Είναι επίσημο: Το 2050 η Ελλάδα θα είναι η πιο γερασμένη χώρα της ΕΕ
Συνολικά, το ποσοστό των ατόμων ηλικίας άνω των 65 ετών στην ΕΕ έχει αυξηθεί από 16% το 2000 σε 21% το 2023
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 16/12/2024 | 21:50
Οξύτατο Δημογραφικό πρόβλημα στην Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση: Οι προκλήσεις της γήρανσης του πληθυσμού. Σήμερα το 23% του πληθυσμού είναι άνω των 65 ετών, ενώ το 2050 προβλέπεται ότι το ποσοστό αυτό θα φτάσει το 35%
Οι δημογραφικές τάσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με την αύξηση του προσδόκιμου ζωής και τη μείωση των γεννήσεων, εντείνουν τις πιέσεις στις κοινωνικές και οικονομικές δομές των χωρών-μελών. Η γήρανση του πληθυσμού είναι ήδη εμφανής, καθώς το ποσοστό των ατόμων άνω των 65 ετών αυξήθηκε από 16% το 2000 σε 21% το 2023 και προβλέπεται να φτάσει το 29% έως το 2050.
Η Ελλάδα στο επίκεντρο του προβλήματος
Η χώρα μας αντιμετωπίζει οξύτερο δημογραφικό ζήτημα, καθώς σήμερα το 23% του πληθυσμού είναι άνω των 65 ετών, ενώ το 2050 προβλέπεται ότι το ποσοστό αυτό θα φτάσει το 35%, καθιστώντας την Ελλάδα πρώτη σε ποσοστό ηλικιωμένων στην ΕΕ. Αυτό σημαίνει ότι ένας στους τρεις Έλληνες θα ανήκει στη συγκεκριμένη ηλικιακή κατηγορία.
Η συρρίκνωση του πληθυσμού σε ηλικία εργασίας (μείωση 11% μέσα στην επόμενη δεκαετία) αναμένεται να επηρεάσει σημαντικά την αγορά εργασίας. Όπως τονίζει η πρόσφατη έκθεση του ΟΟΣΑ για την Ελλάδα (OECD Economic Surveys: Greece 2024), έως το 2034 το 28% των εργαζομένων θα είναι ηλικίας 55-64 ετών.
Προκλήσεις για την αγορά εργασίας
Η γήρανση του εργατικού δυναμικού συνδέεται με:
- Μείωση παραγωγικότητας: Οι ταχέως μεταβαλλόμενες τεχνολογικές απαιτήσεις δυσκολεύουν την προσαρμογή των μεγαλύτερης ηλικίας εργαζομένων.
- Αύξηση της απασχολησιμότητας ηλικιωμένων: Είναι απαραίτητη η καταπολέμηση των διακρίσεων, αλλά και η προσαρμογή των συνθηκών εργασίας για να διατηρηθούν ενεργοί στην αγορά.
Ευρύτερη εικόνα στην Ευρώπη
Η γήρανση του πληθυσμού στην Ευρώπη συνδέεται και με την «έκρηξη γεννήσεων» μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο (γενιά των «baby-boomers»). Η σταδιακή είσοδος αυτών των γενεών στην ηλικία συνταξιοδότησης επιβαρύνει περαιτέρω τα συνταξιοδοτικά συστήματα και τις δομές υγείας.
Η αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος στην Ελλάδα και την ΕΕ απαιτεί στρατηγικές για την προώθηση της γονιμότητας, την ένταξη μεταναστών στην αγορά εργασίας, αλλά και την υποστήριξη των ηλικιωμένων ώστε να παραμείνουν ενεργοί επαγγελματικά.