Τα φάρμακα κατά της παχυσαρκίας που αλλάζουν το παιχνίδι: Τι πρέπει να προσέχετε
Η επιστήμη ανοίγει νέους δρόμους, αλλά απαιτείται υπεύθυνη ενημέρωση και διάθεση, ώστε να αποφεύγονται υπερβολές και καταχρήσεις.
Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ Δημοσίευση 26/11/2024 | 11:43
Τα φάρμακα που σχεδιάστηκαν για τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2, έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια το πιο πολυσυζητημένο ιατρικό εργαλείο στη μάχη κατά της παχυσαρκίας. Από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη μέχρι την Ελλάδα, αυτά τα φάρμακα άλλαξαν το τοπίο στη διαχείριση του βάρους και προκάλεσαν μια παγκόσμια τάση, με πολλούς να τα χαρακτηρίζουν «θαυματουργά».
Μιλήσαμε με τον κυριο Διονύση Ευγενίδη, φαρμακοποιό και Πρόεδρο του ΦΣΘ για να μας εξηγήσει πώς λειτουργούν ακριβώς τα φάρμακα για τον διαβήτη αλλά και τα νέα φάρμακα που θα εισαχθούν στην αγορά αποκλειστικά για την παχυσαρκία.
Η εκρηκτική επιτυχία των φαρμάκων Ozempic και άλλων αντίστοιχων φαρμάκων έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στην παγκόσμια φαρμακοβιομηχανία, η οποία βλέπει την ευκαιρία για τεράστια κέρδη καθώς αυξάνεται η ζήτηση για θεραπείες κατά της παχυσαρκίας. Τα φάρμακα, τα οποία αρχικά προορίζονταν για τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2, αποδείχθηκαν εξαιρετικά αποτελεσματικά στην απώλεια βάρους, οδηγώντας σε μια νέα «επανάσταση» στον τομέα της ιατρικής αδυνατίσματος.
Η αυξανόμενη ανάγκη για τέτοιες θεραπείες, η οποία περιλαμβάνει πληθυσμούς που πλήττονται από την παχυσαρκία και τις σχετιζόμενες ασθένειες, έχει δημιουργήσει ένα τεράστιο οικονομικό πεδίο για τις φαρμακευτικές εταιρείες, που προγραμματίζουν πωλήσεις που ξεπερνούν τα 150 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2030.
Αυτή η φρενήρης ανάπτυξη προσελκύει και άλλους παίκτες στον τομέα, με πολλές φαρμακοβιομηχανίες να αναπτύσσουν νέες εκδόσεις ή βελτιώσεις αυτών των φαρμάκων, διευρύνοντας ακόμη περισσότερο την αγορά.
Παράλληλα, η αυξανόμενη ζήτηση, σε συνδυασμό με την τάση της κοινωνίας για άμεσες λύσεις για τη διαχείριση του βάρους, δημιουργεί ένα «χρυσό κύμα» για τις εταιρείες που θα συνεχίσουν να κερδίζουν έδαφος και σε χώρες με υψηλά ποσοστά παχυσαρκίας. Ωστόσο, αυτή η εκρηκτική ανάπτυξη δεν είναι χωρίς προκλήσεις, καθώς απαιτούνται σοβαρές ηθικές και ρυθμιστικές προσεγγίσεις για να αποφευχθούν καταχρήσεις και κοινωνικές ανισότητες στην πρόσβαση.
Η επιστήμη πίσω από τα φάρμακα
Το Ozempic περιέχει τη δραστική ουσία σεμαγλουτίδη, η οποία μιμείται τη δράση μιας φυσικής ορμόνης (GLP-1) που ρυθμίζει την όρεξη και τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Αρχικά, προοριζόταν αποκλειστικά για τη ρύθμιση του διαβήτη τύπου 2, αλλά οι μελέτες αποκάλυψαν ότι συμβάλλει στη σημαντική απώλεια βάρους, καθώς μειώνει την πείνα και παρατείνει την αίσθηση κορεσμού. Αυτό οδήγησε στην ανάπτυξη εξειδικευμένων εκδοχών για την παχυσαρκία, όπως το Wegovy.
Στην Ελλάδα, η διάθεση των φαρμάκων αυτών κέρδισε έδαφος ραγδαία, ιδίως μετά την έγκρισή τους από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA). Οι Έλληνες ασθενείς με διαβήτη ήδη γνώριζαν το Ozempic, ενώ πλέον η χρήση των νέων φαρμάκων αυξάνεται, ειδικά σε άτομα με δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) άνω του 30 ή και χαμηλότερο, εφόσον συνυπάρχουν προβλήματα υγείας.
Οι ελληνικοί φαρμακευτικοί σύλλογοι ανέφεραν αύξηση της ζήτησης, με πολλές φορές να σημειώνονται ελλείψεις. Ορισμένοι καταναλωτές το αναζητούν ακόμη και εκτός συνταγογράφησης, παρά το υψηλό κόστος. Παράλληλα, οι γιατροί τονίζουν τη σημασία της σωστής χρήσης, ώστε να αποφευχθούν παρενέργειες ή κακή εφαρμογή.
Η υπεραπλούστευση αυτής της λύσης εγκυμονεί κινδύνους, καθώς τα φάρμακα δεν είναι πανάκεια και απαιτούν σωστή ιατρική καθοδήγηση.
Να σημειώσουμε πως η ασφαλιστική κάλυψη παραμένει περιορισμένη ενώ η παλαιότερη ευρεία χρήση τους για μη εγκεκριμένες ενδείξεις οδήγησε σε ελλείψεις για διαβητικούς ασθενείς που τα χρειάζονται επειγόντως.
Η επέκταση της χρήσης αυτών των φαρμάκων στην Ελλάδα αντικατοπτρίζει μια παγκόσμια αλλαγή στη διαχείριση της υγείας. Καθώς οι θεραπείες αυτές εξελίσσονται, η πρόκληση παραμένει η ισορροπία ανάμεσα στην ιατρική πρόοδο και την κοινωνική υπευθυνότητα.