E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Καιρός: Τι είναι τα rosby waves ‑ «Ψυχρό λιμνίδιο» φέρνει ανατροπή τον Νοέμβριο

Οι έντονες ταλαντώσεις που αλλάζουν το σκηνικό του καιρού

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 26/10/2024 | 16:20

Καιρός: Τι είναι τα rosby waves ‑ «Ψυχρό λιμνίδιο» φέρνει ανατροπή τον Νοέμβριο

Ο καιρός εξακολουθεί να είναι... ανοιξιάτικος την μεγαλύτερη διάρκεια της ημέρας, ωστόσο αυτό φαίνεται να αλλάζει ριζικά από τον Νοέμβριο, ήδη από τις πρώτες του ημέρες.

Σύμφωνα με τον προγνώστη, Θεοφάνη Χατζηγρίβα, έντονες ταλαντώσεις ή rosby waves φέρνουν βροχές μετά τις 3 Νοεμβρίου στη χώρα μας ενώ ένα ψυχρό μέτωπο διαφαίνεται να κατεβαίνει από τα βόρεια.

Τέλος, ο κύριος Χατζηγρίβας επισημαίνει πως υπάρχει το σενάριο αποκοπής «ψυχρού λιμνιδίου» από την Μεσόγειο, κάτι το οποίο δεν θέλουμε ούτε για αστείο, όπως τονίζει χαρακτηριστικά.

Η ανάρτηση του

«Η αρκετά βόρεια επέκταση του ισχυρού αντικυκλωνα ,είχε σαν αποτέλεσμα να βάλει φρένο σε οποια πιθανότητα για αξιόλογες βροχές προς τα τελη του μηνα στην χώρα μας(..,και όχι μόνο), και να μετατοπισει τις πιθανότητες για λίγο αργότερα και συγκεκριμένα μέσα στο πρώτο 5νθημερο η 7ημερο του Νοέμβρη.

  • Διαβασα,μέσα στο διαδίκτυο ότι είναι μάλιστα και σπάνιο φαινόμενο για τη χώρα μας ,αφήνοντας με άφωνο.
  • Δεν είναι καθόλου σπάνιο, ούτε για τη χώρα μας, αλλά ούτε για ολόκληρη την ευρωπαϊκή ηπειρο φυσικά, και σε περίπτωση που αυτό συμβεί (όπως και έγινε τελικά. ..) , να εχει την δυνατοτητα να μας δωσει διάρκεια καλοκαιρίας ακομη και πάνω από 15 με 20 ημέρες.
  • Μαλιστα θα έλεγα σε εισαγωγικά, ότι οι συνθήκες έμοιαζαν περισσότερο, με τις γνωστές σε όλους μας " αλκυονίδες ημέρες " μιας και υπήρχαν τα χαρακτηριστικά ,όπως νηνεμία στα ηπειρωτικά, ηλιοφάνεια σε ολόκληρη τη διάρκεια της ημέρας, απουσια νεφών, και μεγάλη θερμοκρασιακη διαφορά μεταξύ πρωινού, και μεσημεριού. ( πχ ...2 το πρωί, 24 το μεσημέρι. ..)
  • Το ερώτημα είναι τι θα γίνει τελικά, και αν αυτή η κατάσταση θα αλλάξει, και η απάντηση είναι, ότι ΝΑΙ θα αλλάξει...
  • Ετσι λοιπόν, με τα προγνωστικά δεδομένα, αυτής της στιγμής, και με υπογράμμιση σοβαρή, ότι η κατάσταση είναι ξανά ρευστή, εξ αιτίας έντονων ταλαντώσεων (rosby waves) , φαίνεται μια σταδιακή μεταβολή προς το έλαφρως άστατο το διάστημα 31,Οκτώβρη με 3 Νοέμβρη, κυρίως στο ηπειρωτικό κομμάτι, και κυριως σε ορεινές περιοχές, και πιθανώς ανατολικά της Πίνδου ,αλλά και νοτιότερα, χωρίς φυσικά,να υπάρχει κάτι δεδομένο, κάτι έντονο, η κάτι εκτεταμένο, και μιλώντας απλά για,μικρά ή μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας, με μικρή πιθανότητα κάποιων τοπικών βροχοπτώσεων.
  • Εκει που θα πρέπει να εστιάσουμε με τις οποίες για την ώρα πιθανότητες μικρές ή μεγάλες, είναι το διάστημα 3-4 Νοέμβρη και μετά, καθώς φαίνεται να κατηφοριζουν ιδιαίτερα ψυχρές αεριες μάζες για την εποχή από την βόρεια Ευρώπη, με αρχικό επιρεασμο μεγάλου μέρους της κεντρικών περιοχών, και με αυξημένη πιθανότητα αυτές ,να περάσουν σχετικά γρήγορα και πάνω από τη χώρα μας .
  • Ολα τα υποσεναρια φυσικά ανοιχτά, από χιόνια σε χαμηλά υψομετρα ,και πιθανώς όχι μόνο, μέχρι και κάποιες έντονες βροχές.
  • Δεν μπορούμε όμως να βγάλουμε άκρη για,την ώρα ,μιας και οι πιθανότητες στις γραμμές των ensembles είναι μοιρασμένες .
  • Παίζουν και τα σενάρια αρκετά δυτικής επέκτασης, με αποτέλεσμα να σκάψει από την Αφρική θερμότερες αεριες μάζες και να μας τις στείλει, η αρκετά ανατολικής, όπου απλά θα συνεχίσουμε σχεδόν στο ίδιο μοτίβο. ....
  • Εχουμε και το ακραίο σενάριο αποκοπής ιδιαίτερα ψυχρού λιμνιδιου στα θερμά νερά της κεντρικής μεσογείου ,κάτι φυσικά που δεν το θέλουμε ούτε για,πλάκα ....
  • Ξερω δεν σας κατατοπίσα απόλυτα ,αλλά δυστυχώς αυτή είναι η προγνωστικη κατάσταση αυτή τη στιγμή, και θα χρειαστεί να περιμένουμε. ...»
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Κοτταρίδη για τον… χιτώνα του Μεγάλου Αλεξάνδρου: Η θεωρία έχει καταρριφθεί με ακλόνητα επιχειρήματα από τους επιστήμονες

Πολιτισμός 26.10.2024
Επισημαίνει πως τα αρχαιολογικά στοιχεία, όπως τα κατάλοιπα του πορφυρού υφάσματος, δεν επαρκούν για να επιβεβαιώσουν τη θεωρία περί βασιλικού χιτώνα του Μεγάλου Αλεξάνδρου

Καιρός: Τι είναι τα rosby waves ‑ «Ψυχρό λιμνίδιο» φέρνει ανατροπή τον Νοέμβριο

Καιρός 26.10.2024
Οι έντονες ταλαντώσεις που αλλάζουν το σκηνικό του καιρού

Ανατροπή στο τροχαίο που τραυματίστηκε ο πατέρας του Παπακαλιάτη: Συνελήφθη 50χρονος για ψευδή κατάθεση

Ελλάδα 26.10.2024
Στη σύλληψη ενός 50χρονου άνδρα για ψεύδη κατάθεση προχώρησαν αστυνομικοί

Πάτρα: Σε σταθερή κατάσταση μαθήτρια με μηνιγγίτιδα ‑ Έγινε απολύμανση στο σχολείο της

Ελλάδα 26.10.2024
Στο στενό και φιλικό περιβάλλον της 16χρονης μαθήτριας έχει δοθεί χημειοπροφύλαξη

Έρχεται στη Βουλή το μίνι φορολογικό: Τι αλλάζει στις δηλώσεις εισοδήματος

Οικονομία 26.10.2024
Ελαφρύνσεις και μεγαλύτερες φοροαπαλλαγές το 2025 φέρνει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο

Ψαράδες έπιασαν το «ψάρι της Αποκάλυψης» ‑ Τι φέρνει η εμφάνισή του

Κόσμος 26.10.2024
Στην Ιαπωνία όποτε το βλέπου ξέρουν πως η καταστροφή θα τους χτυπήσει την πόρτα

Αμαλιάδα: «Το παιδί χάθηκε με ένα περίεργο επεισόδιο» ‑ Τι αποκαλύπτει γιατρός που εξέτασε το βρέφος

Ελλάδα 26.10.2024
Νέα στοιχεία έρχονται στη δημοσιότητα για την υπόθεση της Ειρήνης Μουρτζούκου στην Αμαλιάδα

Αμαλιάδα: Στο ένα νεκρό βρέφος ο «θύμος αδένας είχε εικόνα έναστρου ουρανού»‑Ομοιότητα με την Πάτρα

Ελλάδα 26.10.2024
Θάνατοι βρεφών: Όπως αναφέρθηκε δείχνει υποξία το εύρημα στο θύμο αδένα του δεύτερου μωρού της Ειρήνης

Δημοσκόπηση MRB: Δεύτερο κόμμα το ΠΑΣΟΚ με 7,6 μονάδες διαφορά από τη ΝΔ

Πολιτική Χτες
Ένας στους τρεις πιστεύει ότι το ΠΑΣΟΚ θα αυξήσει τα ποσοστά του