Έτρωγαν χοτ ντογκ στην αρχαία Ρώμη;
Η ιστορία του πιο διάσημου σάντουιτς
Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ Δημοσίευση 29/1/2025 | 01:42
Η ιστορία του χοτ ντογκ είναι ένα νόστιμο ταξίδι που ξεκινά από τα λουκάνικα της... αρχαιότητας και καταλήγει στα σημερινά street food που όλοι λατρεύουμε.
Τα πρώτα ίχνη του χοτ ντογκ βρίσκονται στη ρωμαϊκή εποχή, όπου οι Ρωμαίοι έφτιαχναν λουκάνικα από κρέας και μπαχαρικά. Παρόμοια εκδοχή είχαν και οι Γερμανοί, με τα διάσημα wurst, που υπάρχουν ακόμη και σήμερα.
Οι Ρωμαίοι έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη του λουκάνικου, που αποτελεί τη βάση του χοτ ντογκ. Στην πραγματικότητα, τα λουκάνικα ήταν από τα πρώτα "επεξεργασμένα" τρόφιμα της αρχαιότητας, και οι Ρωμαίοι τα αγαπούσαν τόσο για τη γεύση τους όσο και για την πρακτικότητά τους.
Οι Ρωμαίοι έφτιαχναν λουκάνικα χρησιμοποιώντας κρέας (κυρίως χοιρινό), βότανα και μπαχαρικά, όπως κύμινο, κόλιανδρο και πιπέρι, τα οποία τότε έρχονταν μέσω του εμπορίου από την Ανατολή. Τα λουκάνικα συχνά καπνίζονταν ή αλατίζονταν για να διατηρηθούν για μεγάλα χρονικά διαστήματα, μια τεχνική ιδιαίτερα χρήσιμη για στρατιωτικές εκστρατείες και μακρινά ταξίδια.
Τα λουκάνικα ήταν δημοφιλή στις γιορτές και τις θρησκευτικές τελετές.
Τα λουκάνικα ήταν δημοφιλή στις γιορτές και τις θρησκευτικές τελετές. Μάλιστα, αναφορές από τον Ρωμαίο συγγραφέα Απίκιο (ο οποίος έγραψε το περίφημο βιβλίο μαγειρικής "De Re Coquinaria") περιλαμβάνουν συνταγές για λουκάνικα γεμιστά με μπαχαρικά, καρύδια και σταφίδες!
Μια ιδιαίτερη περίπτωση ήταν το lucanica, ένα είδος λουκάνικου που πήρε το όνομά του από την περιοχή της Λουκανίας (νότια Ιταλία). Το συγκεκριμένο λουκάνικο ήταν τόσο αγαπητό που οι Ρωμαίοι στρατιώτες το έφεραν μαζί τους καθώς κατακτούσαν νέες περιοχές, διαδίδοντάς το σε όλη την αυτοκρατορία. Θεωρείται ότι αυτό αποτέλεσε πρόγονο πολλών ευρωπαϊκών λουκάνικων, συμπεριλαμβανομένου του Frankfurter.
Το χοτ ντογκ, όπως το ξέρουμε, έφτασε στην Αμερική τον 19ο αιώνα με Γερμανούς μετανάστες, που έφεραν μαζί τους το λουκάνικο Frankfurter και το Weinerwurst. Οι πρώτοι πωλητές λουκάνικων εμφανίστηκαν στη Νέα Υόρκη, πουλούσαν το προϊόν τους σε καροτσάκια και το συνόδευαν με ψωμάκι για ευκολία.
Το όνομα προέκυψε στα τέλη του 1800. Σύμφωνα με έναν αστικό μύθο, ένας σκιτσογράφος, βλέποντας λουκάνικα να πουλιούνται σε baseball games, τα συνέδεσε με τα dachshund σκυλιά λόγω του σχήματος τους. Καθώς δεν μπορούσε να γράψει "dachshund", χρησιμοποίησε τον όρο "hot dog" και το όνομα κόλλησε.
Στις αρχές του 20ού αιώνα, τα χοτ ντογκ έγιναν σήμα κατατεθέν των αθλητικών γεγονότων και των λούνα παρκ. Ο Charles Feltman λέγεται πως ήταν ο πρώτος που έστησε πάγκο πώλησης χοτ ντογκ στο Coney Island το 1871. Αργότερα, ο Nathan Handwerker (του γνωστού Nathan’s Famous) τελειοποίησε το concept, κάνοντάς το διάσημο.
Σήμερα το χοτ ντογκ έχει αναρίθμητες παραλλαγές: Στη Νέα Υόρκη το τρώνε με κρεμμύδια και μουστάρδα, ενώ στο Σικάγο με τουρσιά, ντομάτα, και πιπεριές! Σίγουρα έχετε πετύχει το γερμανικό στυλ με ξινολάχανο (sauerkraut) - αλλά ακόμα πιο σίγουρα έχετε φάει αυτό του ΙΚΕΑ... ;)