E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ο φονικός σεισμός 7,5 Ρίχτερ της Αμοργού το 1956

Το ρήγμα που φοβούνται ορισμένοι σεισμολόγοι

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 5/2/2025 | 00:31

Ο φονικός σεισμός 7,5 Ρίχτερ της Αμοργού το 1956
@Naxos-Press.gr

Τις τελευταίες ημέρες έχει σημάνει συναγερμός στη Σαντορίνη, στην Αμοργό και στα γύρω νησιά, λόγω αλλεπάλληλων σεισμικών δονήσεων που έχουν φτάσει μέχρι τα 5 Ρίχτερ. Η σεισμική ακολουθία είναι συνεχής με πολλούς κατοίκους και τουρίστες να εγκαταλείπουν το νησί, τις πισίνες να αδειάζουν και την ανησυχία να μην κοπάζει.

Οι επιστήμονες φαίνεται να διαφωνούν ως προς το μέγεθος του προβλήματος. Κάποιοι είναι καθησυχαστικοί και κάποιοι άλλοι θεωρούν ότι επίκειται ένας μεγάλος σεισμός. Οι φόβοι προέρχονται από το ρήγμα της Αμοργού, που έχει δώσει τον μεγαλύτερο σεισμό στην Ελλάδα και τον 2ο μεγαλύτερο στην Ευρώπη για τον 20ο αιώνα.

Στις 9 Ιουλίου του 1956, ο εγκέλαδος χτύπησε τις Κυκλάδες και κυρίως τη Σαντορίνη. Το τσουνάμι που ακολούθησε έφτασε σε ύψος 25 μέτρων και προκάλεσε ακόμα μεγαλύτερες καταστροφές.

Την προηγούμενη ημέρα, ένας σεισμός μεγέθους 4,9 Ρίχτερ ταρακούνησε την Αμοργό, αλλά ο πληθυσμός δεν ανησύχησε όσο θα έπρεπε. Όμως στις 5:11 τα ξημερώματα της 9ης Ιουλίου, έγινε ο κύριος σεισμός. Το μέγεθός του έφτασε τα 7,5 Ρίχτερ, ενώ άλλες πηγές κάνουν λόγο για 7,7 Ρίχτερ. Όπως είπαν οι ειδικοί, η σεισμική δόνηση ισοδυναμούσε με την έκρηξη 10.000 ατομικών βομβών.

Το επίκεντρο ήταν στη θαλάσσια περιοχή νότια της Αμοργού. Πολλά νησιά υπέστησαν σοβαρές ζημιές, όπως η Αμοργός, η Ίος, η Πάρος, η Νάξος, η Κάλυμνος, η Πάτμος κ.α. Όμως ο σεισμός έπληξε κυρίως τη Σαντορίνη, η οποία μέτρησε 53 νεκρούς, ενώ η ζημιές ήταν τεράστιες. Το 35% των σπιτιών κατέρρευσαν και το 45% παρουσίασαν μεγάλες ή μικρές ζημιές.

Τον σεισμό ακολούθησε ένα τσουνάμι ύψους 25 μέτρων στις ακτές της Αμοργού, 20 μέτρων στην Αστυπάλαια και 10 μέτρων στη Φολέγανδρο. Σύμφωνα με δημοσιεύματα της εποχής, μια γυναίκα έχασε τη ζωή της από το τσουνάμι στην Κάλυμνο.

Τρία χρόνια μετά από τους σεισμούς στο Ιόνιο, ο κρατικός μηχανισμός δοκιμάστηκε ξανά. Ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής επισκέφτηκε ο ίδιος τη Σαντορίνη πέντε ημέρες αργότερα, ενώ την είχε κηρύξει σε κατάσταση «τοπικής συμφοράς μεγάλης εκτάσεως».

Πολλές χώρες δέχθηκαν να βοηθήσουν, εκτός από τη Μεγάλη Βρετανία, λόγω του Κυπριακού, που τότε βρισκόταν σε έξαρση. Ως αποτέλεσμα του μεγάλου σεισμού, μεγάλο μέρος του πληθυσμού της Σαντορίνης μετανάστευσε, κυρίως στην Αθήνα.

Σήμερα, αρκετοί ειδικοί λένε πως με εκείνον το σεισμό το ρήγμα εκτονώθηκε πολύ για να δώσει ξανά έναν τόσο μεγάλο σεισμό σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Ας ελπίσουμε να έχουν δίκιο και η σεισμική δραστηριότητα να εκτονωθεί ομαλά, ώστε να μην επαναληφθούν όσα συνέβησαν πριν από 69 χρόνια.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Το πιο αμφίρροπο πρωτάθλημα της Ευρώπης

Αθλητισμός 05.02.2025
Με πληρότητα 90% κατά μέσο όρο σε φιλάθλους

Ο φονικός σεισμός 7,5 Ρίχτερ της Αμοργού το 1956

Ιστορικά 05.02.2025
Το ρήγμα που φοβούνται ορισμένοι σεισμολόγοι

Γιατί ταλαιπωρούν τόσους πολλούς οι ιώσεις αυτό το χειμώνα;


ΡΕΠΟΡΤΑΖ Stories 05.02.2025
Ποιοι ιοί είναι σε έξαρση και πώς μπορούμε να βελτιώσουμε την υγεία μας

Οι δίκες που η ποινή ήταν «Εις θάνατον» αλλά δεν εκτελέστηκε ποτέ

Ιστορικά Χτες
Η απίστευτη αντίδραση του Παπαχρόνη στο άκουσμα της ποινής

Το εστιατόριο κάτω από τη Νέα Υόρκη

Stories Χτες
Αν σου αρέσουν τα στρείδια

Η γυμνή αλήθεια της Bianca Censori ‑ Πρόκληση, ελευθερία ή έλεγχος;

Απόψεις Προχτές
Τι συνέβη στα Grammys με τη σύντροφο του Kanye West

Η ιαπωνική μέθοδος καλλιέργειας που μπορεί να σώσει τα καμένα δάση

Περιβάλλον Προχτές
Μία επαναστατική προσέγγιση στην αναδάσωση

Η Αθήνα που τραγουδούσε χαμηλόφωνα: Οι μπουάτ και το μαγικό τους αποτύπωμα

Retro Προχτές
Όταν η μουσική γινόταν ψίθυρος και επανάσταση

Ρομπομαραθώνιος στο Πεκίνο: Θα καταφέρουν τα ρομπότ να νικήσουν τους ανθρώπους;

Νέα Εποχή Προχτές
Γιατί βάζουμε τα ρομπότ στη ζωή μας τόσο εύκολα;

Το παράξενο νεκροταφείο των γεύσεων της Ben & Jerry`s

Stories Προχτές
Παίρνουν τις γεύσεις πολύ στα σοβαρά