Γιατί η Αμερική ξεμένει από... αυγά;
Οι επιπτώσεις στην αγορά και τις τιμές
Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ Δημοσίευση 25/11/2024 | 00:15
Τα αυγά, ένα από τα πιο βασικά είδη διατροφής, μετατρέπονται σε δυσεύρετο και ολοένα πιο ακριβό προϊόν στα ράφια των σούπερ μάρκετ!
Καθώς πλησιάζει η εορταστική περίοδος, οι ανησυχίες για την επάρκεια κορυφώνονται, με τα προβλήματα εφοδιασμού να παραμένουν έντονα στα τέλη Νοεμβρίου.
Σε αλυσίδες όπως το Trader Joe’s στην Ουάσινγκτον, τα ράφια με τα αυγά παραμένουν άδεια, με ενημερωτικές πινακίδες να ανακοινώνουν προσωρινές ελλείψεις. Αντίστοιχα, στο Whole Foods Market, οι πελάτες μπορούσαν να βρουν μόνο εναλλακτικές όπως αυγά πάπιας, ορτυκιού ή βιολογικά από ελεύθερες κότες, ενώ υπήρχε περιορισμός τριών συσκευασιών ανά άτομο, όπως ανέφερε η Washington Post.
Η κύρια αιτία πίσω από τη μείωση της παραγωγής αυγών είναι η γρίπη των πτηνών, που έχει επηρεάσει πάνω από 108 εκατομμύρια πουλερικά σε 48 πολιτείες από το 2022. Το φθινόπωρο του 2024, η παραγωγή σημείωσε πτώση 2,6% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ενώ το 2025 προβλέπεται περαιτέρω μείωση 1%, σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA).
Η εξάπλωση του ιού εντείνεται κυρίως το φθινόπωρο και την άνοιξη, όταν τα αποδημητικά πουλιά μεταφέρουν τον ιό σε φάρμες. Οι μαζικές θανάτωσες πουλερικών για τον περιορισμό της νόσου επιδεινώνουν το πρόβλημα, μειώνοντας σημαντικά τον αριθμό των παραγωγικών ορνίθων.
Η έλλειψη αυγών έχει οδηγήσει σε αύξηση των τιμών κατά 30,4% τον Οκτώβριο του 2024, με τη μέση τιμή για μία ντουζίνα να διαμορφώνεται στα 3,37 δολάρια. Παρότι οι τιμές παραμένουν χαμηλότερες από το ιστορικό υψηλό των 4,82 δολαρίων το 2022, οι καταναλωτές εξακολουθούν να πιέζονται οικονομικά.
Η κατάσταση περιπλέκεται από νέους κανονισμούς που επιβάλλουν αυστηρότερες προδιαγραφές για την εκτροφή ελεύθερων ορνίθων σε περισσότερες από δώδεκα πολιτείες. Παράλληλα, τα αυγά από ελεύθερες κότες είναι πιο ευάλωτα στη γρίπη των πτηνών, δυσχεραίνοντας περαιτέρω την παραγωγή.
Ωστόσο, υπάρχουν ενδείξεις ανάκαμψης. Σύμφωνα με στοιχεία του USDA, οι εκκολάψεις νεοσσών παρουσιάζουν αύξηση, προμηνύοντας βελτίωση της παραγωγής το 2025. Οι ειδικοί προειδοποιούν τους καταναλωτές να μην υποκύπτουν σε πανικό, τονίζοντας πως οι ελλείψεις είναι προσωρινές.
«Η κατάσταση είναι παροδική», διαβεβαιώνει η Emily Metz, διευθύνουσα σύμβουλος του American Egg Board. «Η παραγωγή αυγών σύντομα θα επιστρέψει στα φυσιολογικά επίπεδα».