Αλλάζει ο καιρός: Κακοκαιρία εξπρές σε λίγες ώρες ‑ Πού θα χτυπήσει
Τι δείχνουν 4 διαγράμματα του GFS για την πολική δίνη στις ΗΠΑ
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 20/1/2025 | 13:06
Αλλάζει άρδην κατά τόπους ο καιρός με βροχές και καταιγίδες.
Όπως ανέφερε το Weather Phenomena:
Σταδιακή αλλαγή θα παρουσιάσει ο καιρός από τις απογευματινές ώρες της ημέρας στη δυτική Ελλάδα, με βροχές και τοπικές καταιγίδες, ενώ κάποιες χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στους ορεινούς όγκους της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας από το υψόμετρο των 1400 μέτρων και πάνω. Το αβαθές βαρομετρικό σύστημα θα επηρεάσει σε λιγότερο βαθμό τα ανατολικά και νότια τμήματα της χώρας μέχρι και την Τετάρτη, με τα φαινόμενα να είναι πιο τοπικού χαρακτήρα.
Δεν αποκλείεται στα Ιόνια Νησιά, την Δυτική Στερεά και την Δυτική Πελοπόννησο τα φαινόμενα να είναι τοπικά έντονα (πρόσκαιρα ίσως και στην Δυτική Θεσσαλία). Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές, αλλά τις πρωινές και βραδινές ώρες της ημέρας θα υπάρχει σχετική ψύχρα. Από κει και πέρα για το υπόλοιπο της εβδομάδας έως και τα τέλη του μήνα, θα το δούμε αναλυτικότερα τις επόμενες ημέρες, καθώς με τα τωρινά δεδομένα δεν φαίνεται κάτι το αξιόλογο, με το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού να είναι οι παροδικές νεφώσεις και τα μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας με ήπιες θερμοκρασίες.
Σε γενικότερο πλαίσιο πολύ δυσάρεστα είναι τα σενάρια για τον καιρό στη χώρα μας το επόμενο διάστημα.
Αναθαρρήσαμε με τις βροχές και τα χιόνια πιστεύοντας ότι θα αντιμετωπιστεί και η λειψυδρία η οποία μας ταλαιπώρησε τους προηγούμενους μήνες. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση πρόσφατα ο Γιάννης Καλλιάνος πάντως, τόνισε ότι τα χιόνια που έχουν πέσει λύνουν μόνο ένα 25-30% της λειψυδρίας, και πως περιμένουμε πυκνές χιονοπτώσεις στα βουνά.
Ωστόσο, οι καιρικές συνθήκες που έρχονται από την αντίπερα όχθη του Ατλαντικού δεν είναι ευοίωνα για την Ελλάδα. Δυστυχώς η πολική δεινή που χτύπησε της ΗΠΑ στέλνει θερμές αέριες μάζες σε όλη της Ευρώπη, κάτι που σημαίνει λιγότερες βροχές και χιόνια.
Σύμφωνα με το Weather Phenomena η αρκτική μάζα αέρα στην Βόρεια Αμερική ευνοεί σε μία καθαρά ζωνική κυκλοφορία εδραιώνοντας ένα σύστημα υψηλών πιέσεων πάνω από την Ευρώπη που πιθανόν να διατηρηθεί για αρκετό χρονικό διάστημα.
Σύμφωνα με το Weather Analysis Greece 4 διαγράμματα ενσεμπλς του GFS για ΗΠΑ δείχνουν την κίνηση της πολικής δίνης:
•Κάπου στο Ιλινόι των ΗΠΑ σε γεωγραφικό πλάτος Κιλκίς Ελλάδας
.•Κάπου στη Λουϊζιάνα των ΗΠΑ σε γεωγραφικό πλάτος Καΐρου Αιγύπτου.
•Σε Νέα Υόρκη των ΗΠΑ 80 μέτρα υψόμετρο δίπλα στην λίμνη Οντάριο. Εκεί περιμένουν 70 πόντους χιόνια
•Κάπου σε Δυτική Βιρτζίνια των ΗΠΑ σε γεωγραφικό πλάτος Αθήνας Ελλάδας.