Τι πραγματικά συμβαίνει όταν το Διεθνές Δικαστήριο βγάζει ένταλμα σύλληψης όπως αυτό για τον Νετανιάχου;
Κάποιες χώρες οφείλουν να τον συλλάβουν αν τις επισκεφτεί
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 25/11/2024 | 00:15
Τον Νοέμβριο του 2024, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ICC) ανακοίνωσε ότι εξέδωσε εντάλματα σύλληψης για αρκετές εξέχουσες προσωπικότητες που κατηγορούνται για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στη σύγκρουση Ισραήλ - Χαμάς.
Ο πόλεμος μαίνεται στη Γάζα και κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ τον Οκτώβριο του 2023. Μεταξύ αυτών που κατονομάζονται είναι ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο πρώην υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Yoav Gallant και ο ηγέτης της Χαμάς Μοχάμαντ Ντέιφ, παρά τις αναφορές για το θάνατο του τελευταίου.
Τα εντάλματα έχουν γίνει πρωτοσέλιδα σε όλο τον κόσμο και έχουν επαινεθεί από ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων των Human Rights Watch και της Διεθνούς Αμνηστίας. Η τελευταία χαρακτήρισε το ένταλμα κατά του Νετανιάχου "ιστορική τομή για τη δικαιοσύνη". Ωστόσο, έχει επίσης προκαλέσει διαμάχες, ιδίως στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς η κυβέρνησή υποστηρίζει το Ισραήλ. Όπως αναφέρει ο The Guardian, το συμβούλιο εθνικής ασφάλειας εξέδωσε την ακόλουθη δήλωση: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέστησαν σαφές ότι το ICC δεν έχει δικαιοδοσία για αυτό το θέμα. Σε συντονισμό με τους εταίρους, συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ, συζητάμε τα επόμενα βήματα». Και η αλήθεια είναι ότι ενώ ένα ένταλμα σύλληψης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου μπορεί να γίνει πρωτοσέλιδο, ο αντίκτυπός του διαφέρει πολύ από ένα τέτοιο ένταλμα που εκδίδεται στο εσωτερικό μιας χώρας.
Το ΔΠΔ ιδρύθηκε μετά τις 17 Ιουλίου του 1998, όταν 120 παγκόσμια κράτη συμφώνησαν να υιοθετήσουν το Καταστατικό της Ρώμης. Με τον τρόπο αυτό, «αποδέχονται τη δικαιοδοσία ενός μόνιμου διεθνούς ποινικού δικαστηρίου για τη δίωξη των δραστών των σοβαρότερων εγκλημάτων που διαπράχθηκαν στην επικράτειά τους ή από τους υπηκόους τους μετά την έναρξη ισχύος του Καταστατικού της Ρώμης την 1η Ιουλίου 2002». Η εστίαση του ΔΠΔ είναι να βοηθήσει να προσαχθούν στη δικαιοσύνη όσοι διαπράττουν σοβαρά αδικήματα που επηρεάζουν τη διεθνή κοινότητα, αυτά που υπονομεύουν τα κοινά πρότυπα σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένων των εγκλημάτων πολέμου.
Ωστόσο, αν και το δικαστήριο έχει εντολή να διερευνά εγκλήματα και να εκδίδει εντάλματα σύλληψης όσων το δικαστήριο κρίνει ότι τα διέπραξαν, το ΔΠΔ δεν είναι σε θέση να συλλάβει τα ίδια πρόσωπα. Αντίθετα, τα κράτη που έχουν δεσμευτεί για το Καταστατικό της Ρώμης υποχρεούνται να επιβάλλουν τις αποφάσεις του δικαστηρίου στην επικράτειά τους. Για παράδειγμα, το Ηνωμένο Βασίλειο θα αναμενόταν από το ΔΠΔ και την ευρύτερη διεθνή κοινότητα να φέρει τον Μπενιαμίν Νετανιάχου υπό κράτηση εάν εισέλθει στη χώρα. Το ΔΠΔ θα δίκαζε έναν άνθρωπο υπό κράτηση μόνο εάν η χώρα που τον κρατούσε δεν μπορούσε ή δεν ήθελε να το κάνει.
Όμως, με το ένταλμα που εκδόθηκε, ο Νετανιάχου είναι απίθανο να επιχειρήσει να εισέλθει σε μια τέτοια χώρα και παραμένει ασφαλής από τη σύλληψη στο Ισραήλ. Μια άλλη επιπλοκή του ΔΠΔ, το οποίο έχει επί του παρόντος 124 μέλη, είναι ότι πολλά εξέχοντα έθνη, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, δεν είναι μέλη του δικαστηρίου και δεν δεσμεύονται να συμμορφωθούν με τις αποφάσεις του.
Παρά το γεγονός ότι το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο δεν έχει εξουσία να συλλαμβάνει το ίδιο τους κατηγορούμενους εγκληματίες, τα εντάλματά του εξακολουθούν να ασκούν μεγάλη επιρροή στην παγκόσμια σκηνή. Σε μια δήλωση που κυκλοφόρησε την εποχή των ενταλμάτων σύλληψης του Νοεμβρίου 2024 (σύμφωνα με το Al Jazeera), το ΔΠΔ είπε ότι υπάρχουν «βάσιμοι λόγοι να πιστεύεται ότι οι Ισραηλινοί ηγέτες που κατονομάζονται στα εντάλματα «σκόπιμα και εν γνώσει τους στέρησαν από τον άμαχο πληθυσμό στη Γάζα αντικείμενα απαραίτητα για την επιβίωσή τους».
Αν και τόσο το Ισραήλ όσο και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στα εντάλματα, τα ευρήματα υπονομεύουν τους ισχυρισμούς των πρώτων ότι το κράτος έχει κάνει προσπάθειες να επιτρέψει τη διοχέτευση βοήθειας σε Παλαιστίνιους πολίτες στη Γάζα. Και σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, περίπου 2 εκατομμύρια άνθρωποι στην περιοχή είναι πλέον εκτοπισμένοι. Το ΔΠΔ ισχυρίζεται ότι το Ισραήλ έχει χρησιμοποιήσει την πείνα ως πολεμικό όπλο και σκόπιμα επιδείνωσε την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα. Το εύρημα θα έχει αντίκτυπο για τους συμμάχους της χώρας, αρκετοί από τους οποίους φέρεται να είναι νομικά υποχρεωμένοι να σταματήσουν να παρέχουν όπλα σε χώρες που διαπράττουν εγκλήματα πολέμου.