E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ανθούν και πάλι οι τηλεφωνικές απάτες από δήθεν λογιστές

Όλες οι συμβουλές για να μην πέσετε θύμα απάτης

Δημοσίευση 19/12/2024 | 08:23

Ανθούν και πάλι οι τηλεφωνικές απάτες από δήθεν λογιστές
Φωτογραφία από Alex Andrews

Επείγουσες ενημερώσεις στους πελάτες τους στέλνουν τα γραφεία λογιστών. Τι να προσέξετε για να μην εξαπατηθείτε.

Επείγουσες ενημερώσεις στους πελάτες τους προκειμένου να αποφύγουν να πέσουν θύματα απάτης από επιτήδειους που παριστάνουν τους λογιστές, επιδιώκοντας να υποκλέψουν στοιχεία πρόσβασης στο taxis ή σε τράπεζες, στέλνουν τα λογιστικά γραφεία.

Στο πλαίσιο αυτό, τα λογιστικά γραφεία ενημερώνουν τους πελάτες τους ότι:

Το λογιστικό γραφείο ποτέ δεν θα ζητήσει στοιχεία πρόσβασης σε τραπεζικούς λογαριασμούς (κωδικούς e-banking). Εάν ποτέ ζητηθούν, μην τα δώσετε. Είναι απαράβατη πολιτική των λογιστικών γραφείων να μη γνωρίζουν τους κωδικούς e-banking των πελατών και το ίδιο ισχύει και για κωδικούς πρόσβασης σε email και άλλες εφαρμογές που δεν έχουν καμία σχέση με το λογιστήριο της επιχείρησης ή του φυσικού προσώπου- πελάτη του γραφείου.

Το λογιστικό γραφείο δεν θα ζητήσει στοιχεία πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας, δηλαδή τον αριθμό αυτής ή τον τριψήφιο αριθμό στην πίσω όψη της κάρτας ή ημερομηνία λήξης αυτής.

Το λογιστικό γραφείο δεν θα ζητήσει την κατάθεση χρημάτων σε τραπεζικούς λογαριασμούς πέραν από αυτούς που ήδη γνωρίζουν οι πελάτες και αναφέρονται στα τιμολόγιά τους. Αυτονόητο είναι ότι δεν θα ζητηθεί η κατάθεση σε κάποιον λογαριασμό τράπεζας του εξωτερικού ή η κατάθεση σε λογαριασμό με ψευδονομίσματα και γενικά σε κάτι που δεν σχετίζεται με τους γνωστούς τραπεζικούς λογαριασμούς. Επίσης, κανένας φοροτεχνικός δεν θα ζητήσει να καταθέσετε χρήματα απευθείας σε προσωπικό του τραπεζικό λογαριασμό.

Επίσης, το λογιστικό γραφείο δεν θα ζητήσει ποτέ τους κωδικούς πρόσβασης στο taxis ή σε οποιαδήποτε άλλη υπηρεσία (ΕΦΚΑ, ΓΕΜΗ κλπ.), παρά μόνο εάν πρόκειται για νέο πελάτη του οποίου δεν έχει τους κωδικούς. Στην εξαιρετική περίπτωση που ζητηθούν, αυτό θα γίνει εγγράφως ή τηλεφωνικώς από κάποιον συνεργάτη του γραφείου, ο οποίος θα σας αναφέρει το όνομα και το επώνυμό του και τον οποίο ήδη γνωρίζετε. Το ίδιο ισχύει και για όταν ζητηθεί ο εξαψήφιος αριθμός επιβεβαίωσης κινητού ή email από την εφαρμογή του gov ή άλλης παρόμοιας εφαρμογής.

Όσον αφορά τους κωδικούς taxis καλό θα είναι να μη δίνονται σε άτομα που δεν είναι της απόλυτης εμπιστοσύνης, διότι πλέον δίνουν πρόσβαση σε πολλά προσωπικά δεδομένα και όχι μόνο. Αποφεύγετε να τους αποθηκεύετε σε εύκολα προσβάσιμα σημεία (π.χ. στο κινητό) χωρίς να έχετε μία άτυπη απόκρυψη ή κωδικοποίηση αυτών.
Παράλληλα, το λογιστικό γραφείο ποτέ δεν δίνει τους κωδικούς πρόσβασης σε τρίτους, παρά μόνο αν ζητηθεί εγγράφως από τον κάτοχο. Στους τρίτους συμπεριλαμβάνεται οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο πέραν του ιδίου ή του νομικού προσώπου που είναι διαχειριστής. Για παράδειγμα, δεν δίνονται κωδικοί του ενός συζύγου στον άλλον, του ενήλικου παιδιού στον γονέα ή το ανάποδο, της εταιρείας σε πρόσωπο που δεν είναι διαχειριστής αυτής και άλλα τέτοια παρόμοια παραδείγματα. Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για τα οικονομικά ή περιουσιακά στοιχεία.
Τα λογιστικά γραφεία τηρούν όλους τους κανόνες ασφαλείας προκειμένου οι κωδικοί πρόσβασης των πελατών τους να είναι αποθηκευμένοι σε σημείο απροσπέλαστο από άσχετους. Οι κωδικοί φυλάσσονται κωδικοποιημένοι σε ειδικά προγράμματα. Το ίδιο ισχύει και για όλα τα δεδομένα των επιχειρήσεων.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Frontex κατά Ελλάδας για επαναπροωθήσεις: Σκέψεις για παραπομπή στην Κομισιόν

Ελλάδα 24.04.2025
Η Ε.Ε. έχει ήδη καλέσει την Ελλάδα να διερευνήσει σειρά σοβαρών καταγγελιών για απελάσεις και εγκατάλειψη μεταναστών στη θάλασσα

«Ήταν μέσα στα αίματα στον Προφήτη Ηλία»: Συγκλονιστικές αποκαλύψεις για τον λιμενικό που βρέθηκε κρεμασμένος στη Λέσβο

Ελλάδα 24.04.2025
Οι Αρχές θεωρούν πρόσωπο «κλειδί» για την υπόθεση έναν 30χρονο αλβανικής καταγωγής

Μεγάλη διαρροή πετρελαίου στον Δούναβη – Πάνω από 80.000 λίτρα χύθηκαν από φορτηγίδα

Κόσμος 24.04.2025
Το καύσιμο βρίσκεται σε προστατευτικό φράγμα που περιβάλλει το σκάφος

Αυτός είναι το θύμα της μαφιόζικης εκτέλεσης στο Χαλάνδρι

Ελλάδα 24.04.2025
Σε ποια υπόθεση είχε εμπλακεί

Τύμπανα πολέμου στα σύνορα Πακιστάν ‑ Ινδίας

Κόσμος 24.04.2025
Σε τροχιά σύγκρουσης μετά το μακελειό στο Κασμίρ

Πυροβολισμοί με καλάσνικοφ στο Χαλάνδρι – Ένας νεκρός έξω από ιατρικό κέντρο

Ελλάδα 24.04.2025
Οι εκτελεστές πέρασαν με το όχημά τους, πυροβόλησαν το θύμα και διέφυγαν - Καίγεται αυτοκίνητο στο Πάτημα, εκτιμάται πως είναι το όχημα διαφυγής των δραστών

Οργή Τραμπ: Πούτιν σταμάτα, ας κλείσουμε τη συμφωνία ειρήνης στην Ουκρανία

Κόσμος 24.04.2025
Ο Ντόναλντ Τραμπ καλεί τη Ρωσία να σταματήσει τα πλήγματα κατά αμάχων, όπως έγινε το περασμένο βράδυ στο Κίεβο.

Κατακραυγή στα social με γαλλικό σάιτ γνωριμιών: Δημιούργησε προκλητικό βίντεο με το AI Starter Pack

Κόσμος 24.04.2025
«Εμετικό» χαρακτήρισαν οι περισσότεροι χρήστες το βίντεο που αναρτήθηκε στα μέσα Απριλίου στο Tik Tok και το οποίο διαφήμιζε σάιτ γνωριμιών με AI starter pack με τη Ζιζέλ Πελικό

Γαλλία: Επίθεση με μαχαίρι σε λύκειο ‑ Νεκρό 1 παιδί

Κόσμος 24.04.2025
Καθηγητές κατόρθωσαν να ακινητοποιήσουν τον 15χρονο δράστη

Σφοδρή καταιγίδα στην Αττική: Πλημμύρισαν οι δρόμοι ‑ Έντονη χαλαζόπτωση στο Χαλάνδρι

Ελλάδα 24.04.2025
Πλημμύρισαν οι δρόμοι στην Αττική μετά την εκδήλωση έντονης βροχόπτωσης

Ανελκυστήρες πολυκατοικιών: Όλα όσα πρέπει να γίνουν έως τις 30 Ιουνίου 2025

Οικονομία 24.04.2025
Οι υποχρεώσεις διαχειριστών και ιδιοκτητών - Πώς μοιράζονται τα κόστη - Απειλή προστίμων έως και 60.000 ευρώ