E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Λίβανος, το κρυφό χαρτί της Τουρκίας για τη «Γαλάζια πατρίδα» ‑ Στα σκαριά νέα συμφωνία για ΑΟΖ

Σε πρώτο πλάνο οι σχέσεις της Τουρκίας με τη νέα κυβέρνηση της Συρίας - Ο ρόλος του Λιβάνου

Δημοσίευση 5/1/2025 | 17:20

Λίβανος, το κρυφό χαρτί της Τουρκίας για τη «Γαλάζια πατρίδα» ‑ Στα σκαριά νέα συμφωνία για ΑΟΖ

Η τουρκική διπλωματία στη Συρία αποδεικνύεται για ακόμη μια φορά ότι είναι ένα παιχνίδι στρατηγικής και τακτικών κινήσεων.

Πηγές ασφαλείας της Άγκυρας, τις οποίες επικαλείται σήμερα η φιλο-κυβερνητική εφημερίδα «Τουρκιγέ» θεωρούν τη νέα διοίκηση στη Συρία ένα παράθυρο ευκαιρίας, «που ενεργεί με καλή πίστη. Εργάζονται για την άμεση ανάκαμψη της χώρας και η Τουρκία θα παράσχει κάθε είδους βοήθεια για την αναζωογόνηση της οικονομικής ζωής και του εμπορίου, την ανασυγκρότηση και την ανοικοδόμηση της χώρας καθώς και την εγκαθίδρυση του κρατικού συστήματος, εφόσον της ζητηθεί. Δεν πρόκειται να αποκλεισθεί καμία υποστήριξη για τη στρατιωτική αναδιάρθρωση», όπως τονίζουν.

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει η ανταποκρίτρια του τηλεοπτικού σταθμού Open στην Τουρκία, η στρατηγική της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο αποκτά καθημερινά νέες διαστάσεις, καθώς η Άγκυρα ενσωματώνει τώρα και τον Λίβανο στο φιλόδοξο σχέδιό της για την ανατροπή των ισορροπιών στην περιοχή. Ο Λίβανος, ένας κρίκος με άμεση πρόσβαση στους πολύτιμους ενεργειακούς πόρους της Μεσογείου, εμφανίζεται τώρα ως κομβικός εταίρος στην εξίσωση, που προσπαθεί να διαμορφώσει η Τουρκία στην ανατ. Μεσόγειο.

Όπως τονίζουν τουρκικές πηγές στη «Τουρκιγέ», «οι ισορροπίες στη Μεσόγειο θα αλλάξουν με τη Συμφωνία Θαλάσσιας Δικαιοδοσίας που σχεδιάζεται να συναφθεί με τη Συρία στο μέλλον, μόλις συσταθεί η αρμόδια Αρχή. Η Τουρκία είναι αισιόδοξη για τις διπλωματικές σχέσεις που έχει δημιουργήσει στην περιοχή. Ο Λίβανος, ο οποίος έχει ακτές στη Μεσόγειο, σχεδιάζει επίσης να κινηθεί μαζί μας. Έτσι, οι χώρες που έχουν το βλέμμα τους στραμμένο στους ενεργειακούς πόρους της λεκάνης της Μεσογείου και λογαριάζουν να τους μοιραστούν έχουν γίνει ανήσυχες. Οι σχεδιασμοί τους έχουν ανατραπεί. Μια τέτοια συμφωνία θα αυξήσει την αποτελεσματικότητα και την αρμοδιότητα τόσο της Συρίας όσο και της Τουρκίας».

Η επικείμενη Συμφωνία Θαλάσσιας Δικαιοδοσίας με τη Συρία και οι ενδεχόμενες συνεννοήσεις με τον Λίβανο δημιουργούν μια νέα δυναμική. Με την προσθήκη της Βηρυτού, η Τουρκία φαίνεται να επιδιώκει να διαμορφώσει ένα μπλοκ χωρών που θα επιφέρει πιέσεις στους ανταγωνιστές της στην περιοχή. Απέναντι στη διαρκή ανησυχία της διεθνούς κοινότητας για τον έλεγχο των ενεργειακών αποθεμάτων στην ανατ. Μεσόγειο, η Άγκυρα φροντίζει να ενισχύσει τη θέση της μέσω συνεργασιών που μέχρι πρότινος θεωρούνταν απρόβλεπτες.

Εγκατάσταση τουρκικής αεροπορικής δύναμης σε Δαμασκό και Χομς

Την ίδια ώρα, η επιθυμία για αναχαίτιση του Ισραήλ στα Υψίπεδα του Γκολάν, οδηγεί την Άγκυρα σε μία νέα πιθανή στρατιωτική συνεργασία με τη Δαμασκό για την εγκατάσταση τουρκικών αεροπορικών δυνάμεων σε Δαμασκό και Χομς. Σύμφωνα με τον Μετέ Σοχτάογλου, Τούρκο αμυντικό αναλυτή, υπό το πρόσχημα της προστασίας από το Ισραήλ «μία επιλογή υπάρχει για να τερματιστεί η κατοχή (του Ισραήλ στη Συρία) προς το παρόν. Γνωρίζω όλα τα αεροδρόμια της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας στη Συρία. Το Ισραήλ μπορεί πλέον να παρατηρεί τη νότια και νοτιοανατολική Τουρκία από το βουνό Σέιχ σε βάθος 70 χιλιομέτρων. Νομίζω ότι με μια προσωρινή ή μόνιμη συμφωνία ασφαλείας με τη νέα διοίκηση της Δαμασκού, με την ανάπτυξη της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας στο Shayrat στα νοτιοανατολικά της Χομς, με την ανάπτυξη της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας στο αεροδρόμιο Mezze στα βόρεια της Δαμασκού και με την ανάπτυξη του τουρκικού ναυτικού στην Ταρτούς με συμφωνία με τη Ρωσία, η επιθετικότητα του Ισραήλ μπορεί να αποτραπεί ή να συγκρατηθεί. Σε αυτό το σημείο, μπορεί να υπάρξει η δυνατότητα για την Τουρκία ανάπτυξης δυνάμεων και άλλων αραβικών χωρών στα συριακά σύνορα και στα Υψίπεδα του Γκολάν υπό την ομπρέλα των Ηνωμένων Εθνών».

Η Τουρκία φαίνεται να βάζει προς το παρόν στο μάτι τις βάσεις T4 και Shayrat και εξετάζει την ανάπτυξη συστημάτων αεράμυνας στη Δαμασκό, ενισχύοντας έτσι όχι απλώς την επιρροή της στη Συρία, αλλά αναχαιτίζοντας και το Ισραήλ μέσω Συρίας.
«Με άλλα λόγια, μια ενισχυμένη στρατιωτική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών θα μπορούσε να αναπτυχθεί στα Υψίπεδα του Γκολάν για να σταματήσει την ισραηλινή κατοχή. Αλλά όπως είπα, θα υπογραφεί μια προσωρινή συμφωνία ασφαλείας μεταξύ της Δαμασκού και της Άγκυρας. Νομίζω ότι η βάση T4 ή το αεροδρόμιο Shayrat θα ανοίξουν για τη χρήση της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας, και τα δύο, και νομίζω ότι η τουρκική πολεμική αεροπορία θα αναπτυχθεί εκεί. Ταυτόχρονα, νομίζω ότι μια αεροπορική δύναμη που θα υποστηρίζεται από συστήματα αεράμυνας θα αναπτυχθεί βόρεια της Δαμασκού για την προστασία της πρωτεύουσας, δηλαδή θα αναπτυχθεί τουρκική αεροπορική δύναμη», αναφέρει ο Σοχτάογλου.

Αναβιώνει ο «οθωμανικός σιδηρόδρομος» στη Συρία

Παράλληλα στο πλάνο, μετά τις στρατιωτικές και ενεργειακές συνέργειες είναι και οι σιδηρόδρομοι της χώρας. Η νέα συριακή διοίκηση, η οποία έχει ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τουρκικές εταιρείες για σιδηροδρομικές, θαλάσσιες και χερσαίες διαδρομές, θα επωφεληθεί από την εμπειρία της Τουρκίας, σε θέματα, όπως η αποκατάσταση των «σιδηροδρόμων της οθωμανικής εποχής», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η εφημερίδα «Τουρκιγέ», το τρένο υψηλής ταχύτητας και η κατασκευή μετρό στη Δαμασκό και το Χαλέπι.

«Η Τουρκία, η οποία έχει βάλει το χέρι στη φωτιά για να στηρίξει τη Συρία, η οποία έχει εισέλθει σε μια νέα εποχή μετά την ανατροπή του καθεστώτος Άσαντ, ετοιμάζεται να υλοποιήσει σημαντικά έργα, ιδίως στην ανασυγκρότηση και την ανοικοδόμηση της χώρας. Οι απαραίτητες επενδύσεις σε υποδομές για την ομαλοποίηση της εμπορικής ζωής στη Συρία και τις εμπορευματικές μεταφορές μεταξύ Τουρκίας και Συρίας σχεδιάζεται να υλοποιηθούν το συντομότερο δυνατό. Επιπλέον, θα αναπτυχθούν έργα για τις θαλάσσιες μεταφορές και τη συγκοινωνία από την Αντιόχεια και τη Μερσίνα προς τη Λατάκεια», υποστηρίζει η τουρκική εφημερίδα.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Φαράγγι της Σαμαριάς: Νεαρός έπεσε από ύψος 25 μέτρων ‑ Σε εξέλιξη επιχείρηση διάσωσης

Ελλάδα Χτες
Κινητοποιήθηκε και ελικόπτερο της Πυροσβεστικής για την διάσωση του νεαρού

Σε ακρωτηριασμό δύο δακτύλων του χεριού του υποβλήθηκε ο Αρης Μουγκοπέτρος που τραυματίστηκε από έκρηξη κροτίδας

Ελλάδα Χτες
Η κροτίδα εξερράγη στα χέρια του, κατά τη διάρκεια παραδοσιακού γλεντιού στα Τριπόταμα Αχαΐας

Μεγάλη θλίψη – Γνωστή δημοσιογράφος πέθανε τη Μεγάλη Εβδομάδα

Ελλάδα Χτες
Η συγκινητική ανακοίνωση της οικογένειας μέσω Facebook

Επιστρέφουν οι εκδρομείς του Πάσχα: Καθυστερήσεις στην Αθηνών‑Κορίνθου και στα διόδια του Ρίο

Ελλάδα Χτες
Η επιστροφή των εκδρομέων ξεκίνησε νωρίτερα από το συνηθισμένο - Τουλάχιστον 2.500 αυτοκίνητα ανά ώρα στο ρεύμα προς Αθήνα

Πάσχα 2026: Ποια ημερομηνία θα εορταστεί του χρόνου

Ελλάδα Χτες
Πολύ νωρίτερα θα πέσει το Πάσχα το 2026

Ποιοι είναι οι 8 επικρατέστεροι διάδοχοι του Πάπα Φραγκίσκου ‑ Ανάμεσά τους δύο μαύροι και ένας Ασιάτης

Κόσμος Χτες
Η Καθολική Εκκλησία εισέρχεται σε μια νέα περίοδο αναμονής και αποφάσεων - Το Κονκλάβιο των καρδιναλίων καλείται να επιλέξει τον επόμενο Ποντίφικα

Πάπας Φραγκίσκος: Τι προβλέπει το πρωτόκολλο μετά τον θάνατο του Ποντίφικα

Κόσμος Χτες
Τι ισχύει από την ώρα του θανάτου μέχρι την έναρξη της διαδικασίας εκλογής του διαδόχου του

Αρης Μουγκοπέτρος: Υπέστη σοβαρό τραυματισμό από έκρηξη κροτίδας σε γλέντι στα Τριπόταμα

Ελλάδα Χτες
Λόγω της σοβαρότητας της κατάστασής του, κρίθηκε απαραίτητη η μεταφορά του στο ΚΑΤ

Επέστρεψαν στη Μύκονο τα «χρυσά» καλαμαράκια – Τουρίστες πλήρωσαν 285 ευρώ για μία μόνο μερίδα

Ελλάδα Χτες
«Εστίαση, παραλίες, ξαπλώστρες κλπ, συνεχίζουν στον ίδιο ρυθμό με τις τιμές, σαν μη συμβαίνει τίποτα» λέει τουριστικός πράκτορας στο νησί

Πέθανε ο Πάπας Φραγκίσκος

Κόσμος Χτες
Ο Πάπας Φραγκίσκος πέθανε τη Δευτέρα του Πάσχα 21 Απριλίου 2025

Ηράκλειο: Μαζί με τον «Ιούδα», έκαψαν και κάδους απορριμμάτων, παγκάκια και φανάρια

Ελλάδα Χτες
Με ανακοίνωσή του ο Δήμος Ηρακλείου αναφέρθηκε στο συμβάν.