E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Με ταυτότητα μόνο το αλκοόλ και τα τσιγάρα για τους ανήλικους ‑ Νέες απαγορεύσεις και ποινές

Τι προβλέπει το σχετικό νομοσχέδιο

Δημοσίευση 31/1/2025 | 17:33

Με ταυτότητα μόνο το αλκοόλ και τα τσιγάρα για τους ανήλικους ‑ Νέες απαγορεύσεις και ποινές

Η Πολιτεία προσπαθεί να βάλει τέλος τόσο στο αλκοόλ, όσο και στα προϊόντα καπνού σε ανήλικους με σχετικό νομοσχέδιο το οποίο παρουσιάστηκε σήμερα 31 Ιανουαρίου στο υπουργικό συμβούλιο.

Το νομοσχέδιο που παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου, υπό τον πρωθυπουργό, εξειδίκευσαν ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης και ο υφυπουργός Δημήτρης Βαρτζόπουλος.

Στόχος του εν λόγω νομοσχεδίου είναι να αυστηροποιηθεί το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει την πώληση, προσφορά και διάθεση των καπνικών προϊόντων και αλκοολούχων ποτών.

Ειδικότερα:

Η καθιέρωση ενός αποτελεσματικού μηχανισμού ελέγχου για την αποτροπή της πρόσβασης των ανηλίκων στο αλκοόλ με την θέσπιση υποχρεωτικής επίδειξης ταυτότητας εκ μέρους του πωλητή σε όλα τα σημεία πώλησης, την καθιέρωση αυστηρότατων διοικητικών κυρώσεων και την επαναποινικοποίηση της πώλησης αλκοόλ σε ανήλικους, την ανάληψη κύριου ελεγκτικού ρόλου από την ΕΛ.ΑΣ. και την υποχρεωτική αναγγελία σε αυτήν των ιδιωτικών εκδηλώσεων οι οποίες πραγματοποιούνται σε κέντρα διασκέδασης.

Την ίδια ώρα καθιερώνεται ένας αποτελεσματικός μηχανισμός ελέγχου για την αποτροπή της πρόσβασης των ανηλίκων στα προϊόντα καπνού και συναφή προϊόντα και συγκεκριμένα:

  • Η υποχρεωτική επίδειξη ταυτότητας εκ μέρους του πωλητή σε όλα τα σημεία πώλησης και η καθιέρωση αυστηρότατων διοικητικών κυρώσεων σε περιπτώσεις παραβάσεων.
  • Ρυθμίζεται με πληρέστερο τρόπο η αγορά των καπνικών και των συναφών με αυτά προϊόντων και συγκεκριμένα.
  • Καθιερώνεται μηχανισμός αξιολόγησης και ελέγχου της συμμόρφωσης των καπνικών και των συναφών με αυτά προϊόντων με τις απαιτήσεις και προδιαγραφές του ν. 4419/2016.
  • Ρυθμίζονται οι προϋποθέσεις κυκλοφορίας στην αγορά, των ηλεκτρικά θερμαινόμενων προϊόντων και των προϊόντων νικοτίνης χωρίς καπνό, η καθολική απαγόρευση της πώλησης, προσφοράς και διάθεσης αυτών στους ανηλίκους και η πρόβλεψη αντίστοιχων κυρώσεων.
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Βίντεο με χωρισμό αδερφών ομήρων δημοσίευσε η Χαμάς

Κόσμος 01.03.2025
Για κτηνώδη προπαγάνδα μιλά το Ισραήλ

Τένις: Βασιλιάς στο Ντουμπάι ο Τσιτσιπάς ‑ Κατέκτησε το τουρνουά!

Αθλητικά Νέα 01.03.2025
Εντυπωσιακός Στέφανος Τσιτσιπάς με εκπληκτική εμφάνιση στον τελικό επικράτησε εύκολα 2-0 σετ του Φίλιξ και κατέκτησε το σημαντικό τουρνουά!

Εγκατέλειψε με δάκρυα στα μάτια και τραυματισμένη η Μπαντόσα ‑ Βίντεο

Αθλητικά Νέα 01.03.2025
Η Πάουλα Μπαντόσα ένιωσε ενοχλήσεις στην πλάτη και εγκατέλειψε τον προημιτελικό του Merida Open

Ισπανία: Πέθανε ο Νίκο Ιντάλγκο σε ηλικία 32 ετών

Αθλητικά Νέα 01.03.2025
Ο πρώην ποδοσφαιριστής της Γρανάδα έχασε τη «μάχη» με τον καρκίνο

Ο Τραμπ προσβλήθηκε επειδή ο Ζελένσκι δεν φορούσε κοστούμι

Κόσμος 01.03.2025
Η ερώτηση Αμερικανού δημοσιογράφου που άναψε την σπίθα για τον καβγά

Ρεύμα: Η ΔΕΗ «παγώνει» τις τιμές στα πράσινα τιμολόγια και τον Μάρτιο

Καιρός 01.03.2025
Η ΔΕΗ συγκρατεί τις τιμές για τους πελάτες της εφαρμόζοντας έκπτωση 60% στο βασικό πράσινο τιμολόγιό της

Συλλαλητήριο για τα Τέμπη: «Πακιστανός είσαι ρε;» – Ανδρας των ΜΑΤ φωνάζει σε διαδηλωτή με κιθάρα

Ελλάδα 01.03.2025
Ο νεαρός με τη φυσαρμόνικα και την κιθάρα ξεχώρισε από το χθεσινό συλλαλητήριο για τα Τέμπη

Τέμπη: «Ο κόσμος ήταν παντού»

Ελλάδα 01.03.2025
Το μήνυμα από τις μεγαλειώδεις συγκεντρώσεις και η ανάγνωσή του

Η Τουρκία θα περνά από ειδική εκπαίδευση τους στρατιωτικούς για τις θαλάσσιες ζώνες δικαιοδοσίας

Κόσμος 01.03.2025
Η εκπαίδευση θα καλύπτει θέματα όπως το Κυπριακό, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τις διαφορές για τις θαλάσσιες ζώνες στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο