E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Κ. Μητσοτάκης: «Την Παρασκευή, η Δημοκρατία μας απέδειξε τη δύναμή της – Οι πολίτες ζήτησαν δικαιοσύνη»

Οι δηλώσεις του

Δημοσίευση 2/3/2025 | 11:09

Κ. Μητσοτάκης: «Την Παρασκευή, η Δημοκρατία μας απέδειξε τη δύναμή της – Οι πολίτες ζήτησαν δικαιοσύνη»

Για μια άρτια και ασφαλή σιδηροδρομική γραμμή Αθήνα-Θεσσαλονίκη έως το 2027, με σωστές υποδομές, νέους συρμούς, αυστηρούς κανόνες ασφαλείας που θα τηρούνται ευλαβικά, δεσμεύθηκε προσωπικά πρωθυπουργός.

Στα μεγάλα συλλαλητήρια που πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή σε όλη την Ελλάδα και σε μεγάλες πρωτεύουσες του εξωτερικού για την τραγωδία των Τεμπών, αλλά και στο πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ, αναφέρεται στην καθιερωμένη εβδομαδιαία ανασκόπηση ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Αναλυτικά όλη η ανάρτηση:

«Καλημέρα σας. Η σημερινή μου ανάρτηση δε θα αφορά στον καθιερωμένο εβδομαδιαίο απολογισμό του κυβερνητικού έργου. Θέλω να μοιραστώ μαζί σας κάποιες πρώτες σκέψεις για τα πρωτοφανή σε όγκο συλλαλητήρια με αφορμή την επέτειο των δύο ετών από την τραγωδία των Τεμπών. Αλλά και τη δημοσίευση, την περασμένη Πέμπτη, του πορίσματος του ΕΟΔΑΣΑΑΜ.

Την Παρασκευή, η Δημοκρατία μας απέδειξε τη δύναμή της. Είναι ένδειξη μεγάλης κοινωνικής ευαισθησίας ότι τόσοι συμπατριώτες μας, κάθε ηλικίας, επέλεξαν να βρεθούν στους δρόμους και στις πλατείες και με τρόπο ειρηνικό να εκφράσουν τα συναισθήματά τους.

Οι πολίτες, τόσο αυτοί που διαδήλωσαν όσο και εκείνοι που πένθησαν αθόρυβα, ζήτησαν τα αυτονόητα: Αλήθεια και Δικαιοσύνη για τα θύματα. Ένα κράτος που να λειτουργεί, ώστε να μην ξανασυμβεί τέτοια τραγωδία. Ασφαλείς και σύγχρονες συγκοινωνίες που να αξίζουν στη χώρα.

Δε θα σταθώ στους λίγους που προσπάθησαν να αμαυρώσουν τη μνήμη των νεκρών. Η αστυνομία έκανε τη δουλειά της με επαγγελματισμό, αποτρέποντας μεγαλύτερα επεισόδια και επέκταση της βίας. Η πατρίδα μας δε θέλει να επιστρέψει στο χρεοκοπημένο χθες με τις διχαστικές πάνω και κάτω πλατείες.

Η τραγωδία αυτή δεν ήταν απλώς μια φρικτή συγκυρία, ούτε μόνο το τραγικό αποτέλεσμα ανθρώπινων λαθών. Και το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ το επιβεβαίωσε. Γι’ αυτό και ακούγεται ηχηρό το αίτημα για περισσότερα και πιο γρήγορα βήματα μπροστά στη λειτουργία του Κράτους μας. Μία πρόοδος που δεν μπορεί να μείνει στα λόγια.

Για τη Δικαιοσύνη: Κάνω ξανά έκκληση να την εμπιστευθούμε και να της επιτρέψουμε να κάνει τη δουλειά της ανεπηρέαστα. Σε ένα Κράτος Δικαίου αυτή και μόνο έχει την ευθύνη, το κύρος και τη δυνατότητα να φωτίσει μια υπόθεση που τόσο μας πλήγωσε. Ούτε τα κόμματα, ούτε τα λαϊκά δικαστήρια…

Για τα Τρένα: Το πόρισμα αποκάλυψε μια κατάσταση πολύ μακριά από αυτό που θέλουμε. Οι υποδομές μας οφείλουν να γίνουν σύγχρονες και ασφαλείς. Γιατί όσα έγιναν τα τελευταία χρόνια δεν είναι αρκετά. Και το ξέρουμε.

Για το Κράτος συνολικά. Η Ελλάδα δεν μπορεί να λειτουργεί με ημίμετρα και αυτοσχεδιασμούς. Με ένα σύστημα που αντιδρά μόνο αφού έχει γίνει το κακό, που περιμένει τις κρίσεις για να κινητοποιηθεί. Η Πολιτεία έχει χρέος να προλαβαίνει, όχι να τρέχει πίσω από τις εξελίξεις. Μία ευθύνη συλλογική, όμως πριν απ’ όλα δική μου.

Πρόκειται για μια αναμέτρηση που δίνω εδώ και 21 χρόνια στην πολιτική μου διαδρομή. Ξέρω ότι δε θα κερδίσω κάθε μάχη. Όμως, είμαι αποφασισμένος να κερδίσουμε τον πόλεμο.

Έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε. Από το 112 μέχρι το gov.gr, από την εξυγίανση του ΕΦΚΑ μέχρι το νέο Κτηματολόγιο, από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής μέχρι τις προληπτικές ιατρικές εξετάσεις, έχουμε ξεπεράσει αντιστάσεις δείχνοντας στους πολίτες ότι ένα σύγχρονο κράτος που θα τους φροντίζει είναι εφικτό.

To νέο σύμβολο αυτής της μάχης πρέπει να γίνουν οι Ελληνικοί Σιδηρόδρομοι. Με σωστές υποδομές, νέους συρμούς, αυστηρούς κανόνες ασφαλείας που θα τηρούνται ευλαβικά. Θα χρειαστεί κάποιος χρόνος μέχρι το κυβερνητικό σχέδιο που ήδη ξεκίνησε να ολοκληρωθεί. Σίγουρα, όμως, ο πρώτος σταθμός του θα είναι μία άρτια και ασφαλής γραμμή Αθήνα-Θεσσαλονίκη έως το 2027. Και αυτό αποτελεί προσωπική δέσμευση.

Για να μην ξεχάσουμε τα Τέμπη. Αλλά και να μην τα ξαναζήσουμε ποτέ!

Τα υπόλοιπα θα τα πούμε στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα. Καλή Σαρακοστή.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ουρές από τα ξημερώματα στους φούρνους για την παραδοσιακή λαγάνα

Ελλάδα 03.03.2025
-Σε έναν από τους πιο ξακουστούς φούρνους της Αθήνας για τη λαγάνα του - και όχι μόνο - η ουρά που έχει σχηματιστεί από νωρίς το πρωί είναι εντυπωσιακή

Αλλαγή ώρας ‑ Θερινή ώρα 2025: Πότε θα πάμε τους δείκτες του ρολογιού μία ώρα μπροστά

Ελλάδα 03.03.2025
Για ακόμα μια χρονιά θα εφαρμοστεί το μέτρο της θερινής ώρας.

Καθαρά Δευτέρα 2025: Οι δήμοι της Αττικής γιορτάζουν τα «Κούλουμα» με σαρακοστιανά και μουσική

Ελλάδα 03.03.2025
Για τους Αθηναίους παραδοσιακό επίκεντρο ο λόφος Φιλοπάππου

Τέμπη: Νέα συλλαλητήρια την Τετάρτη 5 Μαρτίου σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις της χώρας

Ελλάδα 03.03.2025
Τις συγκεντρώσεις οργανώνουν εργατικά σωματεία, κοινωνικοί φορείς και σύλλογοι

Καιρός: Με εμπόδια το πέταγμα του αετού ‑ «Μη βιαστείτε» η συμβουλή του Κολυδά

Καιρός 03.03.2025
Δείτε σε χάρτη σε ποιες περιοχές θα πνέουν ισχυρότεροι άνεμοι

ΑΕΚ ‑ Ολυμπιακός 0‑1: Διπλό τίτλου στη Νέα Φιλαδέλφεια ‑ Δείτε το γκολ

Αθλητικά Νέα Χτες
Στο +5 οι «ερυθρόλευκοι» πλέον

Νέα Ζηλανδία: Στιγμές τρόμου σε κρουαζιερόπλοιο ‑ Θαλασσοταραχή και ριπές ανέμου το έγειραν 14 μοίρες

Κόσμος Χτες
Δεκαέξι άτομα τραυματίστηκαν ενώ άδειασαν μέχρι και οι πισίνες

Ηλιούπολη: Τα σοκαριστικά γράμματα που έστελνε στον γιο του ο καταδικασμένος για βιασμo προπονητής

Ελλάδα Χτες
Η μητέρα του 9χρονου κατήγγειλε το περιεχόμενο των γραμμάτων που έστελνε ο προπονητής λέγοντας ότι είναι ακατάλληλο

Πατρινό καρναβάλι 2025: Τα θεαματικά άρματα που έκλεψαν τις εντυπώσεις

Ελλάδα Χτες
Η μεγάλη παρέλαση της Πάτρας ξεκίνησε το μεσημέρι της Κυριακής και τα βλέμματα κλέβουν τα άρματα αλλά και η βασίλισσα του καρναβαλιού