Η Κίνα μετατρέπει τις πολυκατοικίες σε ηλιακούς συλλέκτες: Θα κάνουν ολόκληρη τη χώρα φωτοβολταϊκή
Επαναστατικής καινοτομίας που θα μπορούσε να αναμορφώσει τόσο την αστική αρχιτεκτονική και κατανάλωση ενέργειας.
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 25/12/2024 | 20:33
Η Κίνα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή μιας επαναστατικής καινοτομίας που θα μπορούσε να αναμορφώσει τόσο την αστική αρχιτεκτονική όσο και την κατανάλωση ενέργειας.
Ερευνητές από πολλά αξιόλογα ιδρύματα έχουν αναπτύξει ένα δυναμικό κατακόρυφο φωτοβολταϊκό σύστημα ολοκληρωμένου κτιριακού κελύφους (dvPVBE), ένα σύστημα που έχει σχεδιαστεί για πολυώροφα κτίρια πόλεων με υαλοπίνακες στις προσόψεις.
Η λύση αυτή όχι μόνο αναβαθμίζει την αισθητική των πολυκατοικιών, αλλά βελτιώνει επίσης την ενεργειακή τους απόδοση και μειώνει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.
Η σύγχρονη αρχιτεκτονική παλεύει συχνά με την εγγενή σύγκρουση μεταξύ της αισθητικής ελκυστικότητας και της ενεργειακής απόδοσης, ιδίως σε κτίρια με μεγάλες γυάλινες προσόψεις. Το σύστημα dvPVBE αντιμετωπίζει αυτό το ζήτημα παρέχοντας μια λύση που συνδυάζει την αρχιτεκτονική ομορφιά με τη λειτουργικότητα.
Το σύστημα ενσωματώνει φωτοβολταϊκές περσίδες που είναι ικανές να ρυθμίζουν το θερμικό φορτίο, τη διείσδυση του φωτός της ημέρας και την παραγωγή ενέργειας.
Ο προσαρμόσιμος χαρακτήρας του εγγυάται ότι οι ουρανοξύστες μπορούν να συμβάλλουν θετικά στο περιβάλλον, ενώ παράλληλα λειτουργούν ως οπτικά εντυπωσιακά ορόσημα.
Η ερευνητική ομάδα, αποτελούμενη από εμπειρογνώμονες του Πανεπιστημίου Shenzhen, του Πανεπιστημίου Tsinghua και της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών, ανέδειξε την ανάγκη δημιουργίας ενός συστήματος που όχι μόνο παράγει καθαρή ενέργεια αλλά και βελτιώνει το εσωτερικό κλίμα των κτιρίων. Το dvPVBE προσφέρει μια νέα προσέγγιση στον αστικό σχεδιασμό, μετατρέποντας τις πολυώροφες κατασκευές σε αποτελεσματικούς παραγωγούς ενέργειας.
Σε αντίθεση με τα παραδοσιακά στατικά συστήματα, αυτές οι περσίδες είναι εξοπλισμένες με ρυθμιζόμενα, μηχανοκίνητα πηχάκια αλουμινίου που μπορούν να ελέγχονται χειροκίνητα ή αυτόματα μέσω τριών διαφορετικών στρατηγικών: προτεραιότητα παραγωγής ενέργειας, προτεραιότητα φυσικού φωτός ημέρας και προτεραιότητα εξοικονόμησης ενέργειας.