Πώς υποδέχτηκε η Ευρώπη την ορκωμοσία Τραμπ – Η ανυπόμονη Ούρσουλα, ο «κωλοτούμπας» Σολτς και ο ενθουσιώδης Ρούτε
Σχεδόν κανένας από τους επικριτές δεν έμεινε σταθερός στις προηγούμενες απόψεις
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 20/1/2025 | 21:28
Η Ευρώπη υποδέχτηκε με ενθουσιασμό την ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ, παρότι απευχόταν επίσημα να μην κερδίσει στις αμερικανικές εκλογές την Κάμαλα Χάρις. Έτσι, οι πρώην επικριτές μετατράπηκαν στους θερμότερους χειροκροτητές.
Αρχικά, ο Όλαφ Σολτς που βλέπει να καταρρέει το κόμμα του στη Γερμανία, ευχήθηκε τη συνέχιση «καλών διατλαντικών σχέσεων» με τις ΗΠΑ, καιρό μετά τις δηλώσεις ότι δεν ήθελε το Ρεπουμπλικανό ξανά στο τιμόνι των ΗΠΑ.
Με τη σειρά της, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αντόνιο Κόστα, με πανομοιότυπες δηλώσεις τους μέσω του «Χ», απηύθυναν τις «καλύτερες ευχές» τους στον νέο Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, που γίνεται ο 47ος Πρόεδρος των ΗΠΑ.
«Η ΕΕ ανυπομονεί να συνεργαστεί στενά μαζί σας για την αντιμετώπιση παγκόσμιων προκλήσεων. Μαζί, οι κοινωνίες μας μπορούν να επιτύχουν μεγαλύτερη ευημερία και να ενισχύσουν την κοινή τους ασφάλεια. Αυτή είναι η διαρκής δύναμη της διατλαντικής εταιρικής σχέσης», τονίζουν η Φον ντερ Λάιεν και ο Αντόνιο Κόστα.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε με ανάρτησή του δήλωσε ότι η Συμμαχία θα αυξήσει με ταχείς ρυθμούς τις δαπάνες και την παραγωγή στην Άμυνα, καθώς ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ έχει προειδοποιήσει ότι θα ζητήσει από τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ να αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες.
Επίσης, ο βασιλιάς Κάρολος έστειλε προσωπικό συγχαρητήριο μήνυμα στον Ντόναλντ Τραμπ, αναφέροντας «την ιδιαίτερη και διαρκή σχέση μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και των Ηνωμένων Πολιτειών».
Αντιδράσεις από τον υπόλοιπο κόσμο
Ένας από τους ηγέτες που συνεχάρη τον Τραμπ ήταν ο Βλαντιμίρ Πούτιν, εξέλιξη που εξέπληξε ορισμένους, λόγω του εχθρικού κλίματος Δύσης-Ρωσίας. Εντούτοις, μερικοί θεώρησαν ότι επιβεβαιώνει μια «άτυπη συμμαχία» του νέου ενοίκου του Λευκού Οίκου με τον Ρώσο πρόεδρο.
Ο Πούτιν συνεχάρη τον Αμερικανό ομόλογό του και δήλωσε “ανοιχτός στον διάλογο” όσον αφορά την Ουκρανία για την επίτευξη “διαρκούς ειρήνης” τρία χρόνια μετά την έναρξη της επίθεσής του στη γειτονική του χώρα.
«Είμαστε πιο δυνατοί όταν ενεργούμε από κοινού”, δήλωσε ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό, συγχαίροντας τον Τραμπ για την ορκωμοσία του.
«Ο Καναδάς και οι Ηνωμένες Πολιτείες διατηρούν την πιο καρποφόρα οικονομική συνεργασία στον κόσμο και είναι ο πρώτος εμπορικός εταίρος η μια χώρα της άλλης», δήλωσε ο πρωθυπουργός του Καναδά, ο οποίος φοβάται ότι ο Αμερικανός πρόεδρος θα πραγματοποιήσει την απειλή του να επιβάλει δασμούς 25%.
Ο πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι συνεχάρη τον «αγαπητό φίλο» του Ντόναλντ Τραμπ και δήλωσε ότι «ανυπομονεί» να «εργαστεί εκ νέου σε στενή συνεργασία» με τον Τραμπ ώστε να «οικοδομήσουν ένα καλύτερο μέλλον για τον κόσμο» που «θα ωφελήσει και τις δύο χώρες μας».
Τα συγχαρητήρια Ζελένσκι
Επίσης, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαιρέτισε σήμερα την «ευκαιρία» για την επίτευξη «δίκαιης ειρήνης» στη χώρα του, συγχαίροντας τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ για την ανάληψη των καθηκόντων του.
Ο Τραμπ είχε δεσμευτεί προεκλογικά πως θα σταματούσε τον πόλεμο στην Ουκρανία εντός 24 ωρών από την εκλογή του στην προεδρία των ΗΠΑ, χωρίς όμως να εξηγήσει πώς θα κατάφερνε κάτι τέτοιο.
«Ο πρόεδρος Τραμπ είναι πάντα αποφασιστικός και η πολιτική της ειρήνης δια της ισχύος, την οποία εξήγγειλε, αποτελεί ευκαιρία για ενίσχυση του ηγετικού ρόλου των ΗΠΑ και για την επίτευξη διαρκούς και δίκαιης ειρήνης που αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα», έγραψε ο Ζελένσκι σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter).
Το Κίεβο θέλει να καλλιεργήσει στενές σχέσεις με τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ και έχει κινηθεί προς αυτήν την κατεύθυνση ήδη από την νίκη του Τραμπ στις προεδρικές εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου.
Ο Ζελένσκι δήλωσε σήμερα ότι η Ουκρανία προσβλέπει σε ενεργή και «αμοιβαία επωφελή» συνεργασία με την κυβέρνηση Τραμπ. «Είμαστε πιο δυνατοί μαζί και μπορούμε να προσφέρουμε μεγαλύτερη ασφάλεια, σταθερότητα και οικονομική ανάπτυξη» σε διεθνές και εθνικό επίπεδο, συμπλήρωσε.