Πότε κάναμε «λευκά» Χριστούγεννα στην Ελλάδα;
Χριστούγεννα με χιόνι: Μία σπάνια αλλά μαγική συνήθεια στην Ελλάδα
Δημοσίευση 24/12/2024 | 01:05
Η εικόνα των Χριστουγέννων με χιόνια, όπου η οικογένεια χαζεύει τις νιφάδες να πέφτουν έξω από το παράθυρο, είναι κάτι παραπάνω από ρομαντική. Είναι ένα όνειρο για πολλούς στην Ελλάδα, αλλά, όπως φαίνεται από τα κλιματολογικά δεδομένα, αυτό το «λευκό» θαύμα είναι σπάνιο φαινόμενο στις περισσότερες περιοχές της χώρας.
View this post on Instagram
Πόσο πιθανό είναι να χιονίσει Χριστούγεννα;
Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), τα στοιχεία για τις ημέρες χιονόπτωσης τον Δεκέμβριο δείχνουν πως ακόμα και στις πιο χιονοσκεπείς περιοχές της Ελλάδας, όπως η Φλώρινα (με 5,9 ημέρες χιονιού κατά μέσο όρο), οι πιθανότητες να χιονίσει ανήμερα των Χριστουγέννων είναι μικρές. Στη Θεσσαλονίκη, το αντίστοιχο νούμερο είναι μόλις 1,2 ημέρες και στην Αθήνα 0,4 ημέρες – δηλαδή μία ημέρα χιονόπτωσης κάθε 2,5 χρόνια!
Από το 1972 έως σήμερα, η μόνη φορά που χιόνισε ανήμερα των Χριστουγέννων στην Αθήνα ήταν το 1986. Παρά την ιδιαίτερη αυτή ημέρα, το χιόνι δεν στρώθηκε ποτέ, ενώ η μέγιστη θερμοκρασία εκείνη την ημέρα στη Νέα Φιλαδέλφεια ήταν μόλις 6 βαθμοί Κελσίου.
View this post on Instagram
Οι αριθμοί μιλούν: Αθήνα και «λευκά» Χριστούγεννα
Από το 1900 έως το 2012, η Αθήνα έχει καταγράψει συνολικά 519 ημέρες με χιονόπτωση, δηλαδή περίπου 4,6 ημέρες τον χρόνο κατά μέσο όρο. Ανήμερα των Χριστουγέννων, το φαινόμενο αυτό έχει συμβεί μόνο 11 φορές, με τις περισσότερες να καταγράφονται πριν από το 1942.
Η πρώτη χιονισμένη ημέρα Χριστουγέννων σημειώθηκε το 1902, αλλά λόγω του παλαιού ημερολογίου που ήταν 13 ημέρες πίσω, οι κάτοικοι της εποχής το κατέγραψαν ως 11 και 12 Δεκεμβρίου. Σημαντικές στιγμές χιονιού εν μέσω γιορτών σημειώθηκαν και το 1941, το 1978, το 1982, αλλά και το 1991, λίγο πριν ο 20ός αιώνας δώσει τη σκυτάλη στον 21ο.
Θερμοκρασίες και κλιματική αλλαγή
Τα στοιχεία δείχνουν μια σαφή ανοδική τάση στις μέγιστες θερμοκρασίες την περίοδο των Χριστουγέννων. Από το 1972 έως το 1999, η μέση μέγιστη θερμοκρασία ανήμερα των Χριστουγέννων ήταν 13 βαθμοί στη Νέα Φιλαδέλφεια (Αττικής), ενώ από το 2000 έως το 2020 ανέβηκε στους 14 βαθμούς.
Αυτή η διαφορά μπορεί να φαίνεται μικρή, αλλά αποτυπώνει τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στη θερμοκρασία και στις καιρικές συνθήκες της χώρας μας.
Η νοσταλγία των χιονισμένων γιορτών
Είναι αλήθεια ότι οι «παλιές καλές ημέρες» με ξαφνικές χιονοπτώσεις έχουν περιοριστεί. Παλιότερα, η ατμόσφαιρα είχε την τάση να φέρνει αλλαγές μέσα σε μια νύχτα, όπως λέει και η παροιμία «Άστρα το χειμώνα, σύννεφα το καλοκαίρι». Σήμερα, η ακρίβεια των μετεωρολογικών προγνώσεων μπορεί να προβλέπει τον καιρό έως και δύο εβδομάδες, αλλά οι ατμοσφαιρικές συνθήκες έχουν γίνει πιο σταθερές – ή καλύτερα πιο «εμμονικές» – λόγω της κλιματικής αλλαγής.
Θα κάνουμε ποτέ «λευκά» Χριστούγεννα ξανά;
Η απάντηση δεν είναι ξεκάθαρη. Αν και η πιθανότητα χιονόπτωσης στις γιορτές είναι μικρή, κάθε φορά που οι θερμοκρασίες πέφτουν απότομα και οι νιφάδες κάνουν την εμφάνισή τους, το θέαμα μας θυμίζει ότι τα θαύματα, αν και σπάνια, παραμένουν δυνατά.
Και ποιος ξέρει; Ίσως κάποια χρονιά να ξυπνήσουμε την ημέρα των Χριστουγέννων και να δούμε τον κόσμο γύρω μας λευκό, όπως στα πιο μαγικά παραμύθια.
Με στοιχεία από το https://ziakopoulos.blogspot.com/
12 μοναδικά χριστουγεννιάτικα έθιμα από όλο τον κόσμο
Πότε κάναμε «λευκά» Χριστούγεννα στην Ελλάδα;
Το πρώτο χριστουγεννιάτικο δέντρο που φωτίστηκε ποτέ με λαμπάκια
Αυτοί που δουλεύουν στις γιορτές
ΡΕΠΟΡΤΑΖ Stories 24.12.2024