E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Τέμπη: «Ψέμα ότι εγώ υπέγραψα για το έργο» στο σημείο της τραγωδίας, λέει ο Παπαθανάσης

Η απάντηση του αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών αναφορικά με τις εργασίες στο σημείο της σιδηροδρομικής τραγωδίας στα Τέμπη.

Δημοσίευση 4/3/2025 | 09:15

Τέμπη: «Ψέμα ότι εγώ υπέγραψα για το έργο» στο σημείο της τραγωδίας, λέει ο Παπαθανάσης

«Πρώτο ψέμα ότι εγώ υπέγραψα την ένταξη του έργου. Την εποχή εκείνη δεν είχα την αρμοδιότητα ούτε το χαρτοφυλάκιο του συγκεκριμένου θέματος. »

«Πρώτο ψέμα ότι εγώ υπέγραψα την ένταξη του έργου. Την εποχή εκείνη δεν είχα την αρμοδιότητα ούτε το χαρτοφυλάκιο του συγκεκριμένου θέματος. Αυτοί που υπέγραψαν, όμως, ακολούθησαν τη νόμιμη διαδικασία, έλαβαν το αίτημα και έδωσαν τη χρηματοδότηση για την Περιφέρεια», τόνισε σήμερα (04/03) ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης, απαντώντας σε όσα επιχειρούν να του καταλογίσουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης σχετικά με τις εργασίες στο σημείο της τραγωδίας στα Τέμπη, καθώς συζητούν πρόταση για προανακριτική επιτροπή εις βάρος του, σύμφωνα με πληροφορίες. 

Όπως ανέφερε, «αρμόδιος ήταν ο τότε Υφυπουργός Ανάπτυξης, Γιάννης Τσακίρης, ακολουθώντας τον έλεγχο νομιμότητας. Το Υπουργείο δεν ελέγχει τις πληρωμές, γιατί υπάρχει ο νόμος για τις δημόσιες συμβάσεις που πρέπει ο κάθε Δήμαρχος ή Περιφερειάρχης να τηρήσει».

Αφού σημείωσε ότι «πρόκειται για άλλη μία απόλυτη εργαλειοποίηση του τραγικού δυστυχήματος από την αντιπολίτευση», στη συνέχεια εξήγησε ότι «υπάρχει ένα κρατικό εργαλείο που λέγεται “πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων” και αυτό πληρώνει όλες τις δαπάνες των έργων του κράτους.

Σε αυτό, υπάρχει το πρόγραμμα εκτάκτων αναγκών που πρέπει να πληρωθούν, ένα από αυτά ήταν το αίτημα της Περιφέρειας για να καλύψει τις πρώτες ανάγκες όπως για παράδειγμα τους γερανούς για να σηκώσουν τα βαγόνια. Δεν ελέγχουμε τη σκοπιμότητα. Όταν ένας Δήμαρχος ή Περιφερειάρχης θέλει ένα έργο, εμείς ελέγχουμε αν ακολουθείται η νόμιμη διαδικασία για το αίτημα προς το Υπουργείο Οικονομικών ώστε να δώσουμε τη χρηματοδότηση».

«Ό,τι έγινε στη συνέχεια, θα το ελέγξει η δικαιοσύνη. Τα χρήματα εστάλησαν στην Τράπεζα της Ελλάδος για να πληρώσει όπως σε όλα τα έργα. Στο αίτημα αναγράφεται για γερανούς να σηκώσουν τα βαγόνια. Όμως, τη σκοπιμότητα για να γίνει το έργο δεν την αποφασίζει το Υπουργείο Οικονομικών αλλά ο φορέας υλοποίησης που είναι και αυτός που πληρώνει τους εργολάβους, σύμφωνα με τον νόμο περί δημοσίων συμβάσεων», επανέλαβε ο κ. Παπαθανάσης.

Ακόμη, διευκρίνισε ότι ο λόγος που επιχειρεί να τον εμπλέξει η αντιπολίτευση είναι γιατί «όταν ανέλαβα το χαρτοφυλάκια, υπέγραψα για διοικητικούς λόγους την παράταση ολοκλήρωσης του συγκεκριμένου θέματος από 31/12/2023 στις 31/12/2024 για να κλείσει το έργο, διότι υπήρχαν ακόμα γραφειοκρατικά ζητήματα για την ολοκλήρωση».

«Πρόκειται για ένα ψέμα για να εργαλειοποιήσουν το τραγικό δυστύχημα. Όπως είναι ψέμα και ότι πληρώθηκαν από το Ταμείο Ανάκαμψης. Τα χρήματα αυτά είναι από δημόσιο ταμείο. Τρίτο ψέμα, εμείς δεν πληρώνουμε τους εργολάβους, δίνουμε τα χρήματα και ο φορέας εκτελεί το έργο και πληρώνει», ολοκλήρωσε ο κ. Παπαθανάσης.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Μαθητές Γυμνασίου προγραμμάτισαν ρομπότ που αφηγείται την «Οδύσσεια»

Tech + Science 04.03.2025
Η διαδικασία που υλοποιείται με τη χρήση εκπαιδευτικής ρομποτικής στο πλαίσιο ερευνητικής παρέμβασης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, έχει ως στόχο να ενισχύσει το ενδιαφέρον των μαθητών για την Αρχαία Ελληνική Γραμματεία

Κρατούμενος εντοπίστηκε vεκρός μέσα στο κελί του στο ΑΤ Περιστερίου ‑ Συνελήφθη την προηγούμενη μέρα

Ελλάδα 04.03.2025
Nεκρός βρέθηκε ένας άνδρας που κρατείτο στο Αστυνομικό Τμήμα Περιστερίου. Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες

Τέμπη: Νέα συλλαλητήρια στις 5 Μαρτίου ‑ Πού θα πραγματοποιηθούν, ποιοι τα διοργανώνουν

Ελλάδα 04.03.2025
Συλλαλητήρια για τα Τέμπη το απόγευμα της Τετάρτης - Στην Αθήνα, η κεντρική συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στο Σύνταγμα στις 19:00

Ξεσπά ο Νίκος Πλακιάς κατά του Ανδρέα Αλικανιώτη – «Δεν έσωσε κανέναν, έβγαζε φωτογραφίες»

Ελλάδα 04.03.2025
Ξέσπασε ο Νίκος Πλακιάς, πατέρας των διδύμων κοριτσιών από την Καλαμπάκα που έχασαν τη ζωή τους στα Τέμπη, κατά του νεαρού Ανδρέα Αλικανιώτη.

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Ανακοίνωσε 800 δισ. για αμυντικές δαπάνες κι ενεργοποίηση της ρήτρας διαφυγής

Κόσμος 04.03.2025
«Χρειαζόμαστε αναμφίβολα μία μαζική αύξηση δαπανών στην άμυνα», δήλωσε χθες

Μίλτος Τεντόγλου: Απρόοπτο πριν το ευρωπαϊκό ‑ Δεν πέταξε με την αποστολή

Αθλητικά Νέα 04.03.2025
Μίλτος Τεντόγλου: Μ` ένα απρόοπτο αναχώρησε η αποστολή της Εθνικής ομάδας για την Ολλανδία και το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κλειστού στίβου.

Τέμπη: Αποστομωτική απάντηση Πλακιά για το κορίτσι μπροστά στον «Αίαντα» της ΕΛΑΣ

Ελλάδα 04.03.2025
«Επειδή την βρήκα και μίλησα μαζί της, το τι παιδί είναι φάνηκε μόλις σήκωσε το τηλέφωνο»

Τέμπη: Η συζήτηση και η ψηφοφορία στη Βουλή για την προανακριτική επιτροπή


LIVE Πολιτική 04.03.2025
Στην Ολομέλεια της Βουλής στρέφεται το πολιτικό ενδιαφέρον τις επόμενες ημέρες

Πιερρακάκης: Ηχηρό το μήνυμα για τα Τέμπη, δεν σηκώνεις το δάχτυλο στον κόσμο

Πολιτική 04.03.2025
«Σήμερα ψηφίζουμε υπέρ της προανακριτικής»

Αλέξης Κούγιας: Σήμερα στις 12 στη Βουλιαγμένη η κηδεία του

Ελλάδα 04.03.2025
Η επιθυμία της οικογένειας

Σε κανονικούς ρυθμούς επιστρέφει η Σαντορίνη: Ανοίγουν σήμερα τα σχολεία

Ελλάδα 04.03.2025
Οι σχολικές μονάδες τηρούν τα μέτρα προφύλαξης για ενδεχόμενο σεισμό

Τέμπη: «Ψέμα ότι εγώ υπέγραψα για το έργο» στο σημείο της τραγωδίας, λέει ο Παπαθανάσης

Ελλάδα 04.03.2025
Η απάντηση του αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών αναφορικά με τις εργασίες στο σημείο της σιδηροδρομικής τραγωδίας στα Τέμπη.