Ο στρατιωτικός νόμος θεσπίζει προσωρινή διακυβέρνηση από τον στρατό και συνήθως επικαλείται σε περιόδους πολέμου, εξέγερσης ή φυσικής καταστροφής.
Όταν ισχύει ο στρατιωτικός νόμος, ο στρατιωτικός διοικητής έχει απεριόριστη εξουσία να θεσπίζει και να επιβάλλει νόμους.
Αναστέλλει όλους τους υπάρχοντες νόμους, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να υπάρξει αναστολή των δημοκρατικών πολιτικών δικαιωμάτων και κάνει χρήση του στρατιωτικού νόμου στον άμαχο πληθυσμό. Το βήμα γίνεται όταν οι πολιτικές αρχές κριθούν ανίκανες να λειτουργήσουν.
Η αιφνιδιαστική κίνηση του προέδρου της Νότιας Κορέας ήταν η πρώτη κήρυξη στρατιωτικού νόμου μετά τον εκδημοκρατισμό της χώρας το 1987, αν και κράτησε μόνο λίγες ώρες. Ο προηγούμενος στρατιωτικός νόμος στη χώρα επιβλήθηκε τον Οκτώβριο του 1979, μετά τη δολοφονία του τότε Προέδρου Παρκ Τσουνγκ-χι. Στις 17 Μαΐου 1980, ο στρατιωτικός νόμος επεκτάθηκε σε όλη τη χώρα, με δραστικά μέτρα όπως απαγόρευση πολιτικών δραστηριοτήτων, προσωρινό κλείσιμο πανεπιστημίων και συλλήψεις πολιτικών χωρίς εντάλματα.
Ο στρατιωτικός νόμος είναι συνήθως προσωρινός, αλλά μπορεί να συνεχιστεί επ' αόριστον. Τις περισσότερες φορές δηλώνεται σε περιόδους πολέμου ή/και έκτακτης ανάγκης, όπως εμφύλιες αναταραχές και φυσικές καταστροφές.
Πρόσφατα παραδείγματα επιβολής στρατιωτικού νόμου περιλαμβάνουν την Ουκρανία μετά την ευρείας κλίμακας εισβολή της Ρωσίας.