Το ΑΙ είναι εδώ: Το πρώτο περιοδικό τεχνητής νοημοσύνης αποκαλύπτει το μέλλον της τέχνης
Οι δημιουργοί έχουν πλέον έναν νέο τρόπο να προβάλλουν τα ψηφιακά, έργα τους: την έντυπη έκδοση...
Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ Δημοσίευση 13/1/2025 | 00:40
Τι δήλωσε ο εκδότης του περιοδικού - «Πρέπει να αναγνωρίσετε ότι η τεχνητή νοημοσύνη είναι μια πραγματικότητα και δεν θα εξαφανιστεί».
Καθώς όλο και περισσότεροι καλλιτέχνες ζητούν τη θέσπιση ορίων στη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης στην τέχνη, ένα νέο περιοδικό έρχεται να ρίξει φως σε αυτό το πεδίο, έχοντας ως βασικό του θέμα ακριβώς την τέχνη που δημιουργείται με τη βοήθεια της ΤΝ.
Οι δημιουργοί έχουν πλέον έναν νέο –και κάπως ειρωνικό– τρόπο να προβάλλουν τα ψηφιακά, υποβοηθούμενα από αλγόριθμους έργα τους: την έντυπη έκδοση.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Το The AI Art Magazine είναι μια νέα έντυπη έκδοση αφιερωμένη αποκλειστικά στην τέχνη που προκύπτει μέσω τεχνητής νοημοσύνης. Το πρώτο τεύχος κυκλοφόρησε στις 6 Δεκεμβρίου και περιλαμβάνει 176 σελίδες γεμάτες έργα που επιλέχθηκαν μέσα από μια διεθνή ανοιχτή πρόσκληση. Οι επιλογές έγιναν από μια κριτική επιτροπή που περιλάμβανε καλλιτέχνες, σχεδιαστές, τεχνολόγους, καθώς και έναν κριτή βασισμένο στην Τεχνητή Νοημοσύνη, ονόματι Xiaomi, που έχει την εμφάνιση ενός συνδυασμού ρομπότ και anime χαρακτήρα.
Το περιοδικό, το οποίο εκδίδεται στη Γερμανία, είναι ανεξάρτητα χρηματοδοτούμενο, δεν περιλαμβάνει διαφημίσεις (τουλάχιστον προς το παρόν) και κυκλοφορεί κάθε έξι μήνες. Η τιμή του είναι 22 ευρώ.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Ένας από τους κριτές είναι ο Boris Eldagsen, ο οποίος το 2023 προκάλεσε αίσθηση όταν αποκάλυψε ότι η φωτογραφία με την οποία κέρδισε ένα μεγάλο βραβείο είχε δημιουργηθεί με τεχνητή νοημοσύνη, θέλοντας να ανοίξει διάλογο γύρω από το θέμα.
Στις σελίδες του περιοδικού, οι κριτές εξηγούν τις επιλογές τους, ενώ δοκίμια και συνεντεύξεις δίνουν τη δυνατότητα στους δημιουργούς να μιλήσουν για τη διαδικασία τους, τα σημεία που τους ενθουσιάζουν στη χρήση της ΤΝ στην τέχνη, καθώς και τα δυνατά και αδύνατα σημεία αυτής της τεχνολογίας.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Τι δήλωσε o εκδότης του περιοδικού
«Καταλαβαίνω πλήρως τις ανησυχίες των παραδοσιακών καλλιτεχνών», δήλωσε ο Mike Brauner, εκδότης και συνιδρυτής του περιοδικού, σε συνέντευξή του μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. «Ωστόσο, πρέπει να αναγνωρίσετε ότι η τεχνητή νοημοσύνη είναι μια πραγματικότητα και δεν θα εξαφανιστεί. Βρισκόμαστε στην αρχή κάτι πρωτοποριακού και δεν μπορώ παρά να ενθαρρύνω κάθε καλλιτέχνη να εξοικειωθεί με τις νέες δυνατότητες».