Σπάνιο εύρημα: Το αληθινό πρόσωπο της Κλεοπάτρας αποκαλύφθηκε σε άγαλμα στην Αλεξάνδρεια
Μία ανακάλυψη σε πρόσφατη αρχαιολογική ανασκαφή έχει διχάσει τους αρχαιολόγους
Δημοσίευση 10/12/2024 | 14:38
Το άγαλμα, το μέγεθος του οποίου χωράει στην παλάμη ενός χεριού, δείχνει το κεφάλι μιας γυναίκας με βασιλικό στέμμα, αλλά οι ειδικοί εμφανίζονται διχασμένοι για το αν πρόκειται για τη θρυλική Κλεοπάτρα
H λευκή μαρμάρινη προτομή που βρέθηκε πιστεύεται ότι έχει σκαλισμένο το πρόσωπο της θρυλικής βασίλισσας της Αιγύπτου Κλεοπάτρας VII.
Το άγαλμα, το μέγεθος του οποίου χωράει στην παλάμη ενός χεριού, δείχνει το κεφάλι μιας γυναίκας που φοράει βασιλικό στέμμα, βρέθηκε κάτω από τους τοίχους του αρχαίου ναού Tapuziris Magna, στη δυτική Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου.
χχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχ
Η Καθλίν Μαρτίνεζ, η οποία ηγήθηκε της ανασκαφής, πιστεύει ότι το άγαλμα απεικονίζει την Κλεοπάτρα, ωστόσο συνάδελφοί της διαφωνούν υποστηρίζοντας πως αντιπροσωπεύει κάποιον άλλο.
Ο πρώην υπουργός αρχαιοτήτων της Αιγύπτου Zahi Hawass ανήκει στους αμφισβητίες ισχυριζόμενος πως η προτομή είναι ρωμαϊκή.
Σημείωσε ότι κατά τη διάρκεια της εποχής της βασίλισσας, οι Φαραώ απεικονίστηκαν σε αιγυπτιακά στυλ τέχνης και όχι ρωμαϊκά.
Άλλοι αρχαιολόγοι έχουν προτείνει ότι η προτομή ανήκει σε μια πριγκίπισσα που έζησε μετά το θάνατο της Κλεοπάτρας το 30 π.Χ.
Η Κλεοπάτρα VII, της οποίας η βασιλεία διήρκεσε από το 51 έως το 30 π.Χ., είναι η αιγυπτιακή βασίλισσα που ερωτεύτηκε τον Ιούλιο Καίσαρα και τον Μάρκο Αντώνιο.
Η ανασκαφή έφερε στο φως περίπου 350 νομίσματα, πολλά από τα οποία δείχνουν μια εικόνα της Κλεοπάτρας VII.
χχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχ
Βρέθηκαν επίσης ένα σετ κεραμικής, λυχνάρια, ασβεστολιθικά αγγεία για τη συντήρηση τροφίμων και καλλυντικών, αρκετά χάλκινα αγάλματα, ένα χάλκινο δαχτυλίδι αφιερωμένο στη θεά Hathor και ένα φυλαχτό χαραγμένο με τη φράση "Ra's justice has risen".
Η ομάδα ανακάλυψε μια ασβεστολιθική προτομή ενός βασιλιά, ο οποίος φορούσε το Nemes, μια ειδική κόμμωση που φορούσαν μόνο οι Φαραώ σε τελετές, αλλά δεν κατάφεραν να προσδιορίσουν την ταυτότητα του.
Τα αντικείμενα βοήθησαν στη χρονολόγηση του ναού στην Ύστερη Βαλτική Εποχή και στην κατασκευή των τειχών του στον 1ο αιώνα π.Χ.
Έχουν επίσης ανακαλυφθεί ερείπια ελληνικού ναού από τον 4ο αιώνα π.Χ.
Ο ναός, που καταστράφηκε κάποια στιγμή μεταξύ του 2ου αιώνα π.Χ. και της πρώιμης ρωμαϊκής περιόδου, περιλαμβάνει ένα προηγμένο σύστημα βαθιών υπόγειων σηράγγων, οι οποίες συνδέουν τη λίμνη Mariout με τη Μεσόγειο Θάλασσα.
Βυθισμένα τμήματα του ναού αποκάλυψαν τεχνητές κατασκευές, ανθρώπινα λείψανα και «τεράστιες ποσότητες» κεραμικής, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το αιγυπτιακό υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων.
Ένας μεγάλος τάφος με 20 κατακόμβες αποκαλύφθηκε, μαζί με έναν άλλο τάφο κάτω από έναν αρχαίο φάρο.
Το αιγυπτιακό υπουργείο χαιρέτισε τις ανακαλύψεις ως «ζωτικής σημασίας» για την κατανόηση της ύστερης πτολεμαϊκής περιόδου.