Σήμερα έμαθα: Γιατί το μέλι δεν μπορεί να χαλάσει;
Οι ιδιότητές του δίνουν την απάντηση
Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ Δημοσίευση 9/1/2025 | 00:28
Ουσιαστικά κάθε τρόφιμο έχει διάρκεια ζωής. Για κάποια προϊόντα, μπορεί να είναι μερικές ημέρες. Για κονσερβοποιημένα προϊόντα και άλλα είδη τροφοθήκης, είναι συνήθως μερικοί μήνες, αν όχι χρόνια. Αλλά ένα τρόφιμο φαίνεται σχεδόν ανίκανο να χαλάσει: το μέλι.
Εάν έχετε βρει ποτέ τον εαυτό σας να πιάνει ένα μπουκάλι που είχατε από την εποχή της βιντεοκασέτας και αναρωτηθήκατε αν θα μπορούσε να χαλάσει, η απάντηση είναι: μάλλον όχι.
Σύμφωνα με το Simplemost, το μέλι είναι κυρίως ζάχαρη και νερό, μια αναλογία που είναι συνήθως 80/20 υπέρ της ζάχαρης. Επειδή η ζάχαρη είναι υγροσκοπική και μπορεί να αφυδατώσει τα βακτήρια, αντλώντας νερό από αυτά, είναι απίστευτα δύσκολο για οτιδήποτε επιβλαβές να ευδοκιμήσει ή να αναπαραχθεί στο υγρό. Το μέλι είναι επίσης πολύ πυκνό, το οποίο λιμοκτονεί τα βακτήρια από το οξυγόνο που χρειάζονται για να επιβιώσουν.
Τέλος, το μέλι είναι επίσης πολύ όξινο. Όλα αυτά το καθιστούν απίστευτα αφιλόξενο για τα βακτήρια.
Αυτές οι ιδιότητες αποδίδονται σε μεγάλο βαθμό στον τρόπο με τον οποίο οι μέλισσες συλλέγουν το νέκταρ. Ενώ το νέκταρ είναι συνήθως πλούσιο σε νερό, οι μέλισσες το στεγνώνουν χτυπώντας τα φτερά τους. Όταν επαναφέρουν το νέκταρ σε μια κηρήθρα, τα ένζυμα του στομάχου τους διασπούν το νέκταρ σε γλυκονικό οξύ και υπεροξείδιο του υδρογόνου, το ίδιο πράγμα που θα ρίξετε σε μια πληγή.
Ενώ το μέλι είναι ανθεκτικό στη φθορά, δεν είναι εντελώς.Το ακατέργαστο μέλι έχει τις καλύτερες πιθανότητες να παραμείνει φρέσκο, αλλά το επεξεργασμένο μέλι, το οποίο προσθέτει τεχνητά σάκχαρα και άλλα συστατικά, μπορεί να αποσυντεθεί πιο γρήγορα.
Μερικοί άνθρωποι μπερδεύουν την κρυστάλλωση με το ότι χάλασε το μέλι, αλλά αυτό δεν είναι πραγματικά ακριβές. Σημαίνει απλώς ότι η γλυκόζη διαχωρίζεται από το νερό. Όσο διατηρείτε το μέλι σας σε ένα σφραγισμένο δοχείο, πιθανότατα θα καταναλωθεί πολύ πριν χάσει τη γεύση του.