Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δεν χρειάζεται καμία δεκάρα για να μοιραστεί τις σκέψεις του και την Κυριακή κατά τη διάρκεια του Super Bowl, φυσικά και το έκανε.
«Για πάρα πολύ καιρό οι Ηνωμένες Πολιτείες κόβουν νομίσματα του ενός σεντ που κυριολεκτικά μας κοστίζουν περισσότερα από 2 σεντς», ανάρτησε ο Τραμπ στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Truth Social. «Αυτό είναι τόσο σπάταλο! Έδωσα εντολή στον Υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ να σταματήσει να παράγει νομίσματα του ενός σεντ (ή πένες). Ας αφαιρέσουμε τα απόβλητα από τον προϋπολογισμό μας, ακόμα και αν πρόκειται για μια πένα τη φορά».
Δεν είναι η πρώτη φορά που οι πολιτικοί σκέφτονται την κατάργηση του κέρματος του ενός σεντ. «Κάθε φορά που ξοδεύουμε περισσότερα χρήματα σε κάτι που οι άνθρωποι στην πραγματικότητα δεν χρησιμοποιούν, είναι ένα παράδειγμα που θα πρέπει πιθανώς να αλλάξουμε», είπε ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα το 2013. Έχουν γίνει πολλές προσπάθειες να συμβεί αυτό στο Κογκρέσο. Μόλις το 2023, εισήχθησαν νομοσχέδια για την αλλαγή της σύνθεσης των νομισμάτων σε φθηνότερα υλικά, αλλά όλα απέτυχαν.
Η συζήτηση για την πένα επανεμφανίστηκε εν μέσω της επικέντρωσης της κυβέρνησης Τραμπ στη μείωση του κόστους, με το Υπουργείο Κυβερνητικής Αποτελεσματικότητας υπό τον Έλον Μασκ να δημοσιεύει σχετικά στο X κατά την πρώτη εβδομάδα της δεύτερης θητείας του Τραμπ.
Αλλά έχει νόημα να φτιάχνεις σεντς; Εδώ είναι τι πρέπει να γνωρίζετε.
Η πένα ήταν ένα από τα πρώτα νομίσματα που κατασκεύασε το νομισματοκοπείο των ΗΠΑ λίγο μετά την ίδρυση του το 1792. Κάποτε ήταν μεγαλύτερο και κατασκευαζόταν από καθαρό χαλκό, αλλά έκτοτε μειώθηκε στα τρία τέταρτα της ίντσας και τώρα είναι 97,5% ψευδάργυρος και επιμεταλλωμένο με χαλκό. (Το 1943, οι πένες κατασκευάζονταν προσωρινά από χάλυβα με επίστρωση ψευδαργύρου, επειδή ο χαλκός χρειαζόταν για στρατιωτική παραγωγή κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου). Λόγω της αξίας των υλικών, σήμερα παραμένει παράνομη η εξαγωγή ή η τήξη νομισμάτων του ενός λεπτού και των πέντε λεπτών.
Το νομισματοκοπείο των ΗΠΑ, το οποίο κατασκευάζει νομίσματα με εξουσιοδότηση του Κογκρέσου, παράγει πένες στη Φιλαδέλφεια και το Ντένβερ, με το ένα σεντ να παραμένει το υψηλότερο μερίδιο των νομισμάτων που κόβονται. Υπολογίζεται ότι κυκλοφορούν 240 δισεκατομμύρια, σύμφωνα με άρθρο του περιοδικού New York Times του 2024. Το 2024, κόπηκαν περίπου 3,2 δισεκατομμύρια πένες, γύρω στο 57% όλων των κερμάτων που κόπηκαν πέρυσι, από τα συνολικά 5,61 δισεκατομμύρια.
Το κύριο επιχείρημα κατά της πένας είναι αυτό που προέβαλε ο Τραμπ: κοστίζει περισσότερο η παραγωγή από την αξία της. Μια έκθεση του νομισματοκοπείου των ΗΠΑ του 2024 αναφέρει ότι το κόστος για το κέρμα του ενός λεπτού είναι περισσότερο από 3,69 σεντς και έχει υπερβεί την ονομαστική του αξία εδώ και 19 χρόνια. Και σύμφωνα με μια έκθεση του νομισματοκοπείου των ΗΠΑ το 2014: «Δεν υπάρχουν εναλλακτικές συνθέσεις μετάλλων που μειώνουν το μοναδιαίο κόστος κατασκευής της πένας κάτω από την ονομαστική της αξία».
Η παραγωγή πενών επιβαρύνει επίσης το περιβάλλον λόγω των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, των ρύπων και της χρήσης ενέργειας που σχετίζονται με την εξόρυξη των μεταλλευμάτων για την παραγωγή των νομισμάτων.
Αλλά ακόμη και το κόστος να βάλουμε στην άκρη, ο οικονομολόγος του Χάρβαρντ N. Gregory Mankiw μίλησε κατά του κέρματος του ενός σεντ με βάση την έλλειψη καθημερινής του χρησιμότητας, γράφοντας σε ένα άρθρο του το 2006 στη Wall Street Journal: «Ο σκοπός του νομισματικού συστήματος είναι να διευκολύνει την ανταλλαγή, αλλά πρέπει να αναγνωρίσω ότι η πένα δεν εξυπηρετεί πλέον αυτόν τον σκοπό. Όταν οι άνθρωποι αρχίζουν να αφήνουν μια χρηματική μονάδα στο ταμείο για τον επόμενο πελάτη, η μονάδα είναι πολύ μικρή για να είναι χρήσιμη».
Πράγματι, σύμφωνα με την Federal Reserve, η αγοραστική δύναμη μιας δεκάρας μειώθηκε περισσότερο από 30 φορές μεταξύ 1900 και 2022. Το 2015, ο πρώην διευθυντής των νομισματοκοπείων των ΗΠΑ, Philip N. Diehl, έγραψε: «Σήμερα, η αξία μιας πένας έχει συρρικνωθεί σε σημείο που, αν κερδίζεις περισσότερα από τον ελάχιστο μισθό, χάνεις ουσιαστικα χρήματα αν σκύψεις για να τη σηκώσεις από το πεζοδρόμιο».
Ο Mark Weller, εκτελεστικός διευθυντής της ομάδας υπέρ της πένας, Americans for Common Cents (ACC), μίλησε στο DOGE στις 23 Ιανουαρίου, δηλώνοντας ότι η κυβέρνηση «δεν θα εξοικονομήσει χρήματα εάν εξαλειφθεί η πένα» και ότι μια τέτοια κίνηση θα «έχει τεράστιο αρνητικό αντίκτυπο στη δομή κόστους του νομισματοκοπείου των ΗΠΑ». Η ομάδα υποστηρίζει ότι η εξάλειψη της θα απαιτούσε την παραγωγή περισσότερων νομισμάτων των 5 σεντς για να «καλύψει το κενό στις συναλλαγές μικρής αξίας». Ωστόσο, τα 5 σεντ υποφέρουν από ένα παρόμοιο πρόβλημα «αξιολόγησης»: η έκθεση του νομισματοκοπείου των ΗΠΑ το 2024 ανέφερε ότι τα κέρματα των πέντε λεπτών έχουν κόστος μονάδας 13,78 σεντς το καθένα.
Το ACC επισημαίνει επίσης μια δημοσκόπηση που δείχνει ότι οι Αμερικανοί γενικά τάσσονται υπέρ της διατήρησης της πένας στην κυκλοφορία. (Άλλες δημοσκοπήσεις όμως λένε το αντίθετο). Και ακόμη και ο κωμικός Τζον Όλιβερ δεν μπορεί να αρνηθεί τη συναισθηματική αξία του να ρίχνεις μια πένα σε ένα σιντριβάνι για να κάνεις μια ευχή ή να πληρώνεις μοχθηρά κάποιον με νομίσματα του ενός λεπτού.
Άλλα επιχειρήματα κατά της εξάλειψης της δεκάρας προέρχονται από οικονομολόγους που λένε ότι η εξάλειψη του νομίσματος του ενός σεντ θα είχε δυσανάλογες επιπτώσεις στους φτωχούς. Ο συνταξιούχος καθηγητής του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια Ρέιμοντ Λόμπρα, πρώην ανώτερος οικονομολόγος στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, έχει υποστηρίξει ότι ένας «στρογγυλοποιητικός φόρος» στους καταναλωτές που χρησιμοποιούν μετρητά θα ήταν οπισθοδρομικός επειδή οι φτωχοί τείνουν να χρησιμοποιούν περισσότερο μετρητά. Ένας φοιτητής οικονομικών στον Καναδά, ο οποίος σταμάτησε να κόβει νομίσματα του ενός λεπτού το 2012, διαπίστωσε το 2017 ότι η στρογγυλοποίηση «επιβάλλει φόρο 3,27 εκατομμυρίων δολαρίων Καναδά από τους καταναλωτές στα παντοπωλεία σε ετήσια βάση».
Ορισμένοι υπερασπιστές της πένας επισημαίνουν επίσης φιλανθρωπικές οργανώσεις, οι οποίες ιστορικά κατάφεραν να συλλέξουν τεράστια ποσά νομισμάτων λόγω του πόσο εύκολο είναι να τις χαρίσουν πολλοί άνθρωποι, αν και σύμφωνα με τους New York Times, οι φιλανθρωπικές «συμπεριλήψεις» για συναλλαγές με πιστωτικές κάρτες μπορεί να είναι ακόμη πιο προσοδοφόρες.
Εάν η κυβέρνηση Τραμπ καταφέρει να πετάξει την πένα, το νόμισμα του ενός σεντ δεν θα ήταν το πρώτο νόμισμα χαμηλής ονομαστικής αξίας που θα διακοπεί στις ΗΠΑ: Το Κογκρέσο διέταξε να σταματήσει η κοπή του νομίσματος του μισού σεντ το 1857.
Εκτός των Η.Π.Α., πολλές χώρες έχουν ήδη καταργήσει τα κέρματα τους του ενός λεπτού και άλλα χαμηλής ονομαστικής αξίας για διάφορους λόγους. Η Αυστραλία αφαίρεσε τα κέρματα του ενός λεπτού και των δύο λεπτών από την κυκλοφορία το 1992. Η Νότια Αφρική διέκοψε την κοπή και τη διανομή κερμάτων του ενός λεπτού και των δύο λεπτών τον Μάρτιο του 2002. Η Νομισματική Αρχή της Σιγκαπούρης σταμάτησε να εκδίδει νομίσματα του ενός λεπτού από τον Απρίλιο του 2002, αν και τα υπάρχοντα κέρματα του ενός λεπτού παραμένουν νόμιμο χρήμα. Και τον Ιανουάριο, η Εσθονία έγινε η τελευταία χώρα της ΕΕ που συμμετέχει μαζί με τη Φινλανδία, την Ολλανδία, την Ιρλανδία, την Ιταλία, το Βέλγιο και τη Σλοβακία, για να καταργήσει σταδιακά τη χρήση κερμάτων του ενός και δύο λεπτών του ευρώ, στρογγυλοποιώντας τις συναλλαγές σε μετρητά στο πλησιέστερο των πέντε λεπτών.