Τι έτρωγαν καθημερινά οι Αρχαίοι Έλληνες;
Πώς η λιτότητα κυριαρχούσε στην κουζίνα της αρχαιότητας
Δημοσίευση 14/1/2025 | 00:30
Αν μπορούσαμε να ταξιδέψουμε πίσω στον χρόνο και να προσκαλέσουμε τους σημαντικότερους εκπροσώπους της αρχαίας Ελλάδας, όπως τον Ηρόδοτο ή τον Αριστοφάνη, για ένα δείπνο, σίγουρα θα τους ξαφνιάζαμε με την ποικιλία και τη γεύση των τροφών που προσφέρουμε σήμερα. Πολλά από τα σύγχρονα τρόφιμα θα ήταν άγνωστα για αυτούς, και οι διατροφικές μας συνήθειες διαφέρουν σημαντικά από εκείνες των προγόνων μας.
Λιτό πρωινό
Σε αντίθεση με τις σύγχρονες διατροφικές συμβουλές που προτείνουν πλούσια πρωινά, οι αρχαίοι Έλληνες ξεκινούσαν την ημέρα τους με απλά και λιτά γεύματα. Ένα συνηθισμένο πρωινό περιλάμβανε κριθαρένιο ψωμί βουτηγμένο σε ανέρωτο κρασί, συνοδευόμενο από ελιές και σύκα. Επίσης, αρκετοί έπιναν τον «κυκεώνα», ένα παραδοσιακό ρόφημα από βρασμένο κριθάρι με μυρωδικά όπως μέντα ή θυμάρι, το οποίο πίστευαν ότι είχε θεραπευτικές ιδιότητες.
View this post on Instagram
Πλούσια γεύματα
Το μεσημέρι, οι Αρχαίοι Έλληνες προτιμούσαν να καταναλώνουν ψάρια, όπως τσιπούρες, σαρδέλες και χέλια, καθώς και όσπρια, κυρίως φακές, φασόλια και ρεβίθια. Επίσης, έτρωγαν ψωμί, τυρί, ελιές, αυγά, ξηρούς καρπούς και φρούτα. Εντυπωσιακό είναι ότι ενώ σήμερα οι διατροφολόγοι προτείνουν ελαφριά βραδινά γεύματα, οι Αρχαίοι Έλληνες θεωρούσαν το δείπνο το πιο σημαντικό και χορταστικό γεύμα της ημέρας, το οποίο συνόδευαν με διάφορα επιδόρπια όπως φρέσκα ή αποξηραμένα φρούτα, κυρίως σύκα, καρύδια και σταφύλια.
Η διατροφή τους περιλάμβανε διάφορους τύπους κρέατος. Ειδικότερα, το χοιρινό και το μοσχάρι ήταν ιδιαίτερα αγαπητά, ενώ σπανιότερα κατανάλωναν κατσίκι και αρνί. Επίσης, οι Έλληνες απολάμβαναν το κυνήγι, με τα πτηνά και τα ελάφια να είναι δημοφιλή. Στην Κρήτη, από την εποχή του Μίνωα, το σαλιγκάρι ήταν μια αγαπημένη λιχουδιά. Η ποικιλία των φρούτων και λαχανικών ήταν πιο περιορισμένη από σήμερα, αλλά τα αχλάδια, τα ρόδια, τα μήλα, τα σύκα και τα κεράσια είχαν μεγάλη ζήτηση.
Οι Αθηναίοι καλλιεργούσαν διάφορα λαχανικά στους κήπους τους, όπως βολβούς, μαρούλια, αγγούρια και αρακά. Είχαν επίσης ιδιαίτερη αδυναμία στις αγκινάρες, τα βλίτα και τα αρωματικά φυτά, όπως ο άνηθος και ο δυόσμος. Αξιοσημείωτο είναι ότι η ποικιλία των ψωμιών ήταν μεγάλη και περιλάμβανε από σιμιγδαλένιους άρτους μέχρι ψωμί από κεχρί και χοντρό αλεύρι.
Τα μπαχαρικά και τα αρωματικά φυτά διαδραμάτιζαν σημαντικό ρόλο στην ελληνική κουζίνα, καθώς οι Αρχαίοι Έλληνες συνήθιζαν να προσθέτουν ρίγανη, βασιλικό, θυμάρι, κάρδαμο και σουσάμι για να ενισχύσουν τη γεύση των πιάτων τους. Τα περισσότερα φαγητά ήταν ελαφριά και ψημένα στο φούρνο ή στη σούβλα, ενώ τα γλυκά δεν περιλάμβαναν ζάχαρη ή κακάο, αλλά φρούτα και μέλι.
Λιτότητα και μέτρο στη διατροφή
Η λιτότητα ήταν βασικό χαρακτηριστικό της διατροφής των Αρχαίων Ελλήνων. Οι πιο αυστηροί από αυτούς, όπως οι Σπαρτιάτες, είχαν έναν ακόμα πιο λιτό τρόπο ζωής, περιορίζοντας τα γεύματά τους σε λίγες μερίδες, όπως μια κούπα «μέλανος ζωμού» (μιας σούπας από αίμα και κρέας) και λίγο ψωμί. Οι διατροφικές τους συνήθειες αντανακλούσαν την πεποίθηση ότι το φαγητό προοριζόταν κυρίως για να ικανοποιήσει την ανάγκη του οργανισμού και όχι για να γεμίσει το στομάχι.
Η διατροφή των Αρχαίων Ελλήνων μας προσφέρει μια ενδιαφέρουσα εικόνα του πώς συνδύαζαν τη λιτότητα με την ποιότητα και τη γεύση, προσφέροντας έμφαση στην υγιεινή, φυσική τροφή και την απλότητα.