Από τον Αγιο Νικόλαο στον Αγιο Βασίλη και ένας τάφος στην Τουρκία
Αρχαιολόγοι πιστεύουν πως ίσως βρήκαν τον τάφο του «Αι Βασίλη» στην Τουρκία
Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ Δημοσίευση 15/12/2024 | 00:29
Ο Άγιος Βασίλης, η αγαπημένη φιγούρα των Χριστουγέννων που φέρνει χαρά και δώρα σε όλο τον κόσμο, έχει ρίζες που φτάνουν βαθιά στην ιστορία της Τουρκίας. Η πραγματική του ταυτότητα προέρχεται από τον Άγιο Νικόλαο, τον επίσκοπο Μύρων της Λυκίας, που έζησε τον 4ο αιώνα μ.Χ. και αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τη σύγχρονη εικόνα του Άγιου Βασίλη.
Γεννημένος στην Πάταρα της Λυκίας τον Μάρτιο του 270 μ.Χ., ο Άγιος Νικόλαος διακρίθηκε από νεαρή ηλικία για τη φιλανθρωπία και την ευσέβειά του. Εξελέγη επίσκοπος των Μύρων και έγινε γνωστός για τα θαύματα και τις γενναιόδωρες πράξεις του, όπως τη διάσωση μιας οικογένειας από την ανέχεια με μυστική δωρεά χρημάτων. Η φήμη του εξαπλώθηκε γρήγορα και τον καθιέρωσε ως τον προστάτη των παιδιών, των ναυτικών και των φτωχών.
Η μνήμη του Άγιου Νικολάου, που αγιοποιήθηκε μετά τον θάνατό του το 343, διατηρείται ζωντανή μέσω της εκκλησίας που κτίστηκε πάνω στα θεμέλια της πρώτης εκκλησίας, όπου πιστεύεται ότι θάφτηκε. Σήμερα, το Demre, γνωστό και ως Μύρα, παραμένει τόπος λατρείας και ιστορικού ενδιαφέροντος, προσελκύοντας επισκέπτες από όλο τον κόσμο.
Μια σημαντική ανακάλυψη στην Αττάλεια
Πρόσφατα, αρχαιολόγοι από την Τουρκία ανακάλυψαν ένα σημαντικό εύρημα που ενδέχεται να είναι ο τάφος του Αγίου Νικολάου, κάτω από την εκκλησία στην Αττάλεια. Η σαρκοφάγος, κατασκευασμένη από ασβεστόλιθο και μήκους δύο μέτρων, βρέθηκε σε βάθος έξι μέτρων κάτω από τη γη, μέσα σε μια διώροφη κατασκευή που ενδέχεται να ανήκει στην αρχαία εκκλησία. Η αναπληρώτρια καθηγήτρια Εμπρού Φατμά Φιντίκ από το Πανεπιστήμιο «Μουσταφά Κεμάλ» δήλωσε ότι η ανακάλυψη της σαρκοφάγου είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντική, καθώς μπορεί να υποδηλώνει ότι πρόκειται για τον τάφο του Αγίου Νικολάου.
Το μυστήριο γύρω από την τοποθεσία του τάφου υπήρχε από τον 11ο αιώνα, όταν οι λείψανοι του Αγίου πιστεύεται ότι μεταφέρθηκαν στο Μπάρι της Ιταλίας από εμπόρους. Ωστόσο, η νέα αυτή ανακάλυψη φέρνει μια νέα διάσταση στις έρευνες, καθώς ενδεχομένως αποδεικνύει ότι ο τάφος του Αγίου Νικολάου παραμένει στην Τουρκία.
Η λατρεία του Αγίου Νικολάου ταξίδεψε στην Ευρώπη, όπου η μορφή του προσαρμόστηκε και εξελίχθηκε με το πέρασμα των αιώνων. Στη Βόρεια Ευρώπη, το ολλανδικό "Sinter Klaas" (συντομογραφία του Sint Nikolaas, δηλαδή Άγιος Νικόλαος) μετατράπηκε στον σύγχρονο Άγιο Βασίλη, τον άνθρωπο με το κόκκινο κοστούμι και το έλκηθρο που γνωρίζουμε σήμερα.
Wikipedia
Η εκκλησία του Αγίου Νικολάου στην Αττάλεια είναι προστατευμένο μνημείο της UNESCO και σημαντικό ιστορικό και πολιτιστικό κληροδότημα της περιοχής. Οι ανακαλύψεις που σχετίζονται με τον Άγιο Νικόλαο προσθέτουν ένα νέο κεφάλαιο στη μελέτη της ιστορίας και της παράδοσης που συνδέει την Τουρκία με τη διεθνή κληρονομιά του Άγιου Βασίλη.
Η ιστορία του Άγιου Νικολάου, που ξεκίνησε στην Τουρκία, παραμένει ζωντανή και ανανεωμένη, θυμίζοντας ότι οι ρίζες της πιο αγαπητής χριστουγεννιάτικης φιγούρας έχουν βαθιές, πνευματικές και ιστορικές βάσεις στην περιοχή της Μικράς Ασίας.