Explainer: Τέλος οι fact checkers στο Facebook, αλλά τι δουλειά έκαναν ακριβώς;
Η Meta θα τερματίσει την οκταετή συνεργασία της με ανεξάρτητους Αμερικανούς δημοσιογράφους και θα υιοθετήσει ένα μοντέλο παρόμοιο με τις Κοινοτικές Σημειώσεις του X.
Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ Δημοσίευση 9/1/2025 | 13:38
Η απόφαση της Meta έχει προκαλέσει ανησυχία σε δημοσιογραφικούς οργανισμούς, όπως το PolitiFact, καθώς θεωρούν ότι υπονομεύει την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης.
What's the story?
Η Meta πρόκειται να τερματίσει την οκταετή συνεργασία της με ανεξάρτητους Αμερικανούς δημοσιογράφους, όπως την ομάδα του PolitiFact, οι οποίοι ήταν υπεύθυνοι για την ανίχνευση fake news και hoaxes στις πλατφόρμες της.
Γιατί η Meta σταματά τη συνεργασία της με ανεξάρτητους fact-checkers στις ΗΠΑ;
Η Meta αποφάσισε να τερματίσει τη συνεργασία της με ανεξάρτητους δημοσιογράφους που επαλήθευαν την ακρίβεια των πληροφοριών στις πλατφόρμες της, όπως το PolitiFact, επικαλούμενη την ανάγκη για περισσότερη «ελευθερία της έκφρασης».
Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ ανέφερε ότι τα υπάρχοντα συστήματα fact-checking οδηγούσαν σε σφάλματα και υπερβολική λογοκρισία, επηρεάζοντας εκατομμύρια χρήστες. Πλέον, η Meta σχεδιάζει να υιοθετήσει ένα νέο μοντέλο που θα βασίζεται στις «Κοινοτικές Σημειώσεις», παρόμοιο με αυτό του X (πρώην Twitter), επιτρέποντας στους ίδιους τους χρήστες να αξιολογούν την αξιοπιστία των δημοσιεύσεων.
Πώς λειτουργούσε μέχρι τώρα δηλαδή αυτό το περιβόητο πρόγραμμα fact-checking της Meta;
Από το 2016, η Meta συνεργαζόταν με ανεξάρτητους ελεγκτές γεγονότων, οι οποίοι αξιολογούσαν την ακρίβεια δημοσιεύσεων με βάση δημοσιογραφικά κριτήρια. Όταν εντόπιζαν παραπληροφόρηση, η Meta δεν αφαιρούσε το περιεχόμενο αλλά μείωνε τη διανομή του και πρόσθετε προειδοποιητικές ετικέτες που ενημέρωναν τους χρήστες. Παράλληλα, χρησιμοποιούσε τεχνητή νοημοσύνη για να εντοπίσει παρόμοιο περιεχόμενο και να εφαρμόσει τις ίδιες προειδοποιήσεις. Το πρόγραμμα περιλάμβανε και διαδικασία ένστασης, ώστε οι χρήστες να μπορούν να ζητήσουν επανεξέταση των αναρτήσεών τους.
Γιατί το έλεγαν... η «Φυλακή του Facebook»;
Μαζί με τους διαχειριστές περιεχομένου, οι fact checkers συχνά περιγράφουν τον εαυτό τους ως τις «υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης» του διαδικτύου.
Ωστόσο, η διοίκηση της Meta κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι παρεμβάσεις ήταν υπερβολικές. «Πάρα πολύ αβλαβές περιεχόμενο λογοκρίνεται, πάρα πολλοί χρήστες βρίσκονται άδικα "κλειδωμένοι" στη φυλακή του Facebook και συχνά αντιδρούμε πολύ αργά όταν συμβαίνει αυτό», έγραψε την Τρίτη ο Joel Kaplan.
Ποιες είναι οι αντιδράσεις σε αυτή την απόφαση;
Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Poynter, Neil Brown, δήλωσε ότι η Meta διαστρεβλώνει τον ρόλο των fact-checkers, τονίζοντας ότι ποτέ δεν είχαν τη δυνατότητα να λογοκρίνουν ή να αφαιρούν περιεχόμενο. Αντίθετα, παρείχαν τεκμηριωμένες επαληθεύσεις, επιτρέποντας στους χρήστες να ενημερώνονται σωστά. Παρόλο που η Meta συνεχίζει να συνεργάζεται με fact-checkers σε άλλες χώρες, η αλλαγή αυτή στις ΗΠΑ εγείρει ερωτήματα για τον τρόπο που θα διαχειρίζεται την παραπληροφόρηση στο μέλλον.