Τι θα ψάξουν έξι επιστήμονες που θα βρίσκονται κάτω από το νερό για έναν συνεχόμενο μήνα
Η Κίνα σχεδιάζει υποβρύχιο σταθμό βαθέων υδάτων για τη μελέτη 70 δισεκατομμυρίων τόνων μεθανίου
Δημοσίευση 14/2/2025 | 15:42
![Τι θα ψάξουν έξι επιστήμονες που θα βρίσκονται κάτω από το νερό για έναν συνεχόμενο μήνα](https://cdn.e-daily.gr/repository/2024/thalassa_vuthos_0476.jpg)
Η Θάλασσα της Νότιας Κίνας είναι μια περιοχή με μεγάλο εδαφικό ενδιαφέρον και διαθέτει τεράστια αποθέματα πόρων. Αυτός είναι και ο λόγος που μια ερευνητική μονάδα βαθέων υδάτων θέλησε να προχωρήσει ένα βήμα παρακάτω τη θαλάσσια εξερεύνηση και τελικά έλαβε πρόσφατα το πράσινο φως.
Η έρευνα θα γίνει με ένα φιλόδοξο έργο που ονομάζεται «διαστημικός σταθμός» βαθέων υδάτων και σκοπός του θα είναι η μελέτη 70 δισεκατομμυρίων τόνων μεθανίου. Θα τοποθετηθεί σε βάθος περίπου δύο χιλιομέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας και αναμένεται να λειτουργήσει έως το 2030. Θα φιλοξενεί, μάλιστα, έως και έξι επιστήμονες κάθε φορά για αποστολές διάρκειας ενός μήνα.
Η κατασκευή αυτής της εγκατάστασης θα παρουσιάσει μηχανολογικές προκλήσεις λόγω της υποβρύχιας θέσης της, αλλά ταυτόχρονα θα μπορούσε να ενισχύσει τις αξιώσεις της Κίνας στην περιοχή. Γι’ αυτό και αποτελεί προσωπικό στοίχημα της ερευνητικής ομάδας η έγκαιρη και ασφαλής τοποθέτησή της.
Ο στόχος του υποβρύχιου «διαστημικού σταθμού» και το πλήρωμα
Ο κύριος στόχος της εγκατάστασης θα είναι η μελέτη οικοσυστημάτων «ψυχρής διαρροής» που αποτελούν μοναδικά περιβάλλοντα που βρίθουν από ζωή και περιέχουν τεράστια κοιτάσματα ένυδρων μεθανίου, μια πιθανή, δηλαδή, πηγή ενέργειας.
Επιπλέον, ο σταθμός θα είναι εξοπλισμένος με προηγμένο σύστημα υποστήριξης ζωής, για να μπορεί να είναι ασφαλής η μακροχρόνια παρουσία των επιστημόνων εκεί. Αναμένεται, ταυτόχρονα, να φιλοξενεί ένα μόνιμο δίκτυο παρακολούθησης των επιπέδων μεθανίου, των οικολογικών αλλαγών και της τεκτονικής δραστηριότητας.
Οι επιστήμονες στις εγκαταστάσεις θα μπορούν να πραγματοποιούν πειράματα σε πραγματικό χρόνο, ενώ ερευνητές από το Ινστιτούτο Ωκεανολογίας της Θάλασσας της Νότιας Κίνας της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών αποκαλύπτουν ότι ο σταθμός θα συνεργαστεί με υποβρύχια χωρίς πληρώματα, πλοία και παρατηρητήρια βυθού. Όλα αυτά μαζί θα λειτουργήσουν για τη δημιουργία ενός «τετραδιάστατου» συστήματος παρακολούθησης.
Οι τεράστιοι ενεργειακοί πόροι στον βυθό της Θάλασσας της Νότιας Κίνας
Η Θάλασσα της Νότιας Κίνας είναι μια πολύπλοκη και έντονα αμφισβητούμενη περιοχή με βιολογικό πλούτο και πολύτιμους πόρους. Σύμφωνα με την κινεζική εφημερίδα SCMP, η περιοχή είναι ιδιαίτερα πλούσια σε αποθέματα ένυδρου μεθανίου (που υπολογίζονται σε «70 δισεκατομμύρια τόνους»), το οποίο διαθέτει σημαντικές δυνατότητες ως αναξιοποίητος ενεργειακός πόρος. Η αξιοποίηση αυτού του πόρου θα μπορούσε να αυξήσει σημαντικά τον ενεργειακό εφοδιασμό της Κίνας.
Η Θάλασσα της Νότιας Κίνας δεν διαθέτει μόνο τεράστιο ενεργειακό δυναμικό αλλά και πολύτιμα κοιτάσματα ορυκτών, συμπεριλαμβανομένου του κοβαλτίου και του νικελίου. Η υποθαλάσσια έρευνα της περιοχής, λοιπόν, αναμένεται να δώσει πολλές απαντήσεις και άγνωστες μέχρι τώρα πληροφορίες.