Σε μια ταινία του Χόλιγουντ, όταν κάποιος πετάξει αναμμένο τσιγάρο σε μια πισίνα ή δεξαμενή που περιέχει νερό με πετρέλαιο ή σκέτο πετρέλαιο, τότε πιάνει φωτιά, που μερικές φορές συνοδεύεται από έκρηξη.
Είναι πράγματι εντυπωσιακό στις ταινίες, αλλά το ερώτημα είναι, μπορεί να συμβεί στην πραγματική ζωή;
Εν ολίγοις… όχι πραγματικά, εκτός αν οι συνθήκες είναι απολύτως τέλειες. Ίσως όμως πρέπει να ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά…
Και πάλι, η απάντηση σε αυτό θα πρέπει να είναι αρκετά απλή, μια απάντηση ναι ή όχι, αλλά στην πραγματικότητα, η απάντηση είναι ελαφρώς πιο περίπλοκη. Τα τσιγάρα τείνουν να καίγονται σε περίπου 425-600 βαθμούς Κελσίου και μπορεί να ζεσταθούν ακόμη περισσότερο κατά τη διάρκεια μιας μεγάλης τζούρας. Ουσιαστικά, παρέχετε όλο και περισσότερο οξυγόνο για να καίει η φωτιά πιο γρήγορα και πιο ζεστά, εισπνέοντας έτσι τον καπνό στους πνεύμονές σας. Τώρα, η θερμοκρασία ανάφλεξης της βενζίνης είναι πολύ χαμηλότερη από αυτή, περίπου 260 βαθμούς Κελσίου.
Στα χαρτιά, αυτό σημαίνει ότι η βενζίνη μπορεί να αναφλεγεί αρκετά γρήγορα και επίκειται έκρηξη. Ωστόσο, οι ερευνητές έχουν αποδείξει ότι αυτό είναι εξαιρετικά απίθανο. Όταν ένα τσιγάρο δεν «ρουφάται», η θερμοκρασία πέφτει αρκετά, δυσκολεύοντας την ανάφλεξη. Επιπλέον, η βενζίνη είναι επικίνδυνη λόγω της ευφλεκτότητας των αναθυμιάσεων και όχι του ίδιου του υγρού. Όταν η βενζίνη φουντώνει, οι αναθυμιάσεις από το υγρό είναι ο κύριος παράγοντας καύσης. Όταν το υγρό δεν βρίσκεται σε έναν περιορισμένο χώρο, όπως ο ανοιχτός αέρας ενός βενζινάδικου, θα ήταν σχεδόν αδύνατο για το αναμμένο τσιγάρο να ανάψει αυτούς τους ατμούς.
Οι μεταβλητές των ατμών βενζίνης, της ροής του αέρα, της θερμοκρασίας του τσιγάρου είναι όλες δύσκολο να υπολογιστούν, αλλά η πιθανότητα είναι εξαιρετικά μικρή να πιάσετε φωτιά επειδή πέταξατε ένα αποτσίγαρο σε μια δεξαμενή βενζίνης. Μια συγκεκριμένη μελέτη επιχείρησε πάνω από 2.000 διαφορετικά σενάρια και καταστάσεις όπου η βενζίνη και ένα αναμμένο τσιγάρο μπορούσαν να αλληλεπιδράσουν, και καμία απόπειρα δεν είχε ως αποτέλεσμα η βενζίνη να πάρει φωτιά.
Έγιναν ορισμένες προβλέψεις ως προς το γιατί δεν μπορούσαν να βάλουν φωτιά με τη βενζίνη, συμπεριλαμβανομένου του γρήγορου σχηματισμού στάχτης στο τσιγάρο, που μπορεί να εμπόδισε την ανάφλεξη. Επίσης, οι ερευνητές υπέθεσαν ότι οι ατμοί της βενζίνης μεταφέρονταν φυσικά μακριά από την αναμμένη περιοχή, καθιστώντας αδύνατο να πάρει φωτιά.