E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Λιμενεργάτες με μεταπτυχιακό, καθαρίστριες επιστήμονες: Η νέα πραγματικότητα στην Κίνα

Υπερβολικά καταρτισμένοι νέοι, λίγες δουλειές- Η Κίνα και οι υπερβολικά καταρτισμένοι νέοι που παίρνουν θέσεις οδηγών, εργάτες και κομπάρσων στον κινηματογράφο

Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ Δημοσίευση 7/1/2025 | 00:00

Λιμενεργάτες με μεταπτυχιακό, καθαρίστριες επιστήμονες: Η νέα πραγματικότητα στην Κίνα
Φωτογραφία από cottonbro studio

Η Κίνα είναι πλέον μια χώρα όπου ένας εργάτης λυμάτων έχει μεταπτυχιακό στη φυσική, μια καθαρίστρια είναι καταρτισμένη στην περιβαλλοντική σχεδίαση, ένας διανομέας φαγητού σπούδασε φιλοσοφία και ένας απόφοιτος διδακτορικού από το διάσημο Πανεπιστήμιο Tsinghua καταλήγει να δουλεύει ως βοηθητικός αστυνομικός.

Αυτά είναι πραγματικά παραδείγματα σε μια οικονομία που πλήττεται, και δεν είναι δύσκολο να βρει κανείς περισσότερα παρόμοια.

Ο Sun Zhan, 25 ετών, σύμφωνα με ρεπορτάζ του BBC, πρόσφατα αποφοίτησε με μεταπτυχιακό στη χρηματοοικονομία και ήταν ενθουσιασμένος να δουλέψει σε μια θέση υψηλής αμοιβής, ελπίζοντας να "βγάλει πολλά λεφτά". Ωστόσο, λέει: "Έψαξα για μια τέτοια δουλειά, χωρίς καλά αποτελέσματα". Αντί για μια καλή καριέρα, ξεκινάει τη δουλειά του ως σερβιτόρος σε ένα εστιατόριο με hot pot στην πόλη Ναντζίνγκ.

Η Κίνα παράγει εκατομμύρια αποφοίτους πανεπιστημίων κάθε χρόνο, αλλά σε ορισμένα πεδία, οι θέσεις εργασίας είναι ελάχιστες και η αγορά δεν μπορεί να απορροφήσει όλους αυτούς τους καταρτισμένους νέους.

Η οικονομία βρίσκεται σε πτώση και έχει σταματήσει η ανάπτυξη σε σημαντικούς τομείς όπως τα ακίνητα και η βιομηχανία. Η ανεργία στους νέους είχε φτάσει σχεδόν το 20% πριν την αλλαγή των μεθόδων μέτρησης για να δείξει καλύτερη εικόνα. Στην τελευταία καταγραφή, το ποσοστό για τον Νοέμβριο είχε μειωθεί στο 16,1%.

Πολλοί απόφοιτοι πανεπιστημίων που δυσκολεύονται να βρουν δουλειά στον τομέα τους καταλήγουν να δουλεύουν σε θέσεις πολύ χαμηλότερες από τις προσδοκίες και τα προσόντα τους, κάτι που προκαλεί κριτική από την οικογένεια και τους φίλους τους.

Ο Sun Zhan αναφέρει: "Οι απόψεις της οικογένειάς μου είναι μεγάλο άγχος για μένα. Τελικά, σπούδασα για πολλά χρόνια και πήγα σε ένα αρκετά καλό σχολείο", αλλά προσθέτει: "Αυτή είναι η επιλογή μου".

Ο Wu Dan, 29 ετών, ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό της στην Οικονομική και επιστρέφοντας στην ηπειρωτική Κίνα μετά τις σπουδές της στο Χονγκ Κονγκ, συνειδητοποίησε ότι η επαγγελματική πραγματικότητα δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες της. Ξεκίνησε να εκπαιδεύεται σε μια κλινική αθλητικών τραυματισμών, κάτι που δεν είχε την έγκριση της οικογένειάς της, αφού θεωρούσαν ότι είχε ένα πολύ καλό επαγγελματικό παρελθόν. Ωστόσο, τώρα, παραδέχεται ότι αυτή η δουλειά της ταιριάζει περισσότερο, και θέλει να ανοίξει τη δική της κλινική.

Οι νέοι στην Κίνα αναγκάζονται να αναθεωρήσουν την έννοια μιας "καλής θέσης εργασίας", καθώς το μέλλον τους φαίνεται αβέβαιο. Οι επιχειρήσεις, και ειδικά οι τεχνολογικές, απολύουν υπαλλήλους, και οι συνθήκες στις σημαντικές οικονομικές περιοχές, που παλαιότερα ήταν μεγάλες αγορές για τους απόφοιτους, έχουν χειροτερεύσει.

Καθώς προσπαθούν να βρουν λύση για το μέλλον τους, πολλοί νέοι απόφοιτοι στρέφονται στον κινηματογράφο και την τηλεόραση. Η μεγάλη παραγωγή ταινιών στην περιοχή Hengdian, νοτιοδυτικά της Σαγκάης, γεμίζει τις σκηνές της με κομπάρσους που εργάζονται προσωρινά. Ο Wu Xinghai, 26 ετών, σπούδασε Ηλεκτρονική Μηχανική και τώρα εργάζεται ως κομπάρσος, λέγοντας ότι το όμορφο πρόσωπό του τον βοηθά να βρει δουλειά. Παρόλο που η δουλειά αυτή δεν πληρώνει πολύ, νιώθει χαλαρός και ελεύθερος.

Η αβεβαιότητα για το μέλλον και η αίσθηση της αποτυχίας στους νέους οδηγεί πολλούς να αναρωτιούνται αν θα καταφέρουν ποτέ να βρουν μια "καλή" δουλειά ή θα πρέπει να αρκεστούν σε κάτι πολύ διαφορετικό από αυτό που είχαν φανταστεί.

Ο Wu Dan αναφέρει ότι ακόμη και οι φίλοι της που έχουν δουλειά νιώθουν χαμένοι, αβέβαιοι για το μέλλον τους και αναρωτιούνται για πόσο καιρό θα κρατήσουν τη θέση τους...

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Το ελληνικό χωριό που «εξαφανίστηκε» μετά από κατολίσθηση

Ιστορικά 02.04.2025
Η ανείπωτη τραγωδία που συγκλόνισε την Ελλάδα το 1963

P. Diddy: Πού βρίσκεται η υπόθεση και τι έρχεται στη συνέχεια;

Πρόσωπα 02.04.2025
P. Diddy στο εδώλιο: Οι τελευταίες εξελίξεις πριν τη δίκη του Μαΐου

Ζώντας σε μια τουαλέτα: Η ιστορία της 19χρονης που έγινε viral

Stories 02.04.2025
Όλοι προσπαθούμε να εξοικονομήσουμε χρήματα από το ενοίκιο, αλλά πόσοι θα δεχόμασταν να ζούμε κυριολεκτικά σε μια τουαλέτα για να το πετύχουμε;

Το πάμφθηνο αυτοκίνητο των 80s που έκανε θραύση στην Ελλάδα ‑ Δε χαλούσε με τίποτα

Retro Χτες
Το αυτοκίνητο-θρύλος που δεν έλεγε να χαλάσει

Τι ακολουθεί για την Τουρκία: Αλλαγή ή περισσότερος απολυταρχισμός;

Stories Χτες
«Ο Ιμάμογλου έχει γίνει πολιτικό σύμβολο. Η κοινωνική αντίσταση είναι ισχυρή γιατί οι νέοι δεν έχουν τίποτα να χάσουν»

Οι μεγαλύτερες απατεωνιές και ψέματα που άφησαν ιστορία στις ειδήσεις

Stories Χτες
Περίεργες ιστορίες που δεν έληξαν καλά

Το ελληνικό νησί που δεν έχει καθόλου φίδια

Περιβάλλον Προχτές
Ένα μοναδικό μυστικό που κάνει ξεχωριστό αυτό το νησί!

Απολύθηκε από τη δουλειά της. 5 χρόνια μετά, πήρε Grammy

Stories Προχτές
Έχασε τη δουλειά της, κέρδισε τη μουσική. H ιστορία της Doechii!

Σαν να ήξερε ‑ Οι απίστευτες προβλέψεις του Στιβ Τζομπς που βγήκαν αληθινές

Stories Προχτές
Κάποιες από τις προβλέψεις του ήταν τόσο μπροστά από την εποχή τους που μοιάζουν σχεδόν μεταφυσικές