Σήμερα έμαθα: Ανήκουν τα αυγά στα γαλακτοκομικά;
Γιατί έχουν συνδεθεί;
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 5/2/2025 | 00:31
Τα αυγά έχουν πολλά κοινά με το γάλα, το βούτυρο και το τυρί: Συχνά είναι λευκά (και κίτρινα), προέρχονται από φάρμες και συνήθως φυλάσσονται στο τμήμα γαλακτοκομικών ενός παντοπωλείου.
Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα πράγματα, δεν είναι περίεργο που τόσοι πολλοί άνθρωποι υποθέτουν ότι τα ίδια τα αυγά είναι γαλακτοκομικά. Είναι όμως;
Όχι, τα αυγά δεν είναι γαλακτοκομικά. Ο ακριβής ορισμός του γαλακτοκομικού εξαρτάται από το πλαίσιο. Σε γενικές γραμμές, περιγράφει κάθε προϊόν που προέρχεται από το γάλα ενός εξημερωμένου ζώου. Αυτή η κατηγορία περιλαμβάνει το τυρί, το παγωτό, το γιαούρτι, το βούτυρο, την κρέμα γάλακτος και ούτω καθεξής. Το εμπλουτισμένο γάλα σόγιας, εμπίπτει στην ομπρέλα γαλακτοκομικών προϊόντων επειδή «περιέχει ασβέστιο, βιταμίνη D και βιταμίνη Α σε ποσότητες παρόμοιες με το αγελαδινό γάλα», σύμφωνα με το USDA. Ωστόσο, ο ίδιος οργανισμός αποκλείει το τυρί κρέμα, την κρέμα γάλακτος, το βούτυρο και άλλα τρόφιμα «που έχουν λίγο ασβέστιο και υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά».
Τα αυγά, ωστόσο, δεν χωρούν σε κανέναν κουβά. Δεν είναι φτιαγμένα από γάλα. Αυτά που τρώμε είναι μη γονιμοποιημένοι απόγονοι κοτόπουλων (ή άλλων πτηνών). Ούτε τα αυγά είναι διατροφικά παρόμοια με το γάλα. Είναι πρωτεΐνη. Επειδή τα αυγά προέρχονται από εξημερωμένα πουλερικά, ταξινομούνται ως προϊόν πουλερικών. Αλλά δεδομένου ότι η λέξη πουλερικά συχνά αναφέρεται ειδικά στο κρέας από οικόσιτα πουλερικά, και τα αυγά δεν είναι κρέας, αυτή η ταξινόμηση δεν είναι καθολικά αποδεκτή. Όπως είπε ο Mickey Rubin, εκτελεστικός διευθυντής του Κέντρου Διατροφής Αυγών του American Egg Board, στο TODAY.com, «Τα αυγά δεν είναι ούτε γαλακτοκομικά ούτε πουλερικά. Τα αυγά είναι… αυγά». Ακόμη και το USDA φαινομενικά αναγνωρίζει την γκρίζα περιοχή ονομάζοντας τη σχετική ενότητα στον ιστότοπό του "Poultry & Eggs", αντί να αναφέρει απλώς τα αυγά ως υποενότητα των πουλερικών.
Θα ήταν πιο ακριβές να ονομάσουμε τα αυγά προϊόν πουλερικών παρά γαλακτοκομικό, καθώς εμπλέκονται εξημερωμένα πουλερικά ενώ το γάλα όχι.
Τα αυγά μπορεί να έχουν καταλήξει στον διάδρομο των γαλακτοκομικών εν μέρει επειδή υπάρχουν αυστηρές οδηγίες για την ασφάλεια των τροφίμων σχετικά με την κατάψυξή τους. Οπότε είναι λογικό τα παντοπωλεία να τα ομαδοποιούν με άλλα τρόφιμα ψυγείου, πολλά από τα οποία είναι γαλακτοκομικά. Για να μην αναφέρουμε ότι παλαιότερα ήταν πιο συνηθισμένο οι φάρμες να πουλούν μαζί γάλα και αυγά σε παντοπωλεία.
Επιπλέον, είναι δύο από τα κύρια γαστρονομικά μας προϊόντα. Όπως το συνόψισε ο Ρούμπιν στο Parade, «Είναι πιθανό τα αυγά να ομαδοποιούνται συχνά δίπλα σε γαλακτοκομικά προϊόντα στην θήκη ψυγείου στο παντοπωλείο για ευκολία, καθώς όλα αυτά τα προϊόντα θεωρούνται βασικά οικιακά τρόφιμα και απαιτούν ψύξη».