Explainer: Γιατί όλοι μιλάνε για τη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα ‑ Ο Τραμπ ανατρέπει τα πάντα
Σύμφωνα με τους New York Times ο Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται πως είναι έτοιμος να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα.
Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ Δημοσίευση 11/11/2024 | 01:25
Στις 28 Νοεμβρίου 2019, το ΕΚ υιοθέτησε ψήφισμα, με το οποίο ζήτησε από την ΕΕ να αυξησεί το στόχο μείωσης των εκπομπών σε 55% έως το 2030. Για να επιτύχει τη συμφωνία του Παρισιού, πρέπει όλος ο πλανήτης να συμμορφωθεί. Κι όμως δεν...
What's the story?
Το μεταβατικό επιτελείο του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχει ετοιμάσει εκτελεστικά διατάγματα και διακηρύξεις για την απόσυρση των Ηνωμένων Πολιτειών από τη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, καθώς και για τη διαχείριση ορισμένων εθνικών μνημείων, ώστε να επιτρέψει περαιτέρω γεωτρήσεις και εξορύξεις, σύμφωνα με δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας New York Times.
Τι είναι όμως αυτή η συμφωνία;
Η Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα είναι μια παγκόσμια συνθήκη που υπογράφηκε το 2015 με στόχο την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Περιλαμβάνει πάνω από 190 χώρες που δεσμεύονται να περιορίσουν την αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας κάτω από τους 2°C σε σύγκριση με τα προβιομηχανικά επίπεδα, με προσπάθειες να παραμείνει η αύξηση κάτω από 1,5°C.
Οι χώρες έχουν την υποχρέωση να παρουσιάζουν σχέδια δράσης για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και να ενισχύουν τις δράσεις τους με την πάροδο του χρόνου, αναγνωρίζοντας παράλληλα τη σημασία της υποστήριξης φτωχότερων κρατών σε αυτή τη μετάβαση.
Τι δήλωσε ο Τραμπ;
Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είχε ανακοινώσει την απόσυρση της χώρας από τη Συμφωνία του Παρισιού το 2017, επικαλούμενος οικονομικούς λόγους. Υποστήριξε ότι η συμφωνία είναι άδικη για τις ΗΠΑ και ότι τιμωρεί τη χώρα, ενώ ευνοεί άλλες, ιδίως με τον τρόπο που κατανέμονται οι οικονομικές υποχρεώσεις.
Έκανε λόγο για "τεράστια ανακατανομή πλούτου" από τις ΗΠΑ προς άλλες χώρες και τόνισε ότι η συμμετοχή στην συμφωνία θα κόστιζε εκατομμύρια αμερικανικές θέσεις εργασίας, ιδιαίτερα σε τομείς όπως η βιομηχανία και η ενέργεια από άνθρακα.
Παράλληλα, επεσήμανε ότι οι ΗΠΑ θα σταματήσουν να συνεισφέρουν στο Πράσινο Ταμείο για το Κλίμα, το οποίο χρηματοδοτεί την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής σε αναπτυσσόμενες χώρες.
Δηλαδή τι θα κάνει;
Εκτός από την πρόθεση να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού, αυτό που θέλει να κάνει είναι να επιτρέψει ξανά τη δημιουργία νέων τερματικών σταθμών για εξαγωγές φυσικού αερίου, κάτι που είχε παγώσει προηγουμένως. Επίσης, σκοπεύει να αφαιρέσει την εξουσία από πολιτείες όπως η Καλιφόρνια να επιβάλλουν αυστηρότερους κανόνες για τη ρύπανση από αυτοκίνητα.
Μερικά μέλη της διοίκησής του σκέφτονται ακόμα και να μετακινήσουν την έδρα της Υπηρεσίας Περιβαλλοντικής Προστασίας (EPA) μακριά από την Ουάσινγκτον.
Πώς το πήραν οι Αμερικανοί;
Η απόφαση αυτή προκάλεσε έντονες αντιδράσεις διεθνώς, καθώς και στο εσωτερικό των ΗΠΑ από επιχειρηματικούς και πολιτικούς παράγοντες, που τόνιζαν τις ευκαιρίες που παρουσιάζουν οι τεχνολογίες καθαρής ενέργειας και οι νέες βιομηχανίες.
Παρά τη στήριξη ορισμένων συντηρητικών συμβούλων για την απόσυρση, άλλοι συνεργάτες του Τραμπ, όπως η Ιβάνκα Τραμπ και ο Υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον, προσπάθησαν να τον πείσουν να παραμείνει η χώρα στη συμφωνία, αν και χωρίς επιτυχία.