κόσμος, στον οποίο μπορούμε να τα έχουμε όλα: κρέας, το τέλος της ταλαιπωρίας των ζώων και εταιρείες ζώων με απλή τεχνολογία κοντά στα σπίτια μας», ισχυρίζεται ο van der Weele. Βέβαια, με τις παρούσες τιμές η καλλιέργεια κρέατος θα στοίχιζε περίπου 240 δολάρια το μισό κιλό, προσέθεσε ο Tramper.

«Η οικονομική σκοπιμότητα μπορεί να αποδειχθεί η μεγαλύτερη πρόκληση που θα αντιμετωπίσει η ιδέα του καλλιεργημένου κρέατος», καταλήγουν οι ερευνητές.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η πρώτη φωτογραφία που «ανέβηκε» στο διαδίκτυο

Stories 25.11.2024
Τι επίπτωση είχε στη ζωή του «δράστη»

Γιατί η Αμερική ξεμένει από... αυγά;

Stories 25.11.2024
Οι επιπτώσεις στην αγορά και τις τιμές

Πότε μπήκε το πρώτο φανάρι στους ελληνικούς δρόμους;

Stories 25.11.2024
Το χάος που επικρατούσε πριν την τοποθέτηση του φωτεινού σηματοδότη

Γιατί στο Μεσαίωνα οι καλλιτέχνες ζωγράφιζαν... κουνέλια δολοφόνους

Stories Χτες
Τα δολοφονικά κουνελάκια που υπάρχουν σε έργα του Μεσαίωνα και κανείς δεν τα προσέχει

Tι ήταν οι Δρόμοι των Νεκρών στην Ιρλανδία

Stories Χτες
Πού πάνε τα πνεύματα στη μετά θάνατον ζωή; Oι Ιρλανδοί ξέρουν

Γιατί οι Ιάπωνες θα έχουν το ίδιο επώνυμο το 2531

Stories Χτες
Τι προέβλεψε μελέτη για το 2531.

Όταν η Agatha Christe χάθηκε από προσώπου γης και μετά δε θυμόταν τίποτα

Πρόσωπα Χτες
Το καλύτερο βιβλίο της το έγραψε η ίδια η ζωή