E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Οι τραγικές ιστορίες πίσω από 5 τραγούδια του Μπομπ Ντίλαν

Δεν έκλεισε ποτέ τα αυτιά του στην κοινωνία

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ Δημοσίευση 24/1/2025 | 00:06

Οι τραγικές ιστορίες πίσω από 5 τραγούδια του Μπομπ Ντίλαν
@wikipedia.org

Ακόμη και από τις πρώτες μέρες της καριέρας του στη δεκαετία του 1960, ο Μπομπ Ντίλαν αποκαλούνταν συχνά η «φωνή μιας γενιάς».

Ξεκινώντας ως κιθαρίστας και παίζοντας τη φυσαρμόνικα, ο Ντίλαν εργάστηκε σταθερά για τη λαϊκή παράδοση, μιμούμενος τον ήρωά του Γούντι Γκάθρι γράφοντας δυνατά τραγούδια διαμαρτυρίας που κατάφεραν να αιχμαλωτίσουν το πνεύμα της εποχής. Πολλά από αυτά, όπως το "Blowin' in the Wind" και "The Times They Are a-Changin" είναι διαχρονικά και μέχρι σήμερα θεωρούνται ύμνοι προοδευτικών πολιτικών κινημάτων.

Αλλά ο Ντίλαν δεν ήταν απλώς μέτρ των μεγάλων δηλώσεων. Όπως ο Γκάθρι, τα θέματά του ήταν συχνά συγκεκριμένα και σχετίζονταν με ιστορικά γεγονότα που τον ώθησαν να γράψει, πολλά από τα οποία τραγουδούσε σε διαμαρτυρίες για λόγους που πίστευε. Ακολουθούν πέντε τραγικά κομμάτια του Ντίλαν και οι πραγματικές ιστορίες για τις οποίες αναφέρονται.

Only a Pawn in their Game

Το δεύτερο άλμπουμ του Bob Dylan, "The Times They Are a-Changin'," κυκλοφόρησε το 1964. Το άλμπουμ αποτελείται από φολκ και μπλουζ πρότυπα που αναδεικνύουν το πρώιμο ταλέντο και την κατανόηση από τον Ντίλαν, της σύνθεσης του αμερικανικού πολιτικού τοπίου.

Το άλμπουμ περιέχει το τραγούδι «Only a Pawn in their Game», το θέμα του οποίου είναι η τρομακτική δολοφονία του ακτιβιστή των Πολιτικών Δικαιωμάτων και γραμματέα της NAACP, Medgar Evers. Πυροβολήθηκε πισώπλατα και σκοτώθηκε από τον υποστηρικτή της λευκής υπεροχής Μπάιρον ντε Λα Μπέκγουιτ στις 12 Ιουνίου του 1963. Ο Μπέκγουιτ δικάστηκε τρεις φορές για τη δολοφονία γιατί οι ένορκοι ήταν μιλημένοι, παρά τα πολλά στοιχεία που αποδείκνυαν ότι ήταν υπεύθυνος, και καταδικάστηκε για φόνο 31 χρόνια μετά το έγκλημα. Στο τραγούδι, ο Ντίλαν τοποθετεί τις αποκρουστικές ενέργειες του Μπέκγουιτ στο πλαίσιο του συστημικού ρατσισμού που ίσχυε ακόμα στην εποχή με τη μορφή των νόμων του Jim Crow και άλλων πολιτικών υποταγής.

Ο Ντύλαν ερμήνευσε το «Only a Pawn in their Game» στην πορεία του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ Τζούνιορ το 1963 στην Ουάσιγκτον, με αφορμή την περίφημη ομιλία του ηγέτη των Πολιτικών Δικαιωμάτων «I Have a Dream». Το γεγονός ήταν βαθιά συγκινητικό για τον νεαρό Ντίλαν, ο οποίος ήταν ένθερμος υποστηρικτής του σκοπού του. Στο ντοκιμαντέρ του Μάρτιν Σκορτσέζε το 2005 "No Direction Home" ο τραγουδοποιός θυμήθηκε: "Σήκωσα το βλέμμα από το βήμα και σκέφτηκα: "Δεν έχω δει ποτέ τόσο μεγάλο πλήθος... Ήμουν από κοντά όταν ο King έδωσε αυτή την ομιλία Μέχρι σήμερα, με επηρεάζει βαθιά».

The Lonesome Death of Hattie Carroll

Μεταξύ των πρώτων τραγουδιών που έγραψε ο Μπομπ Ντύλαν ήταν το "The Death of Emmett Till", μια απάντηση στην τρομακτική ιστορία των βασανιστηρίων και του λιντσαρίσματος ενός 14χρονου μαύρου αγοριού στο Μισισιπή το 1955 με ρατσιστικά κίνητρα. Αρχικά προοριζόταν για πιθανή ένταξη στο "The Freewheelin' Bob Dylan", μια ηχογράφηση στο στούντιο είναι ελάχιστα γνωστή εκτός των συλλογών των καλλιτεχνών του Μπομπ Ντίλαν, υπήρχε μόνο ως bootleg μέχρι την τελική επίσημη κυκλοφορία του στο "The Bootleg Series Vol. 9" το 2010 και δεν θεωρείται μεταξύ των καλύτερων έργων του τραγουδοποιού. Ωστόσο, οι ειδικοί ισχυρίζονται ότι το τραγούδι έθεσε τις βάσεις για ένα αργότερα πιο ολοκληρωμένο τραγούδι, το "The Lonesome Death of Hattie Carroll", που ο Ντίλαν θα ηχογράφησε για το "The Times They Are a-Changin'" το 1964.

Η Hattie Carroll ήταν μια 51χρονη μαύρη γυναίκα και μητέρα 11 παιδιών που το 1963 εργαζόταν στο ξενοδοχείο Emerson στη Βαλτιμόρη όταν πέθανε μετά από επίθεση από έναν λευκό μεθυσμένο επισκέπτη ονόματι Γούλιαμ Ζάντζιγκερ. Ο Ζάντζιγκερ είχε εξαγριωθεί όταν ο Κάρολ του ζήτησε να περιμένει μια στιγμή για το ποτό του, μετά την κακοποίησε ρατσιστικά και τη χτύπησε με το μπαστούνι του κάπου κατά μήκος του λαιμού και του ώμου της. Λίγο αργότερα, κατέρρευσε. Μέχρι το επόμενο πρωί, είχε πεθάνει από εγκεφαλικό στο νοσοκομείο. Αν και ο Ζάντζιγκερ κατηγορήθηκε αρχικά για φόνο, οι κατηγορίες περιορίστηκαν σε ανθρωποκτονία από αμέλεια, καθώς η υπεράσπιση υποστήριξε ότι η κακή υγεία της Carroll ήταν ένας παράγοντας για τον θάνατό της. Καταδικάστηκε σε μόλις έξι μήνες φυλάκιση για τη δολοφονία. Η περιφρόνηση του Ντίλαν για το δικαστικό σύστημα καθώς και για τον δολοφόνο, είναι έκδηλη στο τραγούδι.

Hurricane

Το "Hurricane" του 1975 ανέβηκε στο νούμερο 33 στα charts του Billboard, καθιστώντας το ένα από τα πιο εμπορικά επιτυχημένα τραγούδια διαμαρτυρίας του και αντιπροσωπεύοντας ένα άλλο υψηλό σημείο στην καριέρα του που είχε κλονιστεί από την κυκλοφορία του πολυσυζητημένου διπλού άλμπουμ του "Self Portrait”, πέντε χρόνια νωρίτερα. Γραμμένο σε συνεργασία με τον Jacques Levy, το "Hurricane" αφηγείται την ιστορία του Rubin "Hurricane" Carter, ενός ταλαντούχου μαύρου πυγμάχου από το Paterson του Νιου Τζέρσεϊ που θα βρισκόταν ανάμεσα σε πυροβολισμούς στο Lafayette Bar and Grill της πόλης το 1966, περιστατικό για το οποίο θα περνούσε δύο δεκαετίες πίσω από τα κάγκελα.

Ο πυροβολισμός τεσσάρων λευκών θυμάτων, δύο εκ των οποίων πέθαναν, έγινε η βάση για τον ισχυρισμό της εισαγγελίας ότι η επίθεση αποτελούσε ρατσιστική εκδίκηση. Ο Carter και ένας κατηγορούμενος συνεργός του, καταδικάστηκαν σε ισόβια κάθειρξη. Το 1974, ο Carter δημοσίευσε ένα βιβλίο που είχε γράψει πίσω από τα κάγκελα, με τίτλο "The Sixteenth Round", με το οποίο υποστήριξε ότι ήταν θύμα ενός προκατειλημμένου δικαστικού συστήματος και ότι ήταν αθώος. Ο Ντίλαν πείστηκε από το βιβλίο και πήγε να συναντήσει τον Carter στη φυλακή. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, να γίνει ο πιο ορατός υποστηρικτής του πυγμάχου, οργανώνοντας δύο συναυλίες "Night of the Hurricane" για να συγκεντρώσει την υποστήριξη. Χρειάστηκαν δύο επαναληπτικές δίκες για να βγει ο Carter από τη φυλακή. Ανέκτησε την ελευθερία του το 1985 και ίδρυσε την Innocence International το 2004 για να εκστρατεύσει για λογαριασμό αδίκως κατηγορουμένων κρατουμένων.

Mυrder Most Foul

Η καριέρα του Μπομπ Ντίλαν μόλις έμπαινε στη μεγάλη περίοδο της, όταν στις 22 Νοεμβρίου του 1963, ο Πρόεδρος Τζον Φ. Κένεντι πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε ενώ η αυτοκινητοπομπή του περνούσε από την Dealey Plaza στο Ντάλας του Τέξας. Το γεγονός ήταν σεισμικό για τον αμερικανικό λαό, με τον Ερλ Γουόρεν να λέει στο έθνος κατά τη διάρκεια της δοξολογίας του για τον Κένεντι: «Δεν υπάρχει τίποτα που να αλλάξει τη θλίψη μας καθώς η δολοφονία του ηγέτη μας, που επιλέχτηκε για να ενσαρκώσει τα ιδανικά του λαού μας, την πίστη που έχουμε στους θεσμούς μας και την πίστη μας στον θεό και στην αδελφοσύνη των ανθρώπων».

Ίσως ήταν αναμενόμενο ότι ο Ντίλαν, ένας καλλιτέχνης που φαινόταν τόσο συντονισμένος με τα συναισθήματα πολλών Αμερικανών, θα χρησιμοποιούσε το φρικιαστικό γεγονός ως έμπνευση για ένα τραγούδι. Ωστόσο, το γεγονός ήταν ότι ο Ντίλαν βρισκόταν στη διαδικασία να απομακρυνθεί από τα απροκάλυπτα πολιτικά και κοινωνικά τραγούδια για τα οποία είχε γίνει διάσημος. Του πήρε περισσότερα από 50 χρόνια για να μιλήσει για τη δολοφονία με το τραγούδι "Mυrder Most Foul", ένα έπος 17 λεπτών που κυκλοφόρησε στο άλμπουμ του 2020 "Rough and Rowdy Ways".

Το επικό τραγούδι του Ντίλαν δεν περιγράφει απλώς τη δολοφονία ως τραγωδία. Την εντάσσει ως καταλύτη για την αντιπολιτισμική έκρηξη που επρόκειτο να ακολουθήσει. Το "Mυrder Most Foul" που κυκλοφόρησε στην αρχή της πανδημίας Covid-19, ερμηνεύτηκε ως μια έγκαιρη απεικόνιση του τρόπου με τον οποίο η κοινωνία γενικά επεξεργάζεται τα τραυματικά γεγονότα.

Roll On John

Ο Μπομπ Ντίλαν ερμήνευσε για πρώτη φορά το τραγούδι "Roll On John" το 1962. Αυτή η εκδοχή ήταν απλώς ένα παραδοσιακό λαϊκό τραγούδι, το οποίο για δεκαετίες ήταν υποσημείωση στη δισκογραφία του. Όλα άλλαξαν το 2012, όταν το "Roll On John" επανεμφανίστηκε ως ο τίτλος του τελευταίου κομματιού στο στούντιο άλμπουμ "Tempest" του Ντίλαν με μεγάλη αποδοχή.

Ενώ η πρώτη έκδοση αφορά μια ερωτική σχέση, η νέα έκδοση αφορά αναμφισβήτητα τον τραγουδοποιό των Beatles, Τζον Λένον, ο φόνος του οποίου στη Νέα Υόρκη στις 5 Δεκεμβρίου του 1980, συγκλόνισε τους λάτρεις της μουσικής σε όλο τον κόσμο. Οι Beatles εμπνεύστηκαν πάρα πολύ από το έργο του Ντίλαν: ο Λένον στράφηκε ιδιαίτερα προς τη σύνθεση τραγουδιών με ύφος Ντίλαν με τη μορφή των "You've Got to Hide Your Love Away" και "Norwegian Wood", για το τελευταίο από αυτά ο Dylan να απαντά περιπαικτικά με το "Fourth Time Around». Ο Ντίλαν γνώρισε τους Beatles τον Αύγουστο του 1964 και πιστώνεται ότι τους μύησε στην κάνναβη.

Ο Ντίλαν και ο Λένον είχαν μια περίπλοκη σχέση. Συναντήθηκαν μόνο λίγες φορές και οι συναντήσεις τους ήταν γενικά πολύ άβολες για να θεωρηθούν αληθινή φιλία. Ο Λένον άρχισε να απαξιώνει ακόμη και τη μουσική του Ντίλαν τη δεκαετία του 1970 μετά τη διάλυση των Beatles. Ωστόσο, όπως υποστήριξαν οι κριτικοί Scott Beauchamp και Alex Shephard στο The Atlantic, επιστρέφοντας στο παραδοσιακό λαϊκό τραγούδι που ενέπνευσε τον τίτλο του, ο Ντίλαν μνημονεύει τον Λένον ως μια μυθική φιγούρα, έναν λαϊκό ήρωα της εποχής του rock 'n' roll.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Το μουσικό κίνημα που «βαφτίστηκε» από τους μουσικούς που κοιτούσαν συνεχώς τα παπούτσια τους

Μουσική 24.01.2025
Οι ρίζες και η κληρονομιά ενός ξεχωριστού μουσικού κινήματος

Οι τραγικές ιστορίες πίσω από 5 τραγούδια του Μπομπ Ντίλαν

Μουσική 24.01.2025
Δεν έκλεισε ποτέ τα αυτιά του στην κοινωνία

Η Κάρλα Σοφία Γκασκόν είναι η πρώτη τρανς ηθοποιός υποψήφια για Όσκαρ

LGBTQI+ Χτες
Η 52χρονη τρανς γυναίκα από το Αλκομπέντας της Ισπανίας διεκδικεί το βραβείο Α` Γυναικείου Ρόλου για την ερμηνεία της στην ταινία «Εmilia Perez»

Όσκαρ 2025: Ανακοινώθηκαν οι υποψηφιότητες

Σινεμά Χτες
Τα φαβορί που επιστρέφουν μετά από χρόνια αποχής και οι ταινίες που αναμένεται να διεκδικήσουν το αγαλματίδιο του θείου Όσκαρ

Όσκαρ 2025 ‑ Υποψηφιότητες: Σήμερα η ανακοίνωση ‑ Οι «βασίλισσες της επιστροφής», τα blockbusters και οι ανατροπές στις κατηγορίες

Σινεμά Χτες
Η ανακοίνωση θα μεταδοθεί ζωντανά από το BBC News και τα επίσημα κανάλια της Ακαδημίας στις 15:30 ώρα Ελλάδος

Ο απρόσμενος τρόπος που τα Burger King έσωσαν τον Robert Downey Jr. από τα ναρκωτικά

Σινεμά Χτες
Μια ιστορία μεταξύ αλήθειας και μυθοπλασίας

Τι συνέβη όταν ο Al Pacino γνώρισε έναν αληθινό μαφιόζο ενώ γυρνούσε τον «Νονό»

Σινεμά 21.01.2025
Όταν ζωή και τέχνη μιμούνται η μια την άλλη

Το «Υπάρχω» συνεχίζει και σαρώνει

Σινεμά 20.01.2025
Δείτε πόσα εισιτήρια έχει κόψει μέχρι τώρα

«Δεν είναι gay ύμνος»: Πως οι Village People έκαναν «κωλοτούμπα» υπέρ του Τραμπ

Μουσική 20.01.2025
Θα είναι σήμερα στην τελετή ορκομωσίας

Αυτή είναι η τρομακτικότερη ταινία σύμφωνα με την επιστήμη

Σινεμά 19.01.2025
Επιστημονική μελέτη αποκαλύπτει ποια είναι η πιο τρομακτική ταινία όλων των εποχών