E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ο Πούτιν κάλεσε σε μονομαχία τη Δύση στην Ουκρανία

«Δεν υπάρχει αεράμυνα να καταρρίψει τους πυραύλους Oreshnik»

Δημοσίευση 19/12/2024 | 16:11

Ο Πούτιν κάλεσε σε μονομαχία τη Δύση στην Ουκρανία

Την καθιερωμένη επισκόπηση της χρονιάς για την πορεία της ρωσικής οικονομίας, την κοινωνία και τις εξελίξεις στο μέτωπο της Ουκρανίας, έκανε το πρωί της Πέμπτης ο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος έθεσε παράλληλα και τους στόχους για την επόμενη χρονιά.

Μιλώντας για το πυραυλικό σύστημα Oreshnik, ο Πούτιν είπε πως «δεν μπορεί καμία πιθανότητα να καταρριφθεί με ευκολία από τον οποιονδήποτε», πρόσθεσε πως δημιουργήθηκε πάνω στη βάση ανάπτυξης των αμυντικών δυνατοτήτων της χώρας και απάντησε «ειλικρινά δεν γνωρίζω», όταν τον ρώτησαν γιατί ονομάστηκε έτσι ο συγκεκριμένος πύραυλος. Μάλιστα, περιγράφοντας τις δυνατότητες του Oreshnik, ο Ρώσος πρόεδρος είπε χαρακτηριστικά: «Ας κάνουμε ένα πείραμα. Ας αφήσουμε τη Δύση και την Ουκρανία να καθορίσουν μια περιοχή στο Κίεβο, να συγκεντρώσουν εκεί όλα τα συστήματα αεράμυνάς τους, εμείς θα χτυπήσουμε εκεί με το Oreshnik και αυτοί θα προσπαθήσουν να το αναχαιτίσουν... Ας δούμε τότε τι θα συμβεί. Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να καταρριφθεί ή να καταστραφεί εύκολα».

Παράλληλα, χαρακτήρισε την άμυνα της στενής συμμάχου Λευκορωσίας πολύ σημαντική συνιστώσα του επικαιροποιημένου πυρηνικού δόγματος της Ρωσίας.

Στον τομέα της οικονομίας, ο Πούτιν τόνισε πως η χώρα του κατατάσσεται πρώτη στην Ευρώπη και τέταρτη στον κόσμο όσον αφορά το οικονομικό μέγεθος, αλλά είναι αδύνατο να «παραμείνει εφησυχασμένη» με αυτόν τον δείκτη. Ακόμη, χαρακτήρισε «σταθερή» τη γενική οικονομική κατάσταση στη Ρωσία και η ανάπτυξη εξελίσσεται σταθερά, με παράλληλη αύξηση μισθών «παρά τις εξωτερικές απειλές και τις προσπάθειες επηρεασμού».

Ο Ρώσος πρόεδρος παραδέχθηκε ότι ο υψηλός πληθωρισμός στη Ρωσία συνιστά «ανησυχητική ένδειξη», θέλοντας όμως να φανεί καθησυχαστικός όσον αφορά τις προοπτικές της ρωσικής οικονομίας. Ο πληθωρισμός αναμένεται να βρίσκεται κοντά στο 9% στο τέλος του έτους, έπειτα από σχεδόν 7,5% το 2023 και 12% το 2022.

Αναφερόμενος στο μέτωπο της Ουκρανίας, ο Ρώσος πρόεδρος αναγνώρισε πως «η κατάσταση αλλάζει δραματικά, η προέλαση συνεχίζεται σε όλη τη γραμμή του μετώπου. Τα ρωσικά στρατεύματα ανακαταλαμβάνουν εδάφη σε τετραγωνικά χιλιόμετρα, κάθε μέρα», πρόσθεσε πως οι ικανότητες του ρωσικού στρατού ενισχύονται διαρκώς, ωστόσο αρνήθηκε να εκτιμήσει πόσο θα διαρκέσουν ακόμα οι πολεμικές επιχειρήσεις που κλείνουν σε λίγο καιρό τρία χρόνια.

Παράλληλα, μίλησε και για το μέτωπο του Κουρσκ, εκφράζοντας τη βεβαιότητα πως ο ρωσικός στρατός θα απωθήσει πλήρως τα ουκρανικά στρατεύματα, που έχουν εισβάλει από τον Αύγουστο, χωρίς, όμως, να δίνει πάλι ακριβές χρονοδιάγραμμα. «Τα πάντα θα αποκατασταθούν στο Κουρσκ» είπε χαρακτηριστικά, ενώ χαρακτήρισε τη συγκεκριμένη περιοχή «νεκροταφείο ΝΑΤΟϊκών εξοπλισμών».

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου του NBC σχετικά με τη δολοφονία του στρατηγού Ιγκόρ Κιρίλοφ στη Μόσχα, ο Πούτιν σημείωσε ότι επρόκειτο για τρομοκρατική επίθεση που έγινε με τρόπο επικίνδυνο για μεγάλο αριθμό ανθρώπων. «Δεν έχουμε ακούσει ακόμα καμία καταδίκη τέτοιων τρομοκρατικών επιθέσεων!» τόνισε ο Πούτιν, αφήνοντας αιχμές για τη Δύση και πρόσθεσε: «Το καθεστώς στο Κίεβο έχει επανειλημμένως διαπράξει τέτοια εγκλήματα, τρομοκρατικά εγκλήματα, τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον πολλών πολιτών της Ρωσικής Ομοσπονδίας».

Όταν ρωτήθηκε για ενδεχόμενη συνάντηση με τον Ντόναλντ Τραμπ και αν έχουν επικοινωνήσει, ο Πούτιν είπε «δεν ξέρω πότε θα συναντηθούμε, γιατί δεν λέει (κι ο Τραμπ) τίποτα γι' αυτό. Δεν έχω μιλήσει καθόλου μαζί του για περισσότερα από τέσσερα χρόνια. Είμαι έτοιμος γι' αυτό, φυσικά, ανά πάσα στιγμή, αν συναντηθούμε, είμαι βέβαιος ότι θα έχουμε πολλά να συζητήσουμε».

Σε ερώτηση που δέχτηκε για την ενδεχόμενη επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία και τη διάθεση της Ρωσίας για συμβιβασμούς, ο Πούτιν είπε: «Η πολιτική είναι η τέχνη του συμβιβασμού, η Ρωσία ήταν πάντα έτοιμη για διαπραγματεύσεις», τονίζοντας ακόμα πως στα τέλη του 2022, είχαν ήδη επιτευχθεί συμφωνίες με το Κίεβο, αλλά ο Μπόρις Τζόνσον, «ο άνθρωπος με το παράξενο κούρεμα», απαγόρευσε στην Ουκρανία να φτάσει στην ειρήνη.

Ο Πούτιν σημείωσε ακόμα ότι όλες οι χώρες του ΝΑΤΟ βρίσκονται σε πόλεμο με τη Ρωσία , αλλά «η πολεμική ετοιμότητα του ρωσικού στρατού είναι στο υψηλότερο επίπεδο στον κόσμο. Κανένας άλλος στρατός στον κόσμο δεν το έχει αυτό, η Ρωσία έχει γίνει ισχυρότερη και έχει γίνει μια πραγματικά κυρίαρχη χώρα. Δεν θα κοιτάξουμε πίσω στις απόψεις των άλλων».

Για το θέμα της Συρίας, ο Πούτιν δήλωσε επίσης ότι δεν έχει δει τον Μπασάρ αλ Άσαντ μετά την άφιξή του στη Ρωσία, προσθέτοντας ωστόσο ότι έχει «την πρόθεση να το κάνει». «Δεν έχω δει ακόμη τον πρόεδρο Άσαντ από τότε που έφτασε στη Μόσχα, αλλά έχω την πρόθεση να το κάνω. Βεβαίως θα του μιλήσω», σημείωσε ο Πούτιν, απαντώντας σε ερώτηση Αμερικανού δημοσιογράφου, και πρόσθεσε ότι θα ρωτήσει για την τύχη του αγνοούμενου Αμερικανού δημοσιογράφου Όστιν Τάις.

Ο Ρώσος πρόεδρος υπογράμμισε εξάλλου ότι η πτώση του Άσαντ, στενού συμμάχου της Μόσχας, δεν είναι «ήττα» για τη Ρωσία, σημειώνοντας επίσης ότι ο ρωσικός στρατός, ο οποίος είχε κινητοποιηθεί στη Συρία από το 2015, «πέτυχε τον στόχο» του εκεί. «Προσπαθούν να παρουσιάσουν αυτό που συνέβη στη Συρία ως μια ήττα για τη Ρωσία. Σας διαβεβαιώνω πως δεν συνέβη αυτό», υπογράμμισε. «Εμείς πήγαμε στη Συρία πριν από δέκα χρόνια για να αποτρέψουμε να δημιουργηθεί εκεί ένας θύλακας τρομοκρατών, όπως στο Αφγανιστάν. Συνολικά επιτύχαμε τον στόχο μας», σημείωσε.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Γαλλια: Μυστήριο με τον θάνατο μοντέλου του Only Fans ‑ Βρέθηκε νεκρό στο σπίτι του σε ηλικία 21 ετών

Ελλάδα 11.03.2025
Γαλλικά μέσα αναφέρουν ότι η Τζούλι Λουξ είχε εισπνεύσει μεγάλες ποσότητες υποξειδίου του αζώτου

Ανασχηματισμός: Τα ονόματα «κλειδιά» που συζητιούνται

Ελλάδα 11.03.2025
Ποιοι αποχωρούν - Ποιος θα αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών

Πέθανε η ηθοποιός Καίτη Κωνσταντίνου

Πολιτισμός Χτες
Η Καίτη Κωνσταντίνου έφυγε από την ζωή σε ηλικία 61 ετών

Βόλος: Βίντεο ‑ ντοκουμέντο λεπτά πριν από τη θανατηφόρα σύγκρουση της μηχανής

Ελλάδα Χτες
Οι Αρχές έχουν στην κατοχή τους βίντεο από κάμερες ασφαλείας της περιοχής προκειμένου να οδηγηθούν στα αίτια του δυστυχήματος

Τι λέει η οικογένεια του Βασίλη Καλογήρου για φωτογραφία με τη σορό του 39χρονου

Ελλάδα Χτες
Διευκρινιστική δήλωση μετά από δημοσίευμα κυριακάτικης εφημερίδας εξέδωσε ο δικηγόρος της οικογένειας

Καιρός: Νέα θερμή εισβολή στο τέλος της εβδομάδας ‑ Πού θα ξεπεράσει τους 30 βαθμούς η θερμοκρασία

Καιρός Χτες
Οι τιμές στη θερμοκρασία θα είναι 8-9 βαθμούς υψηλότερες από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα

Η έκθεση της Εθνικής Πινακοθήκης που βανδάλισε ο βουλευτής της «Νίκης»

Ελλάδα Χτες
Ο Νίκος Παπαδόπουλος εισέβαλε στην Εθνική Πινακοθήκη με σκοπό να καταστρέψει εκθέματα που θεώρησε βλάσφημα

Η Νίκη «αδειάζει» τον Νικόλα Παπαδόπουλο που βανδάλισε εκθέματα, αλλά δεν τον διαγράφει

Πολιτική Χτες
«Ο βουλευτής κ.Παπαδόπουλος έδρασε αυτοβούλως»

Σοκολατένια αυγά από «χρυσάφι»: Αύξηση έως 180% πριν από το Πάσχα

Οικονομία Χτες
Αύξηση φωτιά στις τιμές των σοκολατένιων αυγών, πριν από το φετινό Πάσχα.

Τρόμος για τις Γαλλίδες οι δημόσιες συγκοινωνίες – 7 στις 10 γυναίκες έχουν δεχθεί σeξουαλική επίθεση

Κόσμος Χτες
Αυτοί οι αριθμοί αντιστοιχούν στην αύξηση των θυμάτων που καταγράφηκαν για σεξουαλική βία, σε όλα τα μέσα μεταφοράς, με 122.600 εγκλήματα και αδικήματα το 2024