ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Γιατί ταλαιπωρούν τόσους πολλούς οι ιώσεις αυτό το χειμώνα;
Ποιοι ιοί είναι σε έξαρση και πώς μπορούμε να βελτιώσουμε την υγεία μας
Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ Δημοσίευση 2/2/2025 | 20:14
Τη φετινή περίοδο 2024-2025, παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση των κρουσμάτων ιώσεων, γρίπης και άλλων λοιμώξεων, με τους ανθρώπους να αρρωσταίνουν συχνότερα και βαρύτερα σε σύγκριση με προηγούμενες χρονιές.
Ο γιατρός Θάνος Ευθυμίoυ μας εξηγεί:
- Γιατί ταλαιπωρούν τόσους πολλούς οι ιώσεις αυτό το χειμώνα;
- Ποιοι ιοί είναι σε έξαρση και πώς μπορούμε να βελτιώσουμε την υγεία μας;
Ουτως η άλλως ο συνδυασμός χαμηλών θερμοκρασιών, κλειστών χώρων χωρίς καλό αερισμό έχει δημιουργήσει το τέλειο σκηνικό για τη διάδοση ιώσεων κάθε χειμώνα.
Οι ιοί του αναπνευστικού, όπως η γρίπη, ο RSV και ο κορονοϊός, μεταδίδονται εύκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο, ειδικά σε χώρους με συνωστισμό, όπως μέσα μεταφοράς, σχολεία και γραφεία. Φέτος ωστόσο, πολλοί παράγοντες συνετέλεσαν ώστε να δούμε μια μεγάλη κίνηση μεταξύ των ιών που μας απειλούν.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Επιπλέον, το ανοσοποιητικό σύστημα πολλών ατόμων δεν είναι τόσο «προπονημένο» όσο παλιά, καθώς τα τελευταία χρόνια οι κοινωνικές αποστάσεις και οι μάσκες είχαν περιορίσει την έκθεση σε τέτοιους ιούς.
Ένας ακόμα λόγος που οι ιώσεις δείχνουν τα δόντια τους είναι ότι πολλοί αμελούν την πρόληψη.
Ο εμβολιασμός για τη γρίπη και ο COVID booster δεν έχουν την ίδια απήχηση, ενώ η καθημερινή φροντίδα της υγείας, όπως η σωστή διατροφή, η ξεκούραση και η ενυδάτωση, συχνά περνάει σε δεύτερη μοίρα λόγω άγχους και απαιτητικής καθημερινότητας.
Ακόμα και το ότι οι περισσότεροι συνεχίζουν να εργάζονται ή να στέλνουν τα παιδιά τους σχολείο παρά τα συμπτώματα, συμβάλλει στην εξάπλωση των ιώσεων. Με απλά λόγια, η χαλαρότητα στην προστασία και η αυξημένη κοινωνική επαφή μέσα στον χειμώνα έχουν βοηθήσει πολύ την αύξησή τους.
Τι είναι η παρεμβολή ιών στους οποίους αναφέρεται ο κος Ευθυμίου
Η παρεμβολή ιών από εμβόλιο αναφέρεται στο φαινόμενο όπου η ανοσολογική απόκριση που προκαλείται από ένα εμβόλιο μπορεί να επηρεάσει τη μόλυνση από άλλους ιούς, είτε θετικά είτε αρνητικά. Αυτό το φαινόμενο μπορεί να προκύψει λόγω της διέγερσης του ανοσοποιητικού συστήματος από το εμβόλιο.
Σε μελέτες φάνηκε ότι η παρεμβολή ιών που σχετίζεται με το εμβόλιο παρατηρήθηκε σημαντικά σε περιπτώσεις κορονοϊού και ανθρώπινου μεταπνευμοϊού. Δηλαδή, σε εργαστηριακά δεδομένα φάνηκαν αυξημένες πιθανότητες ανίχνευσης κορωνοϊού και ανθρώπινου μεταπνευμοϊού σε άτομα που είχαν λάβει το εμβόλιο της γρίπης.
Ωστόσο, καταγράφηκε σημαντική προστασία από τον εμβολιασμό όχι μόνο έναντι των περισσότερων ιών της γρίπης, αλλά και έναντι ιών παραγρίπης και RSV (αναπνευστικός συγκυτιακός ιός)
[πηγή: PMID: 31607599]
- Το pathogenic priming, ή αλλιώς «ενίσχυση από παθογόνο», αναφέρεται στην κατάσταση όπου το ανοσοποιητικό σύστημα προετοιμάζεται από προηγούμενη έκθεση σε ένα παθογόνο ή εμβόλιο, οδηγώντας σε υπερβολική ανοσολογική απόκριση σε μελλοντική επαφή με το ίδιο ή παρόμοιο παθογόνο. Αυτό μπορεί να έχει τόσο θετικές όσο και αρνητικές επιπτώσεις.
- Η θετική επίδραση: Το εμβόλιο μπορεί να προετοιμάσει το ανοσοποιητικό σύστημα να ανταποκριθεί ταχύτερα και αποτελεσματικότερα σε μελλοντικές λοιμώξεις.
- Η αρνητική επίδραση : σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να προκληθεί υπερβολική ή παθολογική ανοσολογική απόκριση, η οποία μπορεί να επιδεινώσει τη νόσο αντί να την αποτρέψει.
Σημαντικοί ορισμοί
Ένα ΕΜΒΟΛΙΟ περιέχει ένα ΑΝΤΙΓΟΝΟ, δηλαδή μια ξένη ουσία (όπως τμήμα ιού) που διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα να παράγει ΑΝΤΙΣΩΜΑΤΑ τα οποία είναι ειδικές πρωτεΐνες που αναγνωρίζουν και εξουδετερώνουν το αντιγόνο, παρέχοντας έτσι προστασία από μελλοντική μόλυνση από το ίδιο παθογόνο.
Ποιοι ιοί είναι σε έξαρση;
Οι διαφορετικοί ιοί του αναπνευστικού φαίνεται να «ανταγωνίζονται» μεταξύ τους για την κυκλοφορία μέσα στον πληθυσμό. Η αυξημένη κυκλοφορία ενός ιού μπορεί να περιορίσει την κυκλοφορία άλλων.
Φέτος με την χαλάρωση των μέτρων και την αυξημένη ανοσία του πληθυσμού έναντι της COVID-19, παρατηρείται αύξηση της γρίπης και του RSV, ενώ η κυκλοφορία του COVID-19 παραμένει μεν υπαρκτή αλλά πιο ήπια.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Πώς μπορούμε να θωρακίσουμε την υγεία μας;
Για να ενισχύσουμε την υγεία μας και να θωρακίσουμε τον οργανισμό μας απέναντι σε ασθένειες, είναι σημαντικό να ακολουθούμε έναν ισορροπημένο τρόπο ζωής.
Η σωστή διατροφή, πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, πρωτεΐνες και καλά λιπαρά, βοηθά το ανοσοποιητικό σύστημα να λειτουργεί αποτελεσματικά. Παράλληλα, η τακτική άσκηση, ακόμη και ένας απλός καθημερινός περίπατος, βελτιώνει τη φυσική κατάσταση και ενισχύει την άμυνα του οργανισμού.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Tι είναι το μεταβολικό σύνδρομο
Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, οι ασθενείς που νοσηλεύονται με COVID-19 και πάσχουν από μεταβολικό σύνδρομο διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης σοβαρών επιπλοκών, όπως το σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας (ARDS), καθώς και αυξημένη πιθανότητα θανάτου. Συγκεκριμένα, τα άτομα με μεταβολικό σύνδρομο έχουν 36% μεγαλύτερη πιθανότητα να αναπτύξουν ARDS, 30% μεγαλύτερη πιθανότητα εισαγωγής σε μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ), 45% αυξημένο κίνδυνο διασωλήνωσης και 20% μεγαλύτερη πιθανότητα θανάτου κατά τη νοσηλεία τους.
Το μεταβολικό σύνδρομο χαρακτηρίζεται από μια χρόνια χαμηλού βαθμού φλεγμονή, η οποία μπορεί να επιδεινώσει την ανοσολογική απόκριση του οργανισμού σε λοιμώξεις όπως η COVID-19. Αυτή η προϋπάρχουσα φλεγμονώδης κατάσταση ενδέχεται να συμβάλλει στην ανάπτυξη σοβαρών επιπλοκών σε ασθενείς με COVID-19. Επιπλέον, το μεταβολικό σύνδρομο συνδέεται στενά με την αντίσταση στην ινσουλίνη, μια κατάσταση όπου τα κύτταρα του σώματος δεν ανταποκρίνονται αποτελεσματικά στην ινσουλίνη, οδηγώντας σε αυξημένα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.
Το μεταβολικό σύνδρομο είναι ένα σύνολο μεταβολικών διαταραχών που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων και διαβήτη τύπου 2 και περιλαμβάνει τουλάχιστον τρεις από τις ακόλουθες πέντε ιατρικές καταστάσεις:
• Κοιλιακή παχυσαρκία
• Υψηλή αρτηριακή πίεση
• Υψηλό σάκχαρο αίματος
• Υψηλά τριγλυκερίδια ορού
• Χαμηλή λιποπρωτεΐνη υψηλής πυκνότητας ορού (HDL)
Αν κάποιος έχει μια από τις παραπάνω καταστάσεις τότε λέμε ότι έχει επιβαρυμένη την μεταβολική του υγεία.
Κι όμως, το 1959 υπήρχε αμάξι που σου έκανε μέχρι και ... καφέ
Οι δίκες που η ποινή ήταν «Εις θάνατον» αλλά δεν εκτελέστηκε ποτέ
Ο αναπάντεχος λόγος που οι πόλεις χάνουν τον πόλεμο με τους αρουραίους
Γιατί ταλαιπωρούν τόσους πολλούς οι ιώσεις αυτό το χειμώνα;
ΡΕΠΟΡΤΑΖ Stories 04.02.2025