E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ελαιόλαδο: Τέλος στη μεταφορά με τενεκέ ‑ Τσουχτερά πρόστιμα

Να απαγορεύσει την πώληση ελαιολάδου σε τενεκέδες εξετάζει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών

Δημοσίευση 9/1/2025 | 10:03

Ελαιόλαδο: Τέλος στη μεταφορά με τενεκέ ‑ Τσουχτερά πρόστιμα
Φωτογραφία από Peter Fazekas

Το υπουργείο Οικονομικών, εξετάζει την απαγόρευση πώλησης ελαιόλαδου σε τενεκέδες με σκοπό την πάταξη της φοροδιαφυγής που καταγράφεται στην αφορά λαδιού με το παραδοσιακό δοχείο 17 λίτρων, χωρίς τα απαραίτητα παραστατικά.

Σύμφωνα με το σχέδιο που βρίσκεται στο τραπέζι των αρμόδιων υπουργείων, η μεταφορά του λαδιού με τον τενεκέ 17lt θα επιφέρει διοικητικό πρόστιμο έως και 5.000 ευρώ. Οι ελαιοπαραγωγοί θα πρέπει να συμπληρώσουν ψηφιακό δελτίο αποστολής και δήλωση συγκομιδής, ενώ έπειτα θα είναι υποχρεωμένοι να δηλώνουν τα κιλά ελαιόκαρπου από το χωράφι αλλά και τα λίτρα ελαιολάδου που βγαίνουν από το ελαιοτριβείο.

Στόχος είναι να περιοριστεί το «μαύρο» χρήμα, τις παράνομες ελληνοποιήσεις αλλά και να μπορεί ανά πάσα στιγμή να διασταυρώσει τις πραγματικές ποσότητες ελαιοκάρπου σε περίπτωση αποζημιώσεων.

Διευκρινίζεται ότι επιτρέπεται η τοποθέτηση του λαδιού σε τενεκέ σε περιπτώσεις ατομικής χρήσης, διακίνησης για επαγγελματική χρήση αλλά και όταν γίνεται άμεση πώληση από τον παραγωγό.

Από την περσινή χρονιά οι παραγωγοί πωλούν τον τενεκέ απευθείας στον καταναλωτή σε τιμή που κυμαίνεται μεταξύ 7 και 8 ευρώ το κιλό, η οποία είναι σαφώς μεγαλύτερη από την τιμή του ελαιοτριβείου αλλά φθηνότερη από την τιμή του εμφιαλωμένου-τυποποιημένου ελαιολάδου στα ράφια της λιανικής. Τυπικά βεβαίως απαγορεύεται η τυποποίηση και διακίνηση ελαιόλαδου σε συσκευασία μεγαλύτερη των 5 λίτρων, όμως η συγκεκριμένη διακίνηση γίνεται χωρίς έλεγχο, από χέρι σε χέρι.

Έως ότου παρθούν οι οριστικές αποφάσεις οι καταναλωτές στρέφονται στην αγορά τενεκέ καθώς, σημαντική υποχώρηση καταγράφεται στις τιμές του 17κιλου δοχείου χύμα ελαιόλαδου το οποίο παραμένει δημοφιλές για λόγους οικονομίας. Σε ορισμένα νησιά, οι τιμές έχουν πέσει κάτω από τα 100 ευρώ.

Παρ’ όλα αυτά, οι περισσότεροι παραγωγοί ζητούν τιμές της τάξης των 7-8 ευρώ ανά κιλό, με συνολικό κόστος από 120 έως 140 ευρώ για τα 17 κιλά.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Οι μειώσεις φόρων που σχεδιάζονται για τη μεσαία τάξη

Οικονομία 24.04.2025
Στη ΔΕΘ τα αποκαλυπτήρια των νέων μέτρων για τα εισοδήματα του 2026

Αδιανόητο περιστατικό στον Πόρο: Παρέα νεαρών πετάει βαρελότα σε 85χρονη

Ελλάδα 24.04.2025
«Δεν είναι η πρώτη φορά», καταγγέλλει ο γιος της

Η ιλαρά κάνει «ιδιαίτερα επικίνδυνη επιστροφή»

Tech + Science 24.04.2025
Ανησυχία για ασθένειες που εξαπλώνονται ξανά

Εφορία: Δηλώθηκαν 14,4 δισ. περισσότερα αλλά 1 στους 2 Έλληνες ζει με κάτω από 10.000 ευρώ

Οικονομία 24.04.2025
Τι αποκαλύπτουν οι φορολογικές δηλώσεις του 2024 - Τεκμήρια και e-αποδείξεις φούσκωσαν το φόρο κατά 2,2 δισεκατομμύρια - Ένας στους πέντε πλήρωσε φόρο για εισόδημα που δεν δήλωσε

Τροχαίο δυστύχημα στου Ρέντη: Οδηγός παρέσυρε και σκότωσε 12χρονη

Ελλάδα 24.04.2025
Ο 21χρονος οδηγός έχει συλληφθεί και διενεργείται προανάκριση για τις συνθήκες του δυστυχήματος

Τραυματίστηκε φίλαθλος με βεγγαλικό πριν από το ΠΑΟΚ – Μπιλμπάο

Ελλάδα Χτες
Ο οπαδός διακομίστηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο

Πάνω από 100.000 πιστοί στην πλατεία του Αγίου Πέτρου για το «ύστατο χαίρε» στον πάπα Φραγκίσκο

Κόσμος Χτες
Σύμφωνα με τους κανόνες του Universi Dominici Gregis, στην εν λόγω περίπτωση, η διαδικασία θα εκκινήσει μεταξύ 6 και 10 Μαΐου

Σoκ: Πέθαvε στα 24 αγαπημένη ηθοποιός

Κόσμος Χτες
Η ανακοίνωση της οικογένειάς της

Φόβος και τρόμος μετά τον σεισμό στην Τουρκία – Οι πολίτες κατέβηκαν στους δρόμους με σκηνές!

Κόσμος Χτες
Πανικοβλημένοι πολίτες πήραν τα παιδιά, τα κατοικίδια και τα απολύτως απαραίτητα και άφησαν τα σπίτια τους