Αθώοι οι φοιτητές που κατέβηκαν σε πορεία για το Πολυτεχνείο εν μέσω πανδημίας
Η δίκη πραγματοποιήθηκε σήμερα
Δημοσίευση 4/2/2025 | 20:19
Αθώοι κρίθηκαν από το δικαστήριο οι 25 κατηγορούμενοι, στην πλειονότητά τους φοιτητές, για τα γεγονότα που σημειώθηκαν στην επέτειο του Πολυτεχνείου το 2020 στα Ιωάννινα.
Η δίκη πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τρίτη 4 Φεβρουαρίου, έπειτα από διαδοχικές αναβολές και ολοκληρώθηκε το απόγευμα της ίδιας ημέρας.
Τα επεισόδια είχαν λάβει χώρα την περίοδο της πανδημίας, όταν ίσχυαν αυστηρά περιοριστικά μέτρα και ο νομός Ιωαννίνων βρισκόταν σε καραντίνα.
Την 17η Νοεμβρίου 2020 το Εργατικό Κέντρο και το Σωματείο Οικοδόμων συγκεντρώθηκαν στο Μνημείο Ηρώων Πολυτεχνείου για να τιμήσουν την 47η επέτειο από την Εξέγερση του Πολυτεχνείου. Οι αστυνομικές δυνάμεις επιχείρησαν να διαλύσουν τη συγκέντρωση, γεγονός που οδήγησε σε ένταση και συμπλοκές.
Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων υπήρξαν τραυματισμοί έξι διαδηλωτών, ενώ 25 άτομα συνελήφθησαν και παραπέμφθηκαν σε δίκη με διάφορες κατηγορίες. Στην ακροαματική διαδικασία κατέθεσαν μάρτυρες υπεράσπισης, μεταξύ των οποίων πανεπιστημιακοί και ο τότε πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Τριαντάφυλλος Αλμπάνης.
Σημειώνεται πως έξω από το Δικαστικό Μέγαρο Ιωαννίνων είχαν συγκεντρωθεί φοιτητές, πανεπιστημιακοί και εργαζόμενοι σε ένδειξη συμπαράστασης στους κατηγορούμενους.