Το μυστικό της λίθινης πλάκας: Γιατί έχει μόνο 9 από τις 10 εντολές;
Η παλαιότερη γνωστή επιγραφή των Δέκα Εντολών είναι ηλικίας περίπου 1.500 ετών!
Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ Δημοσίευση 14/11/2024 | 00:00
Μια λίθινη πλάκα, ηλικίας περίπου 1.500 ετών, που φέρει την παλαιότερη γνωστή επιγραφή των Δέκα Εντολών, πρόκειται να δημοπρατηθεί, με εκτιμώμενη τιμή πώλησης που μπορεί να φτάσει έως και τα 2 εκατομμύρια δολάρια.
Η μαρμάρινη πλάκα ανακαλύφθηκε στο Ισραήλ το 1913, όμως για τριάντα χρόνια χρησίμευε ως διακοσμητικό στην είσοδο ενός σπιτιού προτού αναγνωριστεί η ιστορική αξία της.
Η πλάκα, που ζυγίζει 52 κιλά και έχει ύψος περίπου 60 εκατοστά, περιέχει επιγραφή στα Παλαιο-Εβραϊκά, μια αρχαία γλώσσα που έχει πάψει να χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες, γεγονός που καθιστούσε δύσκολη την αναγνώρισή της.
Το κείμενο, αποτελούμενο από 20 γραμμές, ακολουθεί στενά τα βιβλικά αποσπάσματα που είναι γνωστά στη χριστιανική και εβραϊκή παράδοση, με μία αξιοσημείωτη διαφορά: στην πλάκα εμφανίζονται μόνο εννέα από τις Δέκα Εντολές.
Σύμφωνα με τη Daily Mail, απουσιάζει η τρίτη εντολή, «Ου λήψει το όνομα Κυρίου του Θεού σου επί ματαίω», η οποία αντικαθίσταται από μια εντολή που καλεί τους πιστούς να λατρεύουν στο Όρος Γαριζίν, έναν ιερό τόπο για τους Σαμαρίτες.
Οι Σαμαρίτες, που αποσχίστηκαν από τον κύριο Ιουδαϊσμό σχεδόν 3.000 χρόνια πριν, διατηρούν παρόμοιες θρησκευτικές παραδόσεις και μια παραπλήσια εκδοχή της εβραϊκής Βίβλου.
Η πλάκα θα δημοπρατηθεί στη Νέα Υόρκη από τον οίκο Sotheby’s και θα εκτίθεται στο κοινό από τις 5 Δεκεμβρίου. Η Σάρον Λίμπερμαν Μιντζ, ειδικός στην Ιουδαϊκή Τέχνη του Sotheby’s, δήλωσε: «Πρόκειται για την αρχαιότερη γνωστή πλήρη πλάκα με τις Δέκα Εντολές. Αυτό το αντικείμενο αποτελεί τη βάση του ηθικού κώδικα που στηρίζει τον δυτικό πολιτισμό, και η ανακάλυψή του είναι πραγματικά εντυπωσιακή».
Η πλάκα, που πιστεύεται ότι βρισκόταν αρχικά σε μια συναγωγή, πιθανόν να καταστράφηκε από τους Ρωμαίους μεταξύ 400-600 μ.Χ. ή κατά τη διάρκεια των Σταυροφοριών τον 11ο αιώνα. Ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια εκσκαφών για σιδηροδρομικές γραμμές κοντά σε αρχαιολογικές τοποθεσίες πρώιμων θρησκευτικών κτισμάτων.
Το 1943, ένας μελετητής, γνωστός ως κ. Καπλάν, αγόρασε την πλάκα και αναγνώρισε τη σημασία της. Την κράτησε μέχρι τη δεκαετία του 1990, οπότε πουλήθηκε. Το 2005 αγοράστηκε ξανά και το 2016 περιήλθε στην κατοχή του δρ Μίτσελ Στούαρτ Κάπελ, του σημερινού ιδιοκτήτη.