E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Η απόπειρα δολοφονίας του Βαρδή Βαρδινογιάννη από τη «17Ν»

«Εγώ τη γλίτωσα, αλλά δεν τη γλίτωσαν οι άλλοι, ούτε ο Μπακογιάννης ούτε οι άλλοι τη γλίτωσαν», είχε πει ο Βαρδής Βαρδινογιάννης στη δίκη της «17 Νοέμβρη».

Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Δημοσίευση 12/11/2024 | 11:55

Η απόπειρα δολοφονίας του Βαρδή Βαρδινογιάννη από τη «17Ν»
collage

Το ημερολόγιο έγραφε 20 Νοεμβρίου 1990 και τα ρολόγια έδειχναν 9:20 το πρωί. Η οργάνωση «17 Νοέμβρη» είχε στήσει ενέδρα.

Στις 20 Νοεμβρίου 1990, λίγο μετά τις 9 το πρωί, ο επιχειρηματίας Βαρδής Βαρδινογιάννης έγινε στόχος τρομοκρατικής επίθεσης στην πλατεία Διλβόη στη Νέα Ερυθραία. Η οργάνωση «17 Νοέμβρη» είχε στήσει ενέδρα, εκτοξεύοντας τρεις ρουκέτες προς το όχημά του. Η σωτηρία του οφείλεται στην ισχυρή θωράκιση του αυτοκινήτου του και στη δυσλειτουργία της βόμβας που είχε τοποθετηθεί σε σταθμευμένο όχημα.

Με αξιοσημείωτη ψυχραιμία, ο Βαρδινογιάννης σχολίασε την επίθεση με χιούμορ στον στενό του φίλο, Αντώνη Λιβάνη, τότε διευθυντή του Πολιτικού Γραφείου του Ανδρέα Παπανδρέου, λέγοντας: «Σούταρε πέναλτι ο Σαραβάκος και βρήκε το δοκάρι».

Αυτή η φράση επανήλθε χρόνια αργότερα στη δίκη της «17 Νοέμβρη», όταν ο Δημήτρης Κουφοντίνας τον ρώτησε αν την είχε όντως πει. Ο Βαρδινογιάννης επιβεβαίωσε ότι το είπε με σκοπό να ελαφρύνει τη στιγμή, τονίζοντας παράλληλα πως δεν αποδεχόταν τις ενέργειες των τρομοκρατών, επισημαίνοντας ότι εκείνος επέζησε, σε αντίθεση με άλλα θύματα, όπως ο Παύλος Μπακογιάννης.

Τότε, σύμφωνα με τα πρακτικά της δίκης, ο Δημήτρης Κουφοντίνας ρώτησε τον επιχειρηματία αν όντως είπε αυτή τη φράση, με τον Βαρδή Βαρδινογιάννη ν’ απαντά: «Εγώ είπα ένα καλαμπούρι για να δώσω έναν καλαμπουρίστικο τόνο στην επίθεση που μου έγινε και το είπα τηλεφωνικά σ' ένα φίλο μου, στον Αντώνη Λιβάνη, να πω και σε ποιον το είπα. Και δε δείχνει τίποτα. Ούτε παραδέχομαι ποτέ ότι αυτοί οι κύριοι που δικάζονται τώρα εδώ πέρα είχαν δικαίωμα να αντλήσουν από τους εαυτούς τους να κάνουν αυτά τα οποία έκαναν, τους θανάτους που έκαναν. Εγώ τη γλίτωσα, αλλά δεν τη γλίτωσαν οι άλλοι, ούτε ο Μπακογιάννης ούτε οι άλλοι τη γλίτωσαν».

Η 17Ν, σε ένα εκτενές κείμενο, εξήγησε γιατί επέλεξε τον Βαρδινογιάννη ως στόχο, αλλά και γιατί απέτυχε η επίθεση. Η αποτυχία αποδόθηκε στη θωρακισμένη Mercedes του επιχειρηματία, η οποία περιγράφηκε ως «κινητό φρούριο 5.000 κυβικών που κόστισε 95 εκατομμύρια δραχμές».

Η επίθεση αυτή ήταν η τρίτη αποτυχημένη απόπειρα της «17 Νοέμβρη» στα 15 χρόνια δράσης της, μετά από δύο προηγούμενες: στις 22 Ιανουαρίου 1988, όταν απέτυχε να σκοτώσει τον Ελληνοαμερικανό πράκτορα Τζορτζ Κάρο στη Φιλοθέη, και στις 8 Μαΐου 1989, στην απόπειρα δολοφονίας του πρώην Υπουργού Γιώργου Πέτσου, ο οποίος είχε εμπλακεί στο σκάνδαλο Κοσκωτά.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Το ελληνικό χωριό που «εξαφανίστηκε» μετά από κατολίσθηση

Ιστορικά 02.04.2025
Η ανείπωτη τραγωδία που συγκλόνισε την Ελλάδα το 1963

P. Diddy: Πού βρίσκεται η υπόθεση και τι έρχεται στη συνέχεια;

Πρόσωπα 02.04.2025
P. Diddy στο εδώλιο: Οι τελευταίες εξελίξεις πριν τη δίκη του Μαΐου

Ζώντας σε μια τουαλέτα: Η ιστορία της 19χρονης που έγινε viral

Stories 02.04.2025
Όλοι προσπαθούμε να εξοικονομήσουμε χρήματα από το ενοίκιο, αλλά πόσοι θα δεχόμασταν να ζούμε κυριολεκτικά σε μια τουαλέτα για να το πετύχουμε;

Το πάμφθηνο αυτοκίνητο των 80s που έκανε θραύση στην Ελλάδα ‑ Δε χαλούσε με τίποτα

Retro Χτες
Το αυτοκίνητο-θρύλος που δεν έλεγε να χαλάσει

Τι ακολουθεί για την Τουρκία: Αλλαγή ή περισσότερος απολυταρχισμός;

Stories Χτες
«Ο Ιμάμογλου έχει γίνει πολιτικό σύμβολο. Η κοινωνική αντίσταση είναι ισχυρή γιατί οι νέοι δεν έχουν τίποτα να χάσουν»

Οι μεγαλύτερες απατεωνιές και ψέματα που άφησαν ιστορία στις ειδήσεις

Stories Χτες
Περίεργες ιστορίες που δεν έληξαν καλά

Το ελληνικό νησί που δεν έχει καθόλου φίδια

Περιβάλλον Προχτές
Ένα μοναδικό μυστικό που κάνει ξεχωριστό αυτό το νησί!

Απολύθηκε από τη δουλειά της. 5 χρόνια μετά, πήρε Grammy

Stories Προχτές
Έχασε τη δουλειά της, κέρδισε τη μουσική. H ιστορία της Doechii!

Σαν να ήξερε ‑ Οι απίστευτες προβλέψεις του Στιβ Τζομπς που βγήκαν αληθινές

Stories Προχτές
Κάποιες από τις προβλέψεις του ήταν τόσο μπροστά από την εποχή τους που μοιάζουν σχεδόν μεταφυσικές