Ας μιλήσουμε για το απόλυτο comfort food: τις χοντροκομμένες πατάτες, γνωστές και ως “chips”, που κατάφεραν να γίνουν τοπικό αστέρι στη Βρετανία, αλλά πλέον κάνουν διεθνή καριέρα.
Από τα φτωχικά τηγάνια του Λονδίνου έως τα πολυτελή εστιατόρια του Mayfair, οι “chips” δείχνουν πώς ένα ταπεινό πιάτο μπορεί να γίνει γκουρμέ, χωρίς να χάσει την αυθεντικότητά του.
Η ιστορία ξεκινάει πριν από 350 χρόνια, όταν η πατάτα έκανε την εμφάνισή της στη Βρετανία από το Περού και τη Βιρτζίνια. Οι πατάτες έγιναν γρήγορα βασικό στοιχείο της βρετανικής διατροφής, κυρίως μέσω του fish-and-chips, που αποτελεί το εμβληματικό πιάτο της εργατικής τάξης. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, οι “chips” έχουν ανέβει κατηγορία, εμφανιζόμενες σε εστιατόρια υψηλής γαστρονομίας και γαλλικά μπιστρό.
Patatas Bravas/Pexels
Παράδειγμα; Το Tollington’s, ένα ισπανικό εστιατόριο στο Finsbury Park, όπου ο σεφ Ed McIlroy πήρε την κλασική συνταγή patatas bravas και την προσάρμοσε στη βρετανική παράδοση. Οι πατάτες του, τηγανισμένες σε λίπος βοδινού, σερβίρονται με σκόρδο aioli και καπνιστή ντομάτα. “Δεν σκέφτηκα καν να τις ονομάσω patatas bravas,” λέει. “Ήθελα απλώς καλές πατάτες με ισπανικό twist.”
Ένα πιάτο στο Cocochine στο Mayfair του Λονδίνου, όπου οι επισκέπτες ζητούν συχνά τηγανητές πατάτες
Στην άλλη άκρη της πόλης, το Cocochine στο Mayfair προσφέρει πατάτες... που θυμίζουν έργο τέχνης. Ο σεφ Larry Jayasekara φτιάχνει ενα υβρίδιο από 28 λεπτές φέτες, που βουτυρώνονται, ψήνονται και τηγανίζονται μέχρι να αποκτήσουν τέλεια τραγανή υφή. Το αποτέλεσμα; Ένα πιάτο που κοστίζει £10 αλλά συνοδεύει επάξια το μενού των £145 λιρών.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Οι σεφ του fine dining αγαπούν τις τηγανητές πατάτες!
Ο Heston Blumenthal, σεφ του Fat Duck, δημιούργησε τη δεκαετία του 1990 τις “τριπλοτηγανισμένες πατάτες”, ενώ ο Tom Kerridge προωθεί την εκλεπτυσμένη πλευρά τους στο Harrods. Ο Kerridge μάλιστα δηλώνει ότι η παρασκευή τους απαιτεί την ίδια φροντίδα με ένα πιάτο υψηλής γαστρονομίας. “Τα τσιπς έχουν νοσταλγία,” λέει. “Είναι ιδανικές για σάλτσες και jus από cote de boeuf.”
Η επανάσταση της πατάτας πάντως, δεν σταματά εδώ. Εταιρείες όπως η Food Heroes, που ανήκει στον διάσημο σεφ Pierre Koffmann, καλλιεργούν εξειδικευμένες ποικιλίες πατάτας. Το 2024, οι πωλήσεις τους ξεπέρασαν τα £30 εκατομμύρια, με την κατεψυγμένη σειρά τους να εκτοξεύεται κατά 80% σε σχέση με το 2023.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Στο Dovetale, ένα αμερικάνικο εστιατόριο στο Mayfair, τα τηγανητά πατατάκια συνοδεύουν το wagyu carpaccio, λειτουργώντας ως τέλειο συνοδευτικό για το κρέας. Ο σεφ Tom Anglesea δηλώνει: “Τα chips είναι η απόλυτη αντίθεση – συνδυάζουν το ταπεινό με το πολυτελές.”
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Ακόμα και στα πιο κλασικά γαλλικά εστιατόρια, όπως το Bouchon Racine, οι τηγανητές πατάτες έχουν τη θέση τους πάντα στα μενου όπως λέει και ο σεφ Henry Harris.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Είτε πρόκειται για παρηγοριά σε μια μουντή μέρα είτε για συνοδεία σε ένα πολυτελές δείπνο, οι τηγανητές πατάτες έχουν αποδείξει ότι μπορούν να προσαρμοστούν και να κυριαρχήσουν. Και αυτό το ταξίδι από τα τηγάνια του δρόμου στα αστέρια Michelin μόλις ξεκινά.