Τι θα γινόταν αν δεν είχαμε ίντερνετ για 24 ώρες;
Από την αποδιοργάνωση στο χάος
Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Δημοσίευση 16/1/2025 | 00:52
Στην εποχή της απόλυτης ψηφιακής εξάρτησης, το ίντερνετ αποτελεί τη ραχοκοκαλιά κάθε δραστηριότητας – από την επικοινωνία και τις οικονομικές συναλλαγές μέχρι τις κρίσιμες υποδομές και την ενημέρωση.
Αλλά τι θα συνέβαινε αν, ξαφνικά, το ίντερνετ σταματούσε να λειτουργεί σε όλο τον κόσμο για 24 ώρες; Οι συνέπειες θα ήταν άμεσες και συντριπτικές, προκαλώντας κοινωνική, οικονομική και πολιτική αναταραχή.
Ας δούμε λεπτό προς λεπτό το σενάριο μιας τέτοιας αποσύνδεσης:
1ο λεπτό
Αρχικά, οι περισσότεροι δεν συνειδητοποιούν τι συμβαίνει. Εφαρμογές που δεν απαιτούν σύνδεση λειτουργούν ακόμα, αλλά όποιος προσπαθεί να στείλει μήνυμα ή να φορτώσει μια σελίδα καταλαβαίνει ότι κάτι δεν πάει καλά.
5ο λεπτό
Τα κοινωνικά δίκτυα παγώνουν, οι βιντεοκλήσεις διακόπτονται, οι εργαζόμενοι που εξαρτώνται από το ίντερνετ αναστατώνονται. Τα νοσοκομεία και οι δυνάμεις ασφαλείας ενεργοποιούν τα σχέδια έκτακτης ανάγκης.
30ο λεπτό
Οι τηλεφωνικές γραμμές υπερφορτώνονται, οι συναλλαγές με κάρτες μπλοκάρουν, τα ATM αδειάζουν και οι ουρές στα καταστήματα μεγαλώνουν. Οι μεταφορές επιβραδύνονται, δημιουργώντας εφοδιαστικά προβλήματα.
1η ώρα
Τα νοσοκομεία επιστρέφουν σε χειρόγραφα αρχεία, αυξάνοντας τον κίνδυνο ιατρικών λαθών. Οι τράπεζες αδυνατούν να πραγματοποιήσουν συναλλαγές. Οι δυνάμεις ασφαλείας περιορίζονται σε αναλογικές επικοινωνίες, αποδυναμώνοντας τον συντονισμό τους.
6 ώρες
Οι χρηματαγορές καταρρέουν, το ηλεκτρονικό εμπόριο μηδενίζεται. Οι σταθμοί καυσίμων δεν δέχονται πληρωμές, δημιουργώντας ελλείψεις. Συστήματα ασφαλείας όπως οι κάμερες και οι συναγερμοί παύουν να λειτουργούν, αυξάνοντας τα περιστατικά κλοπών.
12 ώρες
Το ραδιόφωνο γίνεται η κύρια πηγή ενημέρωσης, αλλά ακόμα και αυτό αρχίζει να επηρεάζεται. Οι τράπεζες γεμίζουν από απεγνωσμένους πολίτες, ενώ η κοινωνική αναταραχή κλιμακώνεται.
24 ώρες - Απόλυτο χάος
Η έλλειψη ίντερνετ διαλύει τη σύγχρονη κοινωνία. Τα νοσοκομεία λειτουργούν στα τυφλά, οι προμήθειες τροφίμων και φαρμάκων εξαντλούνται, και οι κυβερνήσεις δυσκολεύονται να επικοινωνήσουν μεταξύ τους.
Μια τέτοια κρίση θα έδειχνε ξεκάθαρα πόσο εύθραυστη είναι η σύγχρονη κοινωνία χωρίς το διαδίκτυο.