Σεισμοί στη Σαντορίνη: Προετοιμασίες στο νησί για ενδεχόμενο μεγάλης δόνησης
Σε ετοιμότητα οι 26 άνδρες της ΕΜΑΚ – Στημένες σκηνές στο κλειστό γήπεδο - Αδειάζουν τις πισίνες στην Καλδέρα
Δημοσίευση 2/2/2025 | 17:14
Την ώρα που η Σαντορίνη βρίσκεται σε κατάσταση «εκτάκτου ανάγκης» λόγω των αλλεπάλληλων σεισμών που σημειώνονται στο σημείο αλλά και στην Αμοργό, οι κάτοικοι προετοιμάζονται για παν ενδεχόμενο.
Συγκεκριμένα, προετοιμασίες πραγματοποιούνται στο νησί για ενδεχόμενο μεγάλου σεισμού λόγω της πολύ έντονης σεισμικής δραστηριότητας των τελευταίων ημερών ανάμεσα σε Ιο, Σαντορίνη και Αμοργό. Μάλιστα, στο νησί έχει κατέβει και κλιμάκιο της ΕΚΑΒ.
Σε προαύλιο χώρο έχουν τοποθετηθεί σκηνές για προληπτικούς λόγους.
O καθηγητής Γεωφυσικής και Σεισμολογίας στο ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος και ο Ευθύμιος Λέκκας μεταβαίνουν στο νησί.
Ο Κώστας Παπαζάχος αναφέρθηκε στη συνεχόμενη σεισμική δραστηριότητα, ενώ εξήγησε το λόγο για τον οποίο αδειάζουν οι πισίνες στην Καλδέρα.
Συγκεκριμένα ανέφερε: «Συνεχίζεται με την ίδια ένταση, με πολλούς σεισμούς γύρω στα 4-4,5 Ρίχτερ, δεν έχει μειωθεί καθόλου και απ' ότι φαίνεται θα συνεχιστούν τα προληπτικά μέτρα που έχουν αποφασιστεί ακριβώς επειδή υπάρχει αυτή η διάθεση. Εμείς προσπαθούμε να βελτιώσουμε το κέντρο παρακολούθησης. Αύριο θα μπει ένας σεισμογράφος στην Άνυδρο και θα γίνουν εγκαταστάσεις και στην Ανάφη και στην Αμοργό σε μια προσπάθεια να δώσουμε πιο ακριβείς πληροφορίες. Πάντως, η ακολουθία παραμένει δύσκολη και σίγουρα θα είναι απαιτητική και από τους κατοίκους και από εμάς αλλά και από την ελληνική Πολιτεία».
Για το ενδεχόμενο μεγάλου σεισμού σήμερα της τάξης του 5,5 της κλίμακας Ρίχτερ ανέφερε: «Τα ίδια υπάρχουν σε κάθε ακολουθία. Η φημολογία που υπάρχει είναι ακατάστατη, θα πρέπει να κλείσουν τ΄ αυτιά τους και να ακούνε μόνο τις επίσημες ανακοινώσεις. Κάθε μέρα θα υπάρχουν τέτοιες ειδήσεις οι οποίες δε θα πρέπει να ακούγονται. Δεν είναι πραγματικές ειδήσεις είναι φήμες».
Για τον λόγο που πρέπει να αδειάσουν οι πισίνες στην Καλδέρα: «Πολύ απλά επειδή υπάρχει έντονη ταλάντωση σε περίπτωση ισχυρών σεισμών και υπάρχει περίπτωση να υπάρχει φόρτιση των πρανών και να υπάρξουν αστοχίες. Αυτό που αδειάζουμε είναι μεγάλα σώματα νερού τα οποία έχουν μια ιδιοταλάντωση σε περίπτωση σεισμού και ενδεχομένως να είναι επιβαρυντική, είναι και χειμώνας, άρα προληπτικά γίνονται αυτά για να μην υπάρξουν προβλήματα», ανέφερε καθηγητής Γεωφυσικής και Σεισμολογίας.
Αδειάζουν τις πισίνες
Η σεισμική δραστηριότητα που παρατηρείται τα τελευταία 24ωρα στη Σαντορίνη και τη γύρω περιοχή έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στις αρχές και τους επιστήμονες.
Σύμφωνα με τον ηφαιστειολόγο – ερευνητή της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών, Γεώργιο Βουγιουκαλάκη, η περιοχή βρίσκεται σε σεισμική κρίση, με πάνω από 200 δονήσεις να έχουν καταγραφεί τις τελευταίες 48 ώρες. Τα επίκεντρα εντοπίζονται κυρίως στην Άνυδρο, ένα ακατοίκητο νησί κοντά στη Σαντορίνη, γεγονός που εγείρει προβληματισμό.
Σύμφωνα με τον κ. Βουγιουκαλάκη, με βάση τα δεδομένα η πολιτεία αποφάσισε να επεκτείνει τα μέτρα ασφαλείας και στα γειτονικά νησιά Αμοργό, Ανάφη και Ίο, ώστε να αποφευχθούν καταστάσεις πανικού και να διασφαλιστεί η προστασία των κατοίκων. Ένα από τα σημαντικά μέτρα που προτείνουν οι ειδικοί είναι η εκκένωση των πισινών στην Καλδέρα, καθώς, όπως εξηγεί ο κ. Βουγιουκλάκης, η κίνηση του νερού σε περίπτωση ισχυρού σεισμού μπορεί να προκαλέσει ζημιές στις κατασκευές και να αυξήσει τους κινδύνους καταρρεύσεων.