E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Αιματοβαμμένος εμφύλιος στη Συρία: Πάνω από 1.000 νεκροί και εκτελέσεις αμάχων από τις δυνάμεις της κυβέρνησης

Πάνω από 1.000 ένοπλοι και άμαχοι σκοτώθηκαν μέσα σε τρεις ημέρες

Δημοσίευση 9/3/2025 | 09:14

Αιματοβαμμένος εμφύλιος στη Συρία: Πάνω από 1.000 νεκροί και εκτελέσεις αμάχων από τις δυνάμεις της κυβέρνησης

Το Συριακό Παρατηρητήρο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε το Σάββατο ότι περισσότεροι από 740 άμαχοι Αλαουίτες έχουν σκοτωθεί από την Πέμπτη από τις συριακές δυνάμεις ασφαλείας και συμμαχικές τους οργανώσεις, στη διάρκεια επιχειρήσεων και μαχών με πιστούς στον ανατραπέντα πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ στη δυτική Συρία.

Πηγές από τη Συρία, αλλά και υλικό που διακινείται στα κοινωνικά δίκτυα, κάνουν λόγο για δεκάδες περιστατικά εν ψυχρώ εκτελέσεων αμάχων Αλουιτών. Μεταξύ των νεκρών είναι και γυναίκες και παιδιά.

Πρόκειται για μέλη θρησκευτικής μουσουλμανικής κοινότητας από την οποία προέρχεται και η οικογένεια Άσαντ που κυβερνούσε τη χώρα για δεκαετίες μέχρι τη φυγή του πρώην προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ τον περασμένο Δεκέμβριο.

Το θρησκευτικό υπόβαθρο -αλλά και η σκιά ενός νέου εμφυλίου στο βάθος – είναι έντονη. Οι μετριοπαθείς Αλαουίτες αποτελούν περίπου το 10% της Συρίας και είναι σιίτες, σε μια χώρα όπου κυριαρχούν αριθμητικά οι σουνίτες. Υπενθυμίζεται ότι και η ISIS και τα πολυάριθμα παρακλάδια της ήταν από σουνιτικές κοινότητες.

Στις ίδιες περιοχές της βορειοδυτικής Συρίας ζουν και χριστιανικοί πληθυσμοί.

Οι επίσημες Αρχές μιλούν απλώς για «μεμονωμένα περιστατικά βίας» και ότι στοχεύουν «τα υπολείμματα των δυνάμεων» που στήριζαν τον Άσαντ τα οποία σκοπεύουν να τα φέρουν στη Δικαιοσύνη.

Σφαγές με εκατοντάδες θύματα

Το Παρατηρητήριο ανέφερε ειδικότερα πως από την Πέμπτη «745 άμαχοι Αλαουίτες σκοτώθηκαν στις περιφέρειες της συριακής ακτής και των βουνών της Λαττάκειας από τις δυνάμεις ασφαλείας και οργανώσεις που συνδέονται μ' αυτές».

Ο προηγούμενος απολογισμός έκανε λόγο για 340 νεκρούς.

Η ανακοίνωση αυτή αυξάνει τον απολογισμό των βιαιοτήτων των τελευταίων ημερών σε 1.018 νεκρούς. Μεταξύ τους περιλαμβάνονται 273 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας και μαχητές πιστοί στην φατρία του Άσαντ, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Εν τω μεταξύ, στη Χομς, τη Λατάκεια και την Ταρτούς έχει επιβληθεί απαγόρευσης της κυκλοφορίας.

Αθήνα: Επείγει η πολιτική μετάβαση στη Συρία

Η Ελλάδα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στη Συρία, τονίζει το υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο σε ανάρτησή του σημειώνει ότι «είμαστε βαθιά θορυβημένοι από τις αναφορές για βίαιες συγκρούσεις με πολλές απώλειες αμάχων στη Συρία».

Η Αθήνα «καλεί όλες τις πλευρές να επιδείξουν υπευθυνότητα και να αναζητήσουν ειρηνικές λύσεις, απέχοντας από ενέργειες που θα τροφοδοτήσουν και άλλοι την ένταση.

» Οι εξελίξεις αυτές αυξάνουν τον επείγοντα χαρακτήρα μιας πολιτικής μεταβατικής διαδικασίας χωρίς αποκλεισμούς και τη διασφάλιση της προστασίας όλων των εθνοτικών και θρησκευτικών κοινοτήτων, στο πνεύμα της εθνικής ενότητας».

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πέθανε ο Πάπας Φραγκίσκος

Κόσμος 21.04.2025
Ο Πάπας Φραγκίσκος πέθανε τη Δευτέρα του Πάσχα 21 Απριλίου 2025

Ηράκλειο: Μαζί με τον «Ιούδα», έκαψαν και κάδους απορριμμάτων, παγκάκια και φανάρια

Ελλάδα 21.04.2025
Με ανακοίνωσή του ο Δήμος Ηρακλείου αναφέρθηκε στο συμβάν.

Πάτρα: Από εφημερία 36 ωρών επέστρεφε η γιατρός που πέρασε με κλειστή μπάρα και συγκρούστηκε με τον προαστιακό – «Δεν θυμάμαι τίποτα»

Ελλάδα 21.04.2025
Ο σύζυγος της γιατρού καταγγέλλει ότι η προστατευτική μπάρα στο συγκεκριμένο σημείο δεν καλύπτει όλο το πλάτος της λωρίδας και δεν την αντικαθιστούν οι αρμόδιοι

Τέμπη: Συγγενείς των θυμάτων άναψαν τα καντήλια με το Αγιο Φως: Κοιτούσα στον ουρανό για να της πω χρόνια πολλά

Ελλάδα Χτες
Στο σημείο του δυστυχήματος των Τεμπών συγκεντρώθηκαν οικογένειες θυμάτων όπου άναψαν τα καντηλάκια με το Αγιο Φως και άφησαν λουλούδια

Πάσχα με ακρωτηριασμούς, μολότοφ και Καλάσνικοφ ‑ Τα «έθιμα» που μετατρέπουν τη γιορτή σε εφιάλτη

Ελλάδα Χτες
Σοβαρά περιστατικά με ακρωτηριασμούς, φωτιές και ριπές όπλων σε Κρήτη, Φθιώτιδα και Αιτωλοακαρνανία

Κρήτη: Πώς ξεκίνησε η οικογενειακή «σφαγή» στο Ρέθυμνο ‑ Κάρφωσαν τζάμι στον λαιμό του γαμπρού

Ελλάδα Χτες
Εκτός του γαμπρού, στο νοσοκομείο μεταφέρθηκε και ο πεθερός του ωστόσο σήμερα έλαβε εξιτήριο

O Παυλίδης έστειλε την Μπενφίκα στην κορυφή με ντοπιέτα, 3‑0 την Γκιμαράες ‑ Δείτε τα γκολ

Αθλητικά Νέα Χτες
Ο Έλληνας επιθετικός έφτασε τα 27 γκολ φέτος και ανέβασε τους Λουζιτανούς στους 72 βαθμούς, όσους έχει και η πρωτοπόρος - λόγω ισοβαθμίας - Σπόρτινγκ

Ελλάδα – Ουγγαρία 13‑9: «Χρυσές» κοριτσάρες, διέλυσαν τις Ούγγρες και κατέκτησαν το World Cup

Αθλητικά Νέα Χτες
Η Εθνική μας ομάδα έφτασε μέχρι το τέλος του δρόμου και κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο World Cup της Κίνας

Θεόρατα κύματα 3,5 μέτρων στην Αυστραλία – Έξι θάνατοι από πνιγμό – Βίντεο

Κόσμος Χτες
Προειδοποίηση εξέδωσε ο οργανισμός Surf Life Saving Australia (SLSA)