Η πόλη της Βόρειας Κορέας που θα υποδεχθεί ξένους τουρίστες
«Ανοιξε ο τουρισμός στη Βόρεια Κορέα»
Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ Δημοσίευση 17/1/2025 | 00:25
Η Βόρεια Κορέα είναι μία από τις πιο απομονωμένες χώρες στον κόσμο και υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους είναι δύσκολο – αν όχι αδύνατο – για τους περισσότερους ανθρώπους να την επισκεφθούν.
Οι τουρίστες δεν μπορούν να επισκεφθούν τη χώρα μόνοι τους – πρέπει να βρίσκονται συνεχώς υπό την επίβλεψη κρατικών ξεναγών. Κάθε μετακίνηση μέσα στη χώρα ελέγχεται, και δεν επιτρέπεται στους επισκέπτες να μιλήσουν ελεύθερα με τους πολίτες. Δεν επιτρέπεται η φωτογράφηση στρατιωτικών εγκαταστάσεων, εργοστασίων ή ακόμα και «καθημερινών» σκηνών που η κυβέρνηση θεωρεί ακατάλληλες για το προφίλ της χώρας.
Μια πόλη όμως θα υποδεχτεί τουρίστες.
Η πόλη Ράσον (라선), πρώην γνωστό ως Ράτζιν-Σόνμπονγκ (라진-선봉), είναι πόλη στη βορειοανατολική άκρη της Βόρειας Κορέας, αποτελώντας σημαντικό λιμάνι ελεύθερο από πάγο στη Θάλασσα της Ιαπωνίας. Συνορεύει με την Κίνα και τη Ρωσία, γεγονός που την καθιστά στρατηγικό σημείο για εμπορικές και οικονομικές δραστηριότητες.
Κατά τη δεκαετία του 1930, υπό ιαπωνική κατοχή, η πόλη ήταν γνωστή ως Ράσιν και λειτουργούσε ως σημαντικό λιμάνι στο τέλος σιδηροδρομικής γραμμής. Απελευθερώθηκε από τον Κόκκινο Στρατό στις 14 Αυγούστου 1945. Το 1991, το Ράσον έγινε η πρώτη ειδική οικονομική ζώνη της Βόρειας Κορέας, με στόχο την προσέλκυση ξένων επενδύσεων και την ενίσχυση του εμπορίου.
Η πόλη λειτουργεί ως σημαντικό λιμάνι ελεύθερο από πάγο, επιτρέποντας τη διεξαγωγή εμπορικών δραστηριοτήτων καθ' όλη τη διάρκεια του έτους. Η στρατηγική της θέση και η εγγύτητα με την Κίνα και τη Ρωσία την καθιστούν κέντρο εμπορίου και μεταφορών. Στις αρχές του 2020, η Βόρεια Κορέα έκλεισε τα σύνορά της λόγω της πανδημίας COVID-19. Ωστόσο, πρόσφατα ανακοινώθηκε το άνοιγμα της πόλης Ράσον για ξένους τουρίστες, ξεκινώντας με Κινέζους ταξιδιώτες και επεκτείνοντας την πρόσβαση και σε άλλους ξένους επισκέπτες. Αυτό αποτελεί σημαντικό βήμα για την επανεκκίνηση του τουρισμού στην περιοχή.
Οι περισσότεροι ταξιδιώτες εισέρχονταν στη χώρα με αεροπλάνο ή μέσω τρένου από την Κίνα.
Η υπόλοιπη χώρα παραμένει προς το παρόν κλειστή στους τουρίστες, όπως ανέφερε σε ανακοίνωση η εταιρεία Koryo Tours, που εδρεύει στο Πεκίνο.