E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

DeepSeek: Τι ανησυχεί τους ειδικούς για το νέο ΑΙ

Θα μπορούσαν τα προσωπικά μας δεδομένα να βρεθούν στα χέρια της Κίνας;

Δημοσίευση 29/1/2025 | 10:16

DeepSeek: Τι ανησυχεί τους ειδικούς για το νέο ΑΙ
Φωτογραφία από Pixabay

Η νέα χαμηλού κόστους πλατφόρμα τεχνητής νοημοσύνης εξαφάνισε 1 τρισ. δολάρια από τον κορυφαίο δείκτη τεχνολογικών μετοχών των ΗΠΑ αυτή την εβδομάδα και έγινε γρήγορα η πιο δημοφιλής δωρεάν εφαρμογή στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ

Οι εμπειρογνώμονες έχουν ζητήσει προσοχή στην ταχεία υιοθέτηση της κινεζικής πλατφόρμας τεχνητής νοημοσύνης DeepSeek, επικαλούμενοι ανησυχίες σχετικά με τη διάδοση παραπληροφόρησης και τον τρόπο με τον οποίο το κινεζικό κράτος μπορεί να εκμεταλλευτεί τα δεδομένα των χρηστών. 

Η νέα χαμηλού κόστους πλατφόρμα τεχνητής νοημοσύνης εξαφάνισε 1 τρισ. δολάρια από τον κορυφαίο δείκτη τεχνολογικών μετοχών των ΗΠΑ αυτή την εβδομάδα και έγινε γρήγορα η πιο δημοφιλής δωρεάν εφαρμογή στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ. Ο Ντόναλντ Τραμπ το χαρακτήρισε «κάλεσμα αφύπνισης» για τις εταιρείες τεχνολογίας.

Η εμφάνισή του έχει σοκάρει τον κόσμο της τεχνολογίας, καθώς φαίνεται ότι μπορεί να επιτύχει παρόμοιες επιδόσεις με ευρέως χρησιμοποιούμενες πλατφόρμες όπως η ChatGPT σε ένα κλάσμα του κόστους.

«Θα πρέπει να ανησυχούμε», δήλωσε ο Ross Burley, συνιδρυτής του Centre for Information Resilience, το οποίο χρηματοδοτείται εν μέρει από τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου. «Έχουμε δει ξανά και ξανά πώς το Πεκίνο χρησιμοποιεί ως όπλο την τεχνολογική του κυριαρχία για επιτήρηση, έλεγχο και εξαναγκασμό, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό».

Είπε ότι, αν δεν ελεγχθεί, θα μπορούσε «να τροφοδοτήσει εκστρατείες παραπληροφόρησης, να διαβρώσει τη δημόσια εμπιστοσύνη και να εδραιώσει αυταρχικές αφηγήσεις μέσα στις δημοκρατίες μας».

Ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού της Βρετανίας, όταν ρωτήθηκε αν η Ντάουνινγκ Στριτ θα απέκλειε τη χρήση κινεζικής τεχνητής νοημοσύνης στο Whitehall, δήλωσε ότι δεν θα «προτρέξει». Είπε ότι οι πρόοδοι δείχνουν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει "να προχωρήσει περαιτέρω και ταχύτερα για την άρση των εμποδίων στην καινοτομία" στην τεχνητή νοημοσύνη.

Ορισμένοι άνθρωποι που δοκιμάζουν το Deepseek διαπίστωσαν ότι δεν απαντά σε ερωτήσεις σχετικά με ευαίσθητα θέματα όπως η σφαγή στην πλατεία Τιενανμέν. Όταν ερωτάται για το καθεστώς της Ταϊβάν, επαναλαμβάνει τη γραμμή του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος ότι το νησί αποτελεί «αναφαίρετο» τμήμα της Κίνας.

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα με τη γεννητική τεχνητή νοημοσύνη είναι η παραπληροφόρηση», δήλωσε ο Hall. «Εξαρτάται από τα δεδομένα σε ένα μοντέλο, την προκατάληψη σε αυτά τα δεδομένα και τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούνται - μπορείτε να δείτε αυτό το πρόβλημα με το chatbot DeepSeek».

Ένας χρήστης, ο Azeem Azhar, ειδικός σε θέματα τεχνητής νοημοσύνης, ρώτησε για τα γεγονότα στην πλατεία Τιενανμέν και του είπαν ότι η DeepSeek δεν μπορούσε να παράσχει λεπτομερείς πληροφορίες και ότι «το θέμα αυτό είναι εξαιρετικά ευαίσθητο και συχνά λογοκρίνεται σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας».

Ωστόσο, η Τεχνητή Νοημοσύνη εξήγησε στη συνέχεια ότι τα γεγονότα «αναγνωρίζονται ευρέως ως καταστολή των διαδηλώσεων υπέρ της δημοκρατίας» και δήλωσε: «Η κινεζική κυβέρνηση απάντησε με βίαιη καταστολή, με αποτέλεσμα το θάνατο εκατοντάδων (ή πιθανόν χιλιάδων) ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων τόσο των διαδηλωτών όσο και των στρατιωτών».

Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης όπως το DeepSeek και το ChatGPT για να τους βοηθήσουν στην επεξεργασία προσωπικών εγγράφων ή εγγράφων για την εργασία, όπως τα πρακτικά συνεδριάσεων, αλλά οτιδήποτε ανεβαίνει μπορεί να ληφθεί από τον ιδιοκτήτη της εταιρείας και να χρησιμοποιηθεί για την εκπαίδευση της τεχνητής νοημοσύνης ή για άλλους σκοπούς.

Η DeepSeek εδρεύει στο Hangzhou και ξεκαθαρίζει στην πολιτική απορρήτου της ότι οι προσωπικές πληροφορίες που συλλέγει από τους χρήστες τηρούνται «σε ασφαλείς διακομιστές που βρίσκονται στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας».

Λέει ότι χρησιμοποιεί τα δεδομένα για να «συμμορφωθεί με τις νομικές μας υποχρεώσεις, ή όπως είναι απαραίτητο για την εκτέλεση καθηκόντων προς το δημόσιο συμφέρον, ή για την προστασία των ζωτικών συμφερόντων των χρηστών μας και άλλων ατόμων».

Ο εθνικός νόμος περί πληροφοριών της Κίνας ορίζει ότι όλες οι επιχειρήσεις, οι οργανισμοί και οι πολίτες «πρέπει να υποστηρίζουν, να βοηθούν και να συνεργάζονται με τις προσπάθειες των εθνικών υπηρεσιών πληροφοριών».

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Το κολαστήριο της Μιανμάρ: «Η μυρωδιά των νεκρών έχει κατακλύσει την πόλη

Κόσμος 04.04.2025
Ανασύραμε πτώματα χωρίς κεφάλια, χέρια ή πόδια»

Εορταστικό ωράριο 2025: Πώς θα λειτουργήσουν τα καταστήματα το Πάσχα

Ελλάδα 04.04.2025
Από πότε το εορταστικό ωράριο για το Πάσχα 2025 τίθεται σε ισχύ

«Ανοιξαν» οι ουρανοί στην Αττική: Ισχυρή καταιγίδα στα βόρεια προάστια

Καιρός 04.04.2025
Αστατος ο καιρός και τα επόμενα 24ωρα

Δασμοί Τραμπ: Οι 14 χώρες που υφίστανται τις μεγαλύτερες αυξήσεις

Κόσμος 04.04.2025
Οι χώρες με τους υψηλότερους δασμούς Τραμπ είναι στην πλειονότητά τους αφρικανικές

Κίνα: Δασμοί 34% σε όλα τα αμερικανικά προϊόντα από τις 10 Απριλίου

Κόσμος 04.04.2025
Σύμφωνα με το κινεζικό ΥΠ.ΟΙΚ

Η μητέρα της Κυριακής Γρίβα τραγουδά το «Τακούνια για καρφιά» στο μνημείο για το παιδί της

Ελλάδα 04.04.2025
Με το μήνυμα «Καμία άλλη Κυριακή» πραγματοποιήθηκαν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου για την 28χρονη Κυριακή έξω από το αστυνομικό τμήμα των Αγίων Αναργύρων, όπου δολοφονήθηκε

Συνωμοσιολόγος ίνφλουενσερ έπεισε τον Τραμπ να καθαιρέσει τον διευθυντή της αμερικανικής υπηρεσίας κατασκοπείας

Κόσμος 04.04.2025
«Κάνει εισηγήσεις και μερικές φορές ακούω αυτές τις εισηγήσεις»

Διασωληνωμένο 11χρονο παιδί της οικογένειας Ξυλούρη

Ελλάδα 04.04.2025
Πώς εμπλέκονται στο διπλό φονικό στα Ανώγεια

Εξωπραγματικές οι τιμές των iPhone μετά τους δασμούς Τραμπ – Πόσο θα κοστίζουν

Οικονομία 04.04.2025
Πόσα θα δίνουν πια οι Αμερικανοί για ένα iPhone;