E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Νέος ΚΟΚ: Πόσο και πού μειώνεται το όριο ταχύτητας, σε ποιους απαγορεύονται τα ηλεκτρικά πατίνια

Κλήσεις με SMS στους παραβάτες - Έρχονται αυστηρότερες ποινές - Πότε θα επιτρέπεται η διήθηση μοτοσικλετών ανάμεσα στα αυτοκίνητα

Δημοσίευση 13/12/2024 | 19:39

Νέος ΚΟΚ: Πόσο και πού μειώνεται το όριο ταχύτητας, σε ποιους απαγορεύονται τα ηλεκτρικά πατίνια

Ο νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ) πρόκειται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση μέσα στις επόμενες ημέρες και να κατατεθεί στη Βουλή στις αρχές Ιανουαρίου.

Την ανακοίνωση έκανε ο υφυπουργός Μεταφορών, Βασίλης Οικονόμου, μιλώντας στο ΕΡΤNews και στην εκπομπή UPDATE, επισημαίνοντας πως «ο προηγούμενος ΚΟΚ είναι από το 2007. Μετά από 18 χρόνια, προχωράμε σε ένα καινοτόμο σχέδιο που αντιμετωπίζει τα σύγχρονα δεδομένα της κυκλοφορίας αλλά και της ζωής μας».

Νέος ΚΟΚ: Με SMS η κλήση στους παραβάτες

Ο υφυπουργός Μεταφορών ανέφερε πως ο νέος ΚΟΚ θα εισαγάγει καινοτομίες, όπως η ψηφιακή κλήση μέσω ενός σύγχρονου συστήματος παρακολούθησης παραβάσεων, που θα βελτιώσει την επιβολή του νόμου και θα μειώσει τη γραφειοκρατία. Ο κ. Οικονόμου επίσης τόνισε ότι με SMS οι παραβάτες θα λαμβάνουν την κλήση και με 1.388 κάμερες θα καταγράφονται οι παραβάσεις ενώ κατέληξε: «Η προσπάθεια είναι να φέρουμε την Ελλάδα πιο κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, μειώνοντας τους νεκρούς από τροχαία και ενισχύοντας την ασφάλεια όλων των πολιτών».

Από τις πιο βασικές αλλαγές είναι η μείωση του ορίου ταχύτητας από 50 χλμ/ώρα σε 30 χλμ/ώρα στον αστικό ιστό, στοχεύοντας στη μείωση των τροχαίων δυστυχημάτων. Μέσα στις πόλεις έχουμε τεράστιο πρόβλημα με τις ταχύτητες και τον τρόπο που οδηγούμε. Το 2023, από τους 621 νεκρούς σε τροχαία, οι μισοί σκοτώθηκαν μέσα στον αστικό ιστό, ενώ 100 κινούνταν με τα πόδια, όπως ανέφερε ο υφυπουργός. Η νέα νομοθεσία επιδιώκει να δημιουργήσει περισσότερο χώρο για τους πεζούς, τα ποδήλατα και τη μικροκινητικότητα, συμβάλλοντας στην ασφάλεια όλων.

Παράλληλα ο κ. Οικονόμου ερωτώμενος αν είναι έλλειμμα παιδείας ο τρόπος που οδηγούμε, βαδίζουμε και κινούμαστε, απάντησε: «Πραγματικά είναι μια προβληματική κατάσταση. Βλέποντας τα νούμερα αυτά είμαστε τέταρτοι χειρότεροι στην Ευρώπη. Βέβαια κάποτε, πριν 10 -15 χρόνια, ήμασταν χειρότεροι με πάνω από 2000 νεκρούς. Έχουμε βελτιωθεί, αλλά είμαστε μακριά ακόμα από το μέσο όρο νεκρών ανά εκατομμύριο κατοίκων. Ο μέσος όρος είναι οι 49 στην Ευρώπη. Εμείς είμαστε στους 60».

Η διήθηση δικύκλων (δηλαδή το να κινείται η μηχανή ανάμεσα σε σταματημένα αυτοκίνητα), θα επιτρέπεται υπό αυστηρούς όρους, όπως η ταχύτητα που δεν θα ξεπερνά τα 25 χλμ/ώρα. Σύμφωνα με τον κ. Οικονόμου, «δίνουμε τη δυνατότητα στα δίκυκλα να κινούνται ανάμεσα σε σταματημένα αυτοκίνητα, αλλά η χρήση κράνους είναι αδιαπραγμάτευτη. Θα είμαστε πολύ αυστηροί με τους παραβάτες».

Νέος ΚΟΚ: Σε ποιους θα απαγορεύονται τα ηλεκτρικά πατίνια

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στους κανονισμούς για τα ηλεκτρικά πατίνια, με στόχο την ασφάλεια των χρηστών και την αποφυγή δυστυχημάτων. Τα πατίνια θα υπόκεινται σε αυστηρότερους κανόνες, όπως περιορισμός ταχύτητας στα 25 χλμ/ώρα και υποχρεωτική χρήση κράνους και φωτεινών σημάτων. Όπως σημείωσε ο υφυπουργός, «το ηλεκτρικό πατίνι θα απαγορεύεται για άτομα κάτω των 15 ετών. Οι γονείς πρέπει να κατανοήσουν ότι ένα παιδί 12 ετών δεν μπορεί να κυκλοφορεί ανεξέλεγκτα σε κεντρικές οδούς όπως η Μεσογείων».

Ο νέος ΚΟΚ εισάγει αυστηρότερες ποινές για αντικοινωνικές συμπεριφορές, όπως η παράνομη χρήση της Λωρίδας Έκτακτης Ανάγκης (ΛΕΑ) ή το παρκάρισμα σε ράμπες ΑμεΑ. Όπως δήλωσε ο κ. Οικονόμου «Η ΛΕΑ είναι ιερή, είναι για ασθενοφόρα και οχήματα έκτακτης ανάγκης. Όσοι την παραβιάζουν θα αντιμετωπίζουν αυστηρές ποινές».

Επιπλέον, αυστηρότερες ποινές θα επιβάλλονται για παραβάσεις όπως η μη χρήση κράνους ή ζώνης ασφαλείας, με αυξανόμενες κυρώσεις για υποτροπές. «Το δεν φοράω κράνος έχει ένα πρόστιμο Διοικητικό αφαίρεση διπλώματος. Αν όμως σε ξαναπιάσω μέσα σε ένα, σε ένα διάστημα πάλι να μην το φοράς και σε ξαναπιάσω 3η φορά μέσα σε μια 5ετία για 5 χρόνια θα αφαιρείται το δίπλωμα».

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Παναθηναϊκός: Πώς ζει τα παιχνίδια ο… οπαδός Λεσόρ – Το βίντεο του SKWEEK

Αθλητικά Νέα 24.04.2025
Μετράει αντίστροφα για την επιστροφή στη δράση

Κακοκαιρία: Ο χάρτης με τους 6.000 κεραυνούς που καταγράφηκαν τις τελευταίες ώρες στην Ελλάδα

Ελλάδα 24.04.2025
Σε ποια περιοχή της Ελλάδας καταγράφηκε η μεγαλύτερη ποσότητα βροχόπτωσης

Frontex κατά Ελλάδας για επαναπροωθήσεις: Σκέψεις για παραπομπή στην Κομισιόν

Ελλάδα 24.04.2025
Η Ε.Ε. έχει ήδη καλέσει την Ελλάδα να διερευνήσει σειρά σοβαρών καταγγελιών για απελάσεις και εγκατάλειψη μεταναστών στη θάλασσα

«Ήταν μέσα στα αίματα στον Προφήτη Ηλία»: Συγκλονιστικές αποκαλύψεις για τον λιμενικό που βρέθηκε κρεμασμένος στη Λέσβο

Ελλάδα 24.04.2025
Οι Αρχές θεωρούν πρόσωπο «κλειδί» για την υπόθεση έναν 30χρονο αλβανικής καταγωγής

Μεγάλη διαρροή πετρελαίου στον Δούναβη – Πάνω από 80.000 λίτρα χύθηκαν από φορτηγίδα

Κόσμος 24.04.2025
Το καύσιμο βρίσκεται σε προστατευτικό φράγμα που περιβάλλει το σκάφος

Αυτός είναι το θύμα της μαφιόζικης εκτέλεσης στο Χαλάνδρι

Ελλάδα 24.04.2025
Σε ποια υπόθεση είχε εμπλακεί

Τύμπανα πολέμου στα σύνορα Πακιστάν ‑ Ινδίας

Κόσμος 24.04.2025
Σε τροχιά σύγκρουσης μετά το μακελειό στο Κασμίρ

Πυροβολισμοί με καλάσνικοφ στο Χαλάνδρι – Ένας νεκρός έξω από ιατρικό κέντρο

Ελλάδα 24.04.2025
Οι εκτελεστές πέρασαν με το όχημά τους, πυροβόλησαν το θύμα και διέφυγαν - Καίγεται αυτοκίνητο στο Πάτημα, εκτιμάται πως είναι το όχημα διαφυγής των δραστών

Οργή Τραμπ: Πούτιν σταμάτα, ας κλείσουμε τη συμφωνία ειρήνης στην Ουκρανία

Κόσμος 24.04.2025
Ο Ντόναλντ Τραμπ καλεί τη Ρωσία να σταματήσει τα πλήγματα κατά αμάχων, όπως έγινε το περασμένο βράδυ στο Κίεβο.

Κατακραυγή στα social με γαλλικό σάιτ γνωριμιών: Δημιούργησε προκλητικό βίντεο με το AI Starter Pack

Κόσμος 24.04.2025
«Εμετικό» χαρακτήρισαν οι περισσότεροι χρήστες το βίντεο που αναρτήθηκε στα μέσα Απριλίου στο Tik Tok και το οποίο διαφήμιζε σάιτ γνωριμιών με AI starter pack με τη Ζιζέλ Πελικό

Γαλλία: Επίθεση με μαχαίρι σε λύκειο ‑ Νεκρό 1 παιδί

Κόσμος 24.04.2025
Καθηγητές κατόρθωσαν να ακινητοποιήσουν τον 15χρονο δράστη