ΟΟΣΑ: Στην τελευταία ταχύτητα η Ελλάδα στους δείκτες ευημερίας
Στην παγκόσμια έκθεση του ΟΟΣΑ για την ποιότητα ζωής σε 35 χώρες, η Ελλάδα βαθμολογείται με κάτω από τη βάση σε ό,τι αφορά το εισόδημα, την εργασία, την εμπιστοσύνη στους θεσμούς
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 11/11/2024 | 20:28
Στο ερώτημα «πώς είναι η ζωή στην Ελλάδα;» επιχειρεί να απαντήσει ο ΟΟΣΑ, δίνοντας μια ακτινογραφία της καθημερινότητας, με βάση 80 δείκτες ευημερίας.
Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) στην ετήσια έκθεσή του για την ευημερία, προσφέρει μια συνολική εικόνα της ζωής στην Ελλάδα βάσει 80 δεικτών ευημερίας και συγκριτικών αποτελεσμάτων με τις άλλες 34 χώρες-μέλη του. Στον «τροχό της ευημερίας» που περιλαμβάνει 11 παράγοντες, η Ελλάδα σημειώνει θετικά στις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις αλλά έχει χαμηλότερες επιδόσεις σε τομείς όπως εισόδημα, ποιότητα απασχόλησης, περιβάλλον, και υποκειμενική ευημερία, καθώς και σε δείκτες όπως οι εισοδηματικές ανισότητες και οι εργασιακές συνθήκες.
πηγή ΟΟΣΑ: Με αστερίσκο οι τομείς με αρνητικές επιδόσεις
Περιβάλλον
Υπάρχει βελτίωση στις εκπομπές ρύπων CO₂ και στη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η οποία διπλασιάστηκε σε σύγκριση με το 2010. Ωστόσο, η αύξηση ειδών που απειλούνται με εξαφάνιση καταδεικνύει περιβαλλοντική επιδείνωση.
Οικονομική Επιδείνωση
Στο οικονομικό κεφάλαιο, παρατηρείται έντονη επιδείνωση, καθώς το δημόσιο χρέος αυξήθηκε στο 134% του ΑΕΠ από 94% το 2010, ενώ ο σχηματισμός παγίου κεφαλαίου - ένας δείκτης επενδύσεων - μειώθηκε από 97.000 δολάρια σε 78.000 σε όρους Ισοδυναμίας Αγοραστικής Δύναμης (PPP). Παράλληλα, το χρέος των νοικοκυριών μειώθηκε στο 86% του καθαρού διαθέσιμου εισοδήματος, κάτι που δείχνει μια βελτίωση σε σύγκριση με το 107% του 2010.
Κοινωνικό Κεφάλαιο και Εμπιστοσύνη
Η Ελλάδα κατατάσσεται χαμηλά και στο κοινωνικό κεφάλαιο. Η ανισότητα εκπροσώπησης των φύλων στην πολιτική είναι εμφανής, με μόλις το 21% των πολιτικών θέσεων να κατέχονται από γυναίκες - ποσοστό ίδιο με το 2010. Η εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση παραμένει πολύ χαμηλή, με το 70% των πολιτών να δηλώνει ότι δυσπιστεί. Επιδείνωση καταγράφεται και στην εμπιστοσύνη των πολιτών μεταξύ τους, με τους περισσότερους Έλληνες να δηλώνουν καχύποπτοι έναντι άλλων ανθρώπων.
Εισόδημα και Μισθοί
Η Ελλάδα κατατάσσεται τρίτη από το τέλος στον μέσο μισθό, μετά το Μεξικό και την Κολομβία, ενώ οι πραγματικοί μισθοί καταγράφουν τη μεγαλύτερη επιδείνωση μεταξύ 2010 και 2019. Επιπλέον, πάνω από το 65% των πολιτών βιώνει οικονομικές δυσκολίες, ενώ η ικανοποίηση από τη ζωή παραμένει χαμηλή, κατατάσσοντας την Ελλάδα στην τέταρτη θέση από το τέλος στον δείκτη ικανοποίησης.
πηγή: ΟΟΣΑ – Η Ελλάδα βρίσκεται στο μισθολογικό πάτο του ΟΟΣΑ, μετά το Μεξικό
Παρά τις προκλήσεις, η Ελλάδα σημείωσε την τέταρτη μεγαλύτερη βελτίωση στο δείκτη ικανοποίησης από τη ζωή μεταξύ 2019 και 2023, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ.