Σεισμοί στη Σαντορίνη: Η εξήγηση για το βουητό ‑ Τι απαντούν ειδικοί για τους ήχους από το υπέδαφος
Οι ειδικοί εξηγούν ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ακούγεται το βουητό στη Σαντορίνη.
Δημοσίευση 15/2/2025 | 09:14
![Σεισμοί στη Σαντορίνη: Η εξήγηση για το βουητό ‑ Τι απαντούν ειδικοί για τους ήχους από το υπέδαφος](https://cdn.e-daily.gr/repository/2024/307c1c24-seismoi-santorini.jpg)
Είναι χαρακτηριστικό ότι το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο, σε ανάρτησή του στο Χ (πρώην Twitter) έκανε λόγο για αλλαγή στο σεισμικό μοτίβο, κάτι που θα μπορούσε να σημαίνει και μία πιθανή διέγερση του ηφαιστείου.
«Ακούγεται κάποιος θόρυβος. Δεν μπορούμε να ξέρουμε με βεβαιότητα τι συμβαίνει», αναφέρεται μεταξύ άλλων.
It is confirmed. There is a more or less continuous tremor in the area of #Santorini. It seems that nothing can be seen (but it is night time) but that some noise can be heard. We do not know for sure what is going on https://t.co/ucIfgqPTU4
— EMSC (@LastQuake) February 14, 2025
«Τα τελευταία 40 λεπτά παρατηρήθηκε σημαντική αλλαγή στο σεισμικό μοτίβο στους σταθμούς της περιοχής. Οι σταθμοί THERA (Σαντορίνη) και APE (Απείραθος) παρουσιάζουν μια σταθερή αύξηση του σεισμικού πλάτους, το οποίο είναι πλέον συνεχές» αναφέρει από την πλευρά του ο γεωφυσικός και σεισμολόγος, Luis Donoso.
Από την πλευρά του πάντως, ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, δρ. Βασίλης Καραστάθης, ανέφερε τι συμβαίνει πραγματικά. Μιλώντας στο Action24 ο κ. Καραστάθης ότι την ώρα που συνέβαινε το φαινόμενο είχαν συνάντηση οι εμπλεκόμενοι σεισμολόγοι μεταξύ τους και το βίωσαν σε πραγματικό χρόνο, βλέποντας σε οθόνες τις κυματομορφές.
«Κακώς φοβήθηκαν κάποιοι. Το αναλύσαμε εκείνητην ώρα και είδαμε ότι επρόκειτο για πολλούς μικρούς σεισμούς. Αλλά δημιουργήθηκε μια αίσθηση ότι υπήρχε ένα είδος θορύβου ηφαιστειακής δραστηριότητας, volcanic tremor λέγεται αυτό. Είναι κάποιο σεισμικό σήμα πολύ χαμηλής συχνότητας το οποίο εμφανίζεται στην ηφαιστειακή δραστηριότητα. Ωστόσο, δεν ήταν τέτοιο. Ήταν πολύ πυκνή σειρά σεισμών» εξήγησε ο κ. Καραστάθης. Στη συνέχεια είπε ότι θέλουμε να δούμε να αποκλιμακώνεται ο σεισμικός κίνδυνος. Το βλέπουμε να συμβαίνει αλλά θέλουμε να παγιώνεται» συμπλήρωσε.
Τι έλεγε ο Λέκκας για το βουητό
Πάντως, το βουητό δεν είναι πρώτη φορά που ακούγεται. Ο καθηγητής Γεωλογίας, Ευθύμης Λέκκας, είχε εξηγήσει προ ημερών ότι είναι αποτέλεσμα επιφανειακών διεργασιών, και όχι του ίδιου του σεισμού και προέρχεται κυρίως από διάχυση ηχητικών κυμάτων. «Είναι μια επαγωγική διαδικασία και δεν σχετίζεται με τον σεισμό», είχε πει στο Mega για να προσθέσει: «Εκτός κι αν είναι ο σεισμός σε κοντινή απόσταση, δηλαδή στα 1-2 χιλιόμετρα, ή μικρότερη απόσταση. Τότε ακούγεται και ήχος από τον σεισμό. Σε μεγαλύτερες αποστάσεις δεν ακούγεται ήχος», τόνισε ο κ. Λέκκας.
Σεισμοί 4 Ρίχτερ τα ξημερώματα ανάμεσα σε Αμοργό και Σαντορίνη
Τα ξημερώματα έγινε ένας ακόμη σεισμός 4 Ρίχτερ στον θαλάσσιο χώρο ανάμεσα στην Αμοργό και τη Σαντορίνη.