Σεισμοί: Πάνω από 100 δονήσεις σε 24 ώρες στις Κυκλάδες ‑ Τα έκτακτα μέτρα
Ανησυχία με τον σεισμικό κίνδυνο στην περιοχή των Κυκλάδων - Έκτακτα μέτρα και προειδοποιήσεις ειδικών
Δημοσίευση 2/2/2025 | 10:16
Έντονη ανησυχία έχει προκαλέσει στην επιστημονική κοινότητα το «μπαράζ» σεισμών στην περιοχή των Κυκλάδων τα τελευταία 24ωρα.
Υπενθυμίζεται ότι το απόγευμα του Σαββάτου (1/2) η Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου. Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, «συνεδρίασαν στην Πολιτική Προστασία η Μόνιμη Eπιστημονική Eπιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης και η Μόνιμη Επιστημονική Επιτροπή Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου του ΟΑΣΠ λόγω της σεισμικής δραστηριότητας των δύο τελευταίων 24ωρων στο θαλάσσιο χώρο μεταξύ της νήσου Θήρας και της Αμοργού.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, μετά την ενδελεχή εξέταση όλων των μέχρι τώρα δεδομένων, διατυπώθηκε ομόφωνα από όλα τα μέλη των Επιτροπών ότι:
- Η σεισμική δραστηριότητα εντός της καλδέρας περιήλθε σε ύφεση.
- Το τελευταίο 24ωρο καταγράφεται στην περιοχή της Ανύδρου, μεταξύ Θήρας και Αμοργού, αυξημένη σεισμική ακολουθία με μέγιστο μέγεθος το 4.3. Αυτή η σεισμική δραστηριότητα δε σχετίζεται με ηφαιστειακή δραστηριότητα, καθώς οφείλεται σε υποθαλάσσια ρήγματα με διεύθυνση ΒΑ-ΝΔ.
Οι Επιτροπές προτείνουν τα ακόλουθα προληπτικά μέτρα:
- Τα σχολεία να παραμείνουν κλειστά τη Δευτέρα 03/02/2025.
- Οι πολίτες να αποφεύγουν τις μεγάλες συγκεντρώσεις σε κλειστούς χώρους.
- Αποφυγή πρόσβασης και παραμονής στα λιμάνια Αμμουδίου και Παλαιού λιμένα Φηρών.
Εφόσον κριθεί σκόπιμο θα υπάρξει ανάλογη συνεδρίαση εκ νέου.
Την κοινή συνεδρίαση των δύο Επιτροπών συγκάλεσε σήμερα το απόγευμα ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας.
Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, παρουσία του υπουργού Βασίλη Κικίλια, του Υφυπουργού Ευάγγελου Τουρνά, του ΓΓ. Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου, καθώς και της ηγεσίας του Πυροσβεστικού Σώματος».
Γεράσιμος Παπαδόπουλος: «Έχει ανέβει το επίπεδο του σεισμικού κινδύνου»
Ο σεισμολόγος, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, με νέα ανάρτησή του στα social media το πρωί της Κυριακής (2/2) σημείωσε: «τις τελευταίες ώρες συνεχίστηκε αμείωτη η σεισμική δράση με πολλούς σεισμούς μεγέθους πάνω από 3,5. Πριν λίγη ώρα έγινε 4,5. Όπως τόνισα από εχθές, οι σεισμοί είναι τεκτονικοί, όχι ηφαιστειακοί, και το επίπεδο του σεισμικού κινδύνου έχει ανέβει σε σύγκριση με αυτό πριν από 48 ώρες, λόγω της αύξησης του πλήθους των σεισμών, αύξησης των μεγεθών τους και μετατόπισης των επικέντρων προς βορειοανατολικά», σε δημοσίευση στα κοινωνικά δίκτυα.
Ισχυροί σεισμοί σε Ανάφη και Αμοργό μέσα σε λίγη ώρα
Διπλή σεισμική δόνηση 4,1 και 4,5 Ρίχτερ σημειώθηκε με μικρή χρονική διαφορά στην Ανάφη το πρωί της Κυριακής, ενώ σεισμός 3,9 Ρίχτερ ταρακούνησε και την Αμοργό την ίδια ώρα.
Παπαζάχος για τη σεισμική δραστηριότητα και τις κατολισθήσεις στην καλντέρα
«Η Σαντορίνη κι όλα τα ηφαίστεια στον κόσμο έχουν φάσεις στις οποίες φεύγουν από την κατάσταση ηρεμίας», δήλωσε στο ΕΡΤΝews o καθηγητής σεισμολογίας Κώστας Παπαζάχος με αφορμή τη σεισμικότητα που παρατηρείται εδώ και καιρό στο νησί. Γεγονός που έχει κινητοποιήσει την επιστημονική και την τοπική κοινωνία που μέσω του Ινστιτούτου Μελέτης και Παρακολούθησης του Ηφαιστείου Σαντορίνης πραγματοποιεί ενημερωτικές εκδηλώσεις για τους κατοίκους.
«Τα ηφαίστεια ακολουθούν φυσικούς κύκλους έξαρσης και ύφεσης, δηλαδή ξυπνάνε, κουνιούνται και ξανακοιμούνται», επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι «το 2011 είδαμε μια αντίστοιχη κινητικότητα, η οποία διήρκεσε 14 μήνες και τελικά δεν οδήγησε σε ηφαιστειακή έκρηξη». Μάλιστα όπως τόνισε «το πιο πιθανό είναι ότι η κατάσταση θα επανέλθει στο φυσιολογικό». Ωστόσο, όπως είπε μέχρι να γίνει αυτό «θα έχουμε μια σεισμικότητα που θα γίνεται αισθητή από τους κατοίκους χωρίς ιδιαίτερα μεγάλες σεισμικές δονήσεις».