Η Γαλλία κινδυνεύει να μετατραπεί σε «ναρκοκράτος» και να χαρακτηριστεί ως το Μεξικό της Ευρώπης
Δολοφονίες, πόλεμος συμμοριών και βιασμοί μέρα μεσημέρι
Δημοσίευση 7/11/2024 | 13:55
Η Γαλλία βρίσκεται σε μια πρωτοφανή κρίση, καθώς πόλεμοι μεταξύ καρτέλ ναρκωτικών εξαπλώνονται σε ολόκληρη τη χώρα, με αποτέλεσμα να σημειώνονται σοκαριστικά εγκλήματα, όπως πυροβολισμοί, μαχαιρώματα και καψίματα εφήβων και παιδιών.
Ο νέος συντηρητικός υπουργός Εσωτερικών κήρυξε πρόσφατα πόλεμο κατά των συμμοριών, μετά τον θάνατο ενός 15χρονου που σκοτώθηκε σε μαζική συμπλοκή και ανταλλαγή πυροβολισμών στο Πουατιέ την 1η Νοεμβρίου. Η βία ξέσπασε μπροστά από ένα εστιατόριο και εξελίχθηκε σε μακελειό, με συμμετοχή 600 ατόμων, όπως δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Μπρουνό Ρεταγιό.
«Οι ντίλερς ναρκωτικών σήμερα δεν έχουν όρια», δήλωσε ο Ρεταγιό κατά την επίσκεψή του στη Ρεν, όπου ένα 5χρονο παιδί τραυματίστηκε σοβαρά στο κεφάλι από αδέσποτη σφαίρα κατά τη διάρκεια σύγκρουσης που σχετίζεται με ναρκωτικά. Ωστόσο, μόλις 24 ώρες μετά την επίσκεψή του, ένας 19χρονος σκοτώθηκε με μαχαίρι στη γειτονιά Μαουρεπάς, περιοχή με μεγάλη εγκληματικότητα.
Η κυβέρνηση του Μισέλ Μπαρνιέ δέχεται έντονες πιέσεις να αναλάβει δράση, καθώς η Γαλλία βυθίζεται σε έναν «στροβιλισμό θανάτων» λόγω της μάστιγας των ναρκωτικών. Τουλάχιστον 16 επικίνδυνες περιοχές έχουν εντοπιστεί τα τελευταία χρόνια, από τη Νιμ έως το Παρίσι, με σοκαριστικά στατιστικά να δημοσιεύονται καθημερινά.
Ενώ οι πυροβολισμοί μεταξύ συμμοριών συνδέονταν κυρίως με τη Μασσαλία, πλέον είναι συχνό φαινόμενο και σε πόλεις όπως η Γκρενόμπλ, το Πουατιέ, το Κλερμόν-Φεράν και το Βαλάνς. Στο Βαλάνς 22χρονος σκοτώθηκε από πυροβολισμό, καθώς περίμενε στην ουρά νυχτερινού κλαμπ για το Halloween, ενώ την επόμενη μέρα 18χρονος πυροβολήθηκε θανάσιμα σε προάστιο της πόλης. Στο Βιλέρμπαν, προάστιο της Λυών, ένας άντρας σκοτώθηκε, ενώ στο Κλερμόν-Φεράν ένας έφηβος νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση από τραύμα στο κεφάλι.
Όπως αναφέρει η Daily Mail, στην αρχή του έτους η Γκρενόμπλ περιγράφηκε ως «η Σίλικον Βάλεϊ της Γαλλίας», αλλά μόλις εννέα μήνες αργότερα χαρακτηρίστηκε ως μία από τις πιο επικίνδυνες πόλεις στη χώρα. Έπειτα από ένα καλοκαίρι αιματοχυσίας με 19 πυροβολισμούς μεταξύ αντίπαλων καρτέλ, τον Σεπτέμβριο, ο 49χρονος Λιλιάν Ντεζέν σκοτώθηκε από τον Αμπντούλ Ντ, έναν γνωστό άνδρα στην Αστυνομία για κλοπές, βία και εμπορία ναρκωτικών.
Στη Μασσαλία, ο νέος εισαγγελέας, Νικολά Μπεσόν, κατήγγειλε την «άνευ προηγουμένου βαρβαρότητα» των επιθέσεων. Περιστατικά όπως ο φόνος ενός 15χρονου αγοριού που μαχαιρώθηκε 50 φορές και κάηκε ζωντανός, ενώ ένας 14χρονος προσλήφθηκε ως πληρωμένος εκτελεστής για να δολοφονήσει τον 36χρονο ποδοσφαιριστή Νεσίμ Ραμντάν, δημιουργούν ανησυχίες.
Οι «άρχοντες των ναρκωτικών» στη Μασσαλία στρατολογούν ανηλίκους ως «jobbeurs» για την εμπορία ουσιών, με αγγελίες στα κοινωνικά δίκτυα, ωθώντας τους ακόμα και σε δολοφονίες χωρίς τύψεις.
Στο Παρίσι, στο ανακαινισμένο πάρκο Eole Gardens, συχνάζουν εκατοντάδες τοξικομανείς κρακ, δημιουργώντας εντάσεις μεταξύ διακινητών και κατοίκων. Σύμφωνα με τον Ζοσέ Μάτος από την ΜΚΟ Gaia, η συγκέντρωση των χρηστών σε έναν χώρο κάνει τη συμπεριφορά τους πιο βίαιη, ιδιαίτερα για τις γυναίκες, καθώς έχουν καταγραφεί περιστατικά βιασμών μέρα μεσημέρι.
Η αγορά κοκαΐνης είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά ναρκωτικών στη Γαλλία, με κυριότερες πύλες εισόδου τα λιμάνια της Χάβρης και της Γαλλικής Γουιάνας. Η πόλη της Ντιζόν έχει επίσης πληγεί από τη βία των ναρκωτικών, με διακινητές από τη Μασσαλία να επιδιώκουν να ελέγξουν κερδοφόρα σημεία διακίνησης ναρκωτικών.
Στις επιχειρήσεις της Αστυνομίας κατασχέθηκαν εκατοντάδες κιλά ναρκωτικών και όπλα, αλλά η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολο να τεθεί υπό έλεγχο. Στη Ρουέν, άτομα με ΑΚ-47 σκότωσαν δύο αστυνομικούς για να ελευθερώσουν τον βαρόνο των ναρκωτικών, Μοχάμεντ Άμρα.
Στην Κορσική, η μαφία εξακολουθεί να διατηρεί τον έλεγχο, καθώς το νησί έχει την υψηλότερη αναλογία φόνων στην ηπειρωτική Γαλλία.
Ο Μπρουνό Ρεταγιό, μέλος του δεξιού κόμματος των Ρεπουμπλικάνων, έχει πλέον καλέσει σε έναν εθνικό αγώνα κατά της βίας των ναρκωτικών. Στα μάτια του υπουργού Εσωτερικών, η Γαλλία έχει φτάσει σε «κρίσιμο σημείο».